Αρχική » Παθολογικα » Εγκεφαλικό. Αναγνωρίστε έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημάδια.

Εγκεφαλικό. Αναγνωρίστε έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημάδια.

κάλιο γαιδουρ.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια πολύ συχνή αιτία βλάβης στον εγκέφαλο.

Η βλάβη μπορεί να είναι μικρή, μεγαλύτερη ή και καταστροφική, ανάλογα με την έκταση και την εντόπιση της.

Μπορεί επίσης να συμβεί απότομα ή προοδευτικά.
Αποκτά επομένως τρομακτικά μεγάλη σημασία, η αναγνώριση κάποιων συμπτωμάτων (που ίσως σημαίνουν ότι είναι επαπειλούμενο ένα εγκεφαλικό), ώστε να πάρουμε έγκαιρα κάποια μέτρα.

Πέρα από αυτό, η ταχεία αντιμετώπιση, θα περιορίσει τα επακόλουθα ή και θα τα εξαλείψει εντελώς. Έτσι μια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη θα αποφευχθεί και μια μόνιμη αναπηρία δεν θα υπάρξει.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Για να υπάρξουν σημάδια προειδοποίησης, πρέπει να μειωθεί η δραστική αιμάτωση του εγκεφάλου. Με απλά λόγια, το μυαλό μας να μην παίρνει το αίμα που χρειάζεται.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι πιθανό στην εξέλιξη του να έχει ένα ή και περισσότερα προειδοποιητικά σημάδια που εγκαθίστανται αιφνίδια και μπορεί να είναι:

Μούδιασμα στο πρόσωπο

Μούδιασμα και αδυναμία στο χέρι, ή το πόδι, από την μία πλευρά

Ξαφνική σύγχυση. Ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία αντίληψης.

Δυσκολία επίσης στην ομιλία (αυτό που λέμε μπέρδεμα της γλώσσας)

Ζαλάδα

Έλλειμμα συντονισμού στις κινήσεις.

Πρόβλημα ισορροπίας

Έκπτωση ξαφνική στην όραση (το ένα ή και τα δυο μάτια)

Έντονος πονοκέφαλος

 

Οι διάφοροι τύποι των εγκεφαλικών επεισοδίων

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, επηρεάζονται από τον τύπο του και την σοβαρότητα του. Λιγότερο σοβαρά εγκεφαλικά, με ήπια και μικρής έντασης συμπτώματα, είναι δύσκολο να αναγνωριστούν.

Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως ήδη είπαμε, θα χρειασθεί (με διάφορους τρόπους), να μειωθεί η αιματική τροφοδοσία.

Για παράδειγμα, σε ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα τροφοφόρο αγγείο αποφράσσεται. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση), μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Άλλοτε πάλι, ένας θρόμβος αίματος δημιουργείται στην καρδιά από μία καρδιακή αρρυθμία που είναι γνωστή σαν πλήρης αρρυθμία ή κολπική μαρμαρυγή. Στη συνέχεια, από το σημείο που σχηματίστηκε, ο θρόμβος σπρωγμένος από την αιματική ροή, ταξιδεύει στο αγγειακό σύστημα και ίσως να φθάσει και να σφηνωθεί σε μια αρτηρία που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα συμβεί επίσης, αν ένα αγγείο μειωμένης αντίστασης θα σπάσει, προκαλώντας αιμορραγία στον εγκεφαλικό ιστό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να το προκαλέσουν.

Ένα επεισόδιο μπορεί να χαρακτηριστεί παροδικό ισχαιμικό, όταν μια απόφραξη είναι μικρή και προσωρινή. Δεν προκαλεί συνήθως μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, μπορεί όμως να δώσει προειδοποιητικά σημάδια, με διάρκεια από λίγα λεπτά έως και ώρες. Θα ήταν τρομερό να το αναγνωρίσετε αλλά να μην πάρετε τα κατάλληλα μέτρα. Δυστυχώς συμβαίνει και αυτό.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε:

Ένα προειδοποιητικό σημάδι δεν πρέπει να το αγνοήσουμε με κανένα τρόπο. Ακόμα και με ένα μόνο σύμπτωμα ή με ήπια ένταση ή έστω ελαχίστη χρονική διάρκεια.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Μπορεί δε να ακολουθήσει και άλλη κρίση. Επομένως η παρέλευση χρόνου χωρίς αντίδραση είναι εις βάρος μας.

Αν έχουμε ένα ή περισσότερα συμπτώματα για περισσότερο από μερικά λεπτά, καλούμε βοήθεια ώστε να βρεθούμε σύντομα σε ένα νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Όχι οδηγώντας το αυτοκίνητο μας.

Προσπαθούμε (εμείς που πάσχουμε ή κάποιοι που βρέθηκαν δίπλα μας), να κρατήσουμε το χρόνο από την στιγμή έναρξης των συμπτωμάτων και να πούμε στους γιατρούς πόσα λεπτά πέρασαν. Μην αποφύγετε το νοσοκομείο με τη σκέψη ‘’δεν νομίζω να είναι κάτι σοβαρό’’ ή ‘’δεν θέλω να σας ανησυχήσω άδικα’’. Αν έχετε λάθος, οι σκέψεις αυτές μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές.

Να θυμάστε ότι εγκεφαλικά επεισόδια (και άλλα οξέα προβλήματα υγείας) δεν συμβαίνουν μόνο στους άλλους. Μπορούν να συμβούν και σε εμάς.

Αν βρίσκεστε σε ηλικία ή έχετε επιβαρυντικούς παράγοντες για εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορείτε να πάρετε, καλού κακού, τα μέτρα σας:

Ρωτήστε ποια νοσοκομεία στην περιοχή σας έχουν κέντρα υποδοχής για πρώτες βοήθειες σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο (έμπειρους γιατρούς, σωστό εξοπλισμό).

Όσα είναι πιο κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά σας είναι κατάλληλα.

Αυτά και ευχές για την καλλίτερη δυνατή υγεία.

Όσοι δε προληπτικοί από εσάς, ας μην χτυπάνε ξύλο. Δεν πιάνει.

Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε λέει η παροιμία.

Αυτό πιάνει.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης