Αρχική » Παθολογικα » Ποιός είναι ο ”εξολοθρευτής” του Σακχαρώδους Διαβήτη;

Ποιός είναι ο ”εξολοθρευτής” του Σακχαρώδους Διαβήτη;

Θάμνος ξυλώδης και αναρριχόμενος.

Ενδημεί στην Ινδία αλλά και την Αφρική.

Ονομάζεται Gymnema αλλά είναι γνωστός και με πολλά άλλα ονόματα. Ένα από αυτά (στα Hindi) είναι ‘’gurmar’’ που σημαίνει:

Ο εξολοθρευτής της ζάχαρης.

Μπορεί αυτό να σας θυμίζει Hollywood η μάλλον Bollywood, πράγματι όμως, τα φύλλα αυτού του φυτού, χρησιμοποιούνται ως αντιδιαβητικό φάρμακο, από εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες χρόνια. Και όταν κάτι συνεχίζεται τόσο διάστημα, κάτι σημαίνει.

Οι σημερινές εφαρμογές του, αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ θεωρείται κατάλληλο και για την απώλεια βάρους, ή την καταστολή του βήχα κ ά .

Πώς λειτουργεί;

Διαπιστώθηκε ότι οι ουσίες που περιέχει, μειώνουν την απορρόφηση του σακχάρου από το έντερο και αυξάνουν την ποσότητα της ινσουλίνης στο σώμα.

Μελέτες που συνεχίζονται, δείχνουν πως ένα συγκεκριμένο εκχύλισμα του φυτού (φερόμενο ως GS4), λαμβανόμενο από το στόμα, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου τόσο στον διαβήτη τύπου Ι όσο και τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Μια άλλη επίδραση του GS4 είναι ότι μπορεί να αυξήσει την ποσότητα νησιδίων των κυττάρων Lagerhans στο πάγκρεας (κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη).

Η Gymnema μπορεί να δοθεί ταυτόχρονα με ινσουλίνη ή από του στόματος αντιδιαβητικά, σε ασθενείς που ήδη βρίσκονται σε θεραπεία.

Η κλασική (δυτική ιατρική), δεν απορρίπτει την παραδοσιακή γνώση αλλά θεωρεί ανεπαρκή τα επίσημα αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ζητά επιπλέον μελέτες. Αναγνωρίζοντας εντούτοις την δράση του φυτού στο σάκχαρο, συνιστά προσοχή σε περιπτώσεις συν-χορήγησης με ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά από το στόμα προκειμένου να αποφευχθούν υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Επιπλέον αποδέχεται ότι η χρήση του δεν συνοδεύεται από παρενέργειες και θεωρείται ασφαλής.

Μοναδική επιφύλαξη: η κύηση και ο θηλασμός, λόγω περιορισμένων δεδομένων.

Είναι πιθανό (και πολύ ενδιαφέρον), ότι η λαϊκή παράδοση θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη, για μια νόσο με πελώρια εξάπλωση παγκοσμίως, που διαρκώς παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Δείτε και : A systematic review of Gymnema sylvestre in obesity and diabetes management – PubMed (nih.gov)

και Gymnema sylvestre for Diabetes: From Traditional Herb to Future’s Therapeutic – PubMed (nih.gov)

Ποιες άλλες ιδιότητες του αποδίδει η παραδοσιακή θεραπευτική:

Η λαϊκή ιατρική παράδοση, το θεωρεί κατάλληλο για την Ελονοσία, την παχυσαρκία, θεραπευτικό αντίδοτο στα δαγκώματα φιδιών, κατάλληλο σαν υπακτικό για την δυσκοιλιότητα, βοηθητικό της πέψης και διουρητικό.

δείτε και:

TV- Βότανα & Θεραπείες Εκ Φύσεως

Σακχαρώδης διαβήτης. Το φάρμακο που μεγαλώνει στην αυλή μας

Βότανα και Σακχαρώδης διαβήτης. Θεραπείες ‘’εκ φύσεως’’

Διαβήτης τύπου 2 και Κουρκουμάς (Turmeric)

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης