Αρχική » Γυναικολογικα » Ροδόχρους πιτυρίαση. Την ψώνισα … στα ψώνια;

Ροδόχρους πιτυρίαση. Την ψώνισα … στα ψώνια;

Pityriais rosea φιρστ

Τι είναι;

Σύνηθες δερματικό πρόβλημα.

Δεν είναι επικίνδυνο, εκτός αν αφορά έγκυο γυναίκα (*).

Δεν διακρίνει ηλικία, προτιμά εντούτοις τα 10 έως τα 35 χρόνια .

Προσβάλλει κυρίως γυναίκες αλλά και άνδρες.

Χωρίς να αποκλείει τις άλλες εποχές, συμπαθεί να εμφανίζεται φθινόπωρο και χειμώνα.

Τι φταίει για αυτήν;

Σωστή για την ώρα,  είναι η απάντηση: Δεν ξέρουμε με σιγουριά.

Ίσως να πρόκειται για ιό, αφού αφήνει μόνιμη ανοσία σε όσους θα την περάσουν. Εντούτοις δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, κάτι που θα περιμέναμε αν ήταν λοιμώδες το αίτιο.

Για το λόγο αυτό, δεν είναι σωστή η αναφορά της ως ‘’νόσου των δοκιμαστηρίων’’.

Οι κυρίες επομένως μπορούν να συνεχίσουν άφοβα το shopping.

(*) σε Ιταλική μελέτη (Drago F et al. Pregnancy outcome in patients with pityriasis rosea. J Am Acad Dermatol 2008 May; 58:S78.) προέκυψε υποψία ότι η ροδόχρους πιτυρίαση, όταν προσβάλει εγκύους, μπορεί να οφείλεται σε ιό έρπητος και δη τα στελέχη 6 και 7. Σε περίπτωση σοβαρών περιστατικών, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή του εμβρύου, ειδικότερα αν η νόσος εκδηλωθεί στις πρώτες 16 εβδομάδες της κύησης. Αν εκδηλωθεί στο υπόλοιπο διάστημα, μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο ή να προκαλέσει πρόωρη γέννα.

Η ερευνητική αυτή εργασία ίσως ερμηνεύει γιατί η ροδόχρους πιτυρίαση μοιάζει με ίωση αλλά δεν μεταδίδεται. Πρόκειται δηλαδή για αναζωπύρωση του ιού (που βρισκόταν μέσα μας) και όχι για νέα προσβολή.

Τι την χαρακτηρίζει;

Προκαλεί εξάνθημα, που συνήθως ξεκινάει από μια μεμονωμένη οβάλ πλάκα με ανοιχτό κοκκινωπό-ροζέ χρώμα. Οι δερματολόγοι την αποκαλούν μητρική πλάκα. Μπορεί σε μέγεθος να είναι 2 – 3 cm ή και αρκετά μεγαλύτερη (το πλέον σύνηθες), ενώ όταν τέτοιες βλάβες ενώνονται, μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια.

Σε μερικά περιστατικά η μορφολογία του εξανθήματος μπορεί να είναι διαφορετική.

Η συνήθης εξανθηματική πλάκα είναι υπεγερμένη, ξεχωρίζοντας από το γύρω δέρμα. Στο κέντρο της παρουσιάζει φολίδες.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις προσβολής, η εντόπιση στην πλάτη, μπορεί να λάβει σχήμα διακλαδώσεων δένδρου.

Δέκα περίπου ημέρες αργότερα από την εμφάνιση της ‘’μητρικής’’ βλάβης, παρουσιάζονται και άλλες (μικρότερες) εντοπίσεις στα χέρια, τα πόδια, την πλάτη, την κοιλιά και το θώρακα.

Σπάνια αφορούν τον λαιμό και ακόμα σπανιότερα το πρόσωπο. Μπορεί και αυτές συρρέοντας να ενωθούν.

Μπορεί το εξάνθημα να είναι κάτι άλλο;

Υπάρχουν παθήσεις με εκδηλώσεις από το δέρμα, που μοιάζουν στην ροδόχροα πιτυρίαση.

Μπορούμε να αναφέρουμε:

• τον λειχήνα,
• το έκζεμα,
• το εξάνθημα που οφείλεται σε σύφιλη,
• βλάβες ψωρίασης
• και την ποικιλόχροα πιτυρίαση.
• Κάποιες φορές μπορεί να πρόκειται για παρενέργεια από φάρμακα(*).

Εικόνα: δεν πρόκειται για ροδόχροα πυτιρίαση αλλά για λειχήνα. Το μάτι του ειδικού ξεχωρίζει εύκολα την διαφορά.

(*) Έχουν αναφερθεί: η καπτοπρίλη, αρσενικούχες ενώσεις, το βισμούθιο, η υδροχλωρική τριπελεναμίνη, μεθοξυπρομαζίνη, τα βαρβιτουρικά, η μετρονιδαζόλη, η ισοτρετινοΐνη, D-πενικιλαμίνη, ο χρυσός, η κλονιδίνη, και ο βάκιλος Calmette-Guerin,

Σε κάθε περίπτωση, εάν το εξάνθημα κρατήσει πέρα από 3 μήνες ή αν προσβάλει τις παλάμες και τα πέλματα, ο πάσχων πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό του.

Υπάρχουν άλλα συμπτώματα;

Πριν από το εξάνθημα:

• ίσως υπάρξει ανορεξία, κακουχία, ναυτία και ενόχληση στο λαιμό, μαζί με εύκολη κόπωση.

Μετά από αυτό:

• υπάρχει φαγούρα η οποία στο 50% των περιστατικών είναι μέτρια και στο 25% σοβαρή. Οι υπόλοιποι πάσχοντες δεν παραπονούνται.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Συνήθως με την οπτική εκτίμηση των βλαβών από ένα έμπειρο γιατρό. Στις λίγες περιπτώσεις αμφιβολίας, μπορεί να γίνει test για μύκητες ή ακόμα και για σύφιλη, όταν σε σεξουαλικά ενεργό άτομο, υπάρχει υποψία.

Πόσο κρατάει αυτή η ιστορία;

Το εξάνθημα παραμένει συνήθως 6 με 8 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς να χρειαστεί θεραπεία. Ενίοτε όμως παραμένει αρκετούς μήνες.

Σε εκείνους που προκαλεί ήπια φαγούρα, χρησιμοποιούνται μαλακτικές λοσιόν και δροσερά επιθέματα. Όταν η φαγούρα είναι σοβαρή, μπορεί να χορηγηθούν αντιφλεγμονώδη (κυρίως τα κορτικοειδή), που θα κατευνάσουν την ενόχληση και θα περιορίσουν ενδεχομένως και το εξάνθημα.

Καλό είναι όσοι πάσχουν, να αποφεύγουν το πολύ ζεστό ντους, τα σκληρά σφουγγάρια, τα αποσμητικά και τα ερεθιστικά αφρόλουτρα και σαπούνια. Μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα (π.χ Dove).

Η εφαρμογή (σε μικρής έκτασης βλάβες) υδροκορτιζόνης 1%, μπορεί να βοηθήσει αλλά  επιτρέπεται μόνο σε όσους είναι άνω των δυο- τριών ετών.

Η χορήγηση acyclovir (φάρμακο με δράση εναντίον ιών) πιθανολογείται ότι θα περιορίσει το εξάνθημα, κυρίως αν δοθεί στην έναρξη της νόσου.

Το ίδιο όφελος προκύπτει από την έκθεση στον ήλιο, η οποία εντούτοις έχει τις γνωστές αντενδείξεις (καρκίνος του δέρματος).

Τα αντιισταμινικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν (όχι όμως σε παιδιά)

Επίσης συμπτωματική αντιμετώπιση του κνησμού, γίνεται με υδατικό διάλυμα καλαμίνης ή υδατική κρέμα καλαμίνης, με προσθήκη 1% μινθόλης που αυξάνει την αντικνησμώδη δράση και είναι δροσιστική.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης