Αρχική » Επιστήμες » Αντικαταθλιπτικά; Θεός να φυλάει γιατρέ μου.

Αντικαταθλιπτικά; Θεός να φυλάει γιατρέ μου.

αντικαταθλ΄.

Στον ανθρώπινο εγκέφαλο τα νευρικά κύτταρα συνδέονται μεταξύ τους με συνάψεις που σχηματίζονται από πελώριους αριθμούς νευρικών αποφυάδων.

Στις συνάψεις, ουσίες που λέγονται νευροδιαβιβαστές, εξασφαλίζουν την επικοινωνία των κυττάρων αυτών.

Η συνεργασία που επιτυγχάνεται με την επικοινωνία αυτή, δίνει στον εγκέφαλο τις απίστευτες ικανότητες του.

Δυστυχώς, αρκετά συχνά και για διάφορους λόγους που δεν κατανοούμε επαρκώς στην σύγχρονη ιατρική, οι νευροδιαβιβαστές δεν χρησιμοποιούνται σωστά από τον εγκέφαλο. Προκύπτει έτσι κατάθλιψη.

Τα περισσότερα από τα διαθέσιμα σήμερα αντικαταθλιπτικά, λειτουργούν τροποποιώντας την ισορροπία των χημικών αυτών ουσιών (νευροδιαβιβαστές), και επιτρέποντας την δράση τους .

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να προταθούν από κάθε γιατρό, αλλά είναι προτιμότερο, ειδικά στα σοβαρά συμπτώματα, το έργο αυτό να το αναλαμβάνουν ψυχίατροι.

Είναι πολύ πιθανό ότι η χορήγηση αντικαταθλιπτικών και ενδεχόμενα ο συνδυασμός με ψυχοθεραπεία θα αποδώσει σημαντικά και ο καταθλιπτικός ασθενής θα έχει όφελος.

Εντούτοις τα αντικαταθλιπτικά, δεν παρουσιάζουν άμεσο αποτέλεσμα και η δράση τους θα εκτιμηθεί μετά από αρκετές ημέρες (1 έως και 3 εβδομάδες).

Αυτό είναι καλό να το γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος ώστε να μην σπεύδει σε λαθεμένα συμπεράσματα.

Συμπτώματα όπως η θλίψη, η απελπισία και η απώλεια ενδιαφέροντος τα οποία θα αλλάξουν προς το καλλίτερο, θα είναι κριτήρια της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Εάν το αποτέλεσμα κριθεί αρνητικό (ασύνηθες πάντως), μπορούν να δοκιμαστούν και άλλες λύσεις. Πριν προχωρήσουμε σε αυτό εντούτοις, καλό είναι να περιμένουμε μια, δυο ή και περισσότερες εβδομάδες. Μερικοί άνθρωποι, έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα από το φάρμακο σε τρείς μήνες.

Ενίοτε ίσως χρειαστεί αύξηση της δόσης.

Σε περίπτωση που και πάλι δεν επετεύχθη βελτίωση, μπορούμε να δοκιμάσουμε διαφορετικό φάρμακο.

Προσοχή: αν παίρνατε ένα αντικαταθλιπτικό που σας κάλυπτε αλλά τώρα η ίδια ουσία σε γενόσημο δεν σας καλύπτει, μάλλον φταίνε διαφοροποιήσεις κατασκευαστικές, που οδηγούν σε διαφορετική απορρόφηση από τον οργανισμό σας. Συζητήστε το με τον θεράποντα γιατρό για να βρει λύση.

Σε γενικές γραμμές πρωτότυπα και γενόσημα είναι το ίδιο φερέγγυα, αρκεί να υπάρχει συχνός περιοδικός έλεγχος των κατασκευαστών.

Μήπως μου γίνουν συνήθεια;

Όχι διότι δεν προκαλούν εθισμό. Έτσι μια θεραπεία που απέδωσε μην βιαστείτε να την σταματήσετε. Συνεχίστε για αρκετούς μήνες γιατί η πρόωρη διακοπή μπορεί να επαναφέρει τα συμπτώματα.

Αν υπάρχουν παρενέργειες ή ανεπιθύμητες δράσεις, ο γιατρός μπορεί να βρει λύση. Έτσι επί ναυτίας, η λήψη με το φαγητό μπορεί να βοηθήσει.

Συμπτώματα και επιδράσεις σοβαρότερες (πχ. σεξουαλική έκπτωση), ίσως χρειαστούν αλλαγή του φαρμάκου. Μην προσπαθήσετε μόνοι σας. Ρωτήστε τον ειδικό.

Κόπωση και αϋπνία μπορεί επίσης να παρουσιαστούν. Η ώρα λήψης του φαρμάκου αν αλλάξει, ίσως να βοηθήσει. Πάρτε το φάρμακο αργά το απόγευμα αν σας προκαλεί κόπωση και νωρίς το πρωί που θα ξυπνήσετε αν σας προκαλεί αϋπνία.

Θυμηθείτε ότι όσο θα περνούν οι ημέρες οι παρενέργειες μπορεί να μειώνονται και από μόνες τους.

Προσοχή
Ενημερώστε κάθε γιατρό που θα δείτε για κάθε φάρμακο που παίρνετε ήδη. Ακόμα και για βότανα ή συμπληρώματα διατροφής.

Επίσης ενημερώστε τον ειδικό ψυχίατρο για φάρμακα που σας δόθηκαν μετά από την επίσκεψη σας σε αυτόν. Είναι καλό να μην τα ξεκινήσετε αν δεν ρωτήσετε. Συχνά είναι τα δυσάρεστα και θα μπορούσαν να μην συμβούν.

Δεν πρόκειται μόνο για ενοχλητικές παρενέργειες αλλά και για έκπτωση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου σας που θα σας αφήσει ακάλυπτους.

Ενημερώστε επίσης για τυχόν αλλαγές. Πχ. εγκυμοσύνη.

Αν στην διάρκεια της θεραπείας συμβούν δυσάρεστα (θάνατος προσφιλούς, απώλεια εργασίας, αισθηματικό πρόβλημα κλπ.) πείτε το στον γιατρό σας. Ίσως η αγωγή σας να χρειαστεί τροποποίηση.

Μήπως με κάνουν… ζόμπι;

Η πρωτότυπη αυτή ερώτηση ακούγεται αρκετά συχνά. Οι παλαιότεροι λένε ‘’φυτό’’ ή και ρομπότ.

Δεν είναι υπαρκτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν επηρεάζονται τα αισθήματα σας. Με τα αντικαταθλιπτικά μειώνετε μόνο τη θλίψη και την αγωνία.

Θα τα παίρνω μια ζωή;

Φυσικά όχι. Ο γιατρός σας θα εκτιμήσει πότε θα τα σταματήσετε (συνήθως 6 με 12 μήνες είναι αρκετοί).
Δεν πρέπει να διακοπούν απότομα αλλά να αποσυρθούν προοδευτικά.

Πρέπει οπωσδήποτε να κάνω και ψυχοθεραπεία;

Ούτως ή άλλως οι ασθενείς –καταρχήν- είναι επιφυλακτικοί με τα αντικαταθλιπτικά. Ακόμα περισσότερο όταν τους μιλάς για ψυχοθεραπεία. Η λέξη ψυχοθεραπεία ενοχλεί τον έλληνα ασθενή. Ξεχνά ότι εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε καμωμένοι μόνο από κόκαλα και κρέας αλλά έχουμε και ψυχή. Η οποία πονάει και αρρωσταίνει το ίδιο συχνά με το σώμα μας (και ίσως συχνότερα).

Τα αντικαταθλιπτικά σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία αποδίδουν καλλίτερα. Η φυσική άσκηση βοηθά ακόμα περισσότερο.

Τα δυο είδη Ψυχοθεραπείας είναι:
• Η συμπεριφορική θεραπεία, με εκπαίδευση στην αλλαγή των αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών και
• Η διαπροσωπική θεραπεία, η οποία επικεντρώνεται στις σχέσεις σας με τους άλλους.

δείτε καί:

Κατάθλιψη. Είναι …. της μόδας

Απάντηση Ακύρωση απάντησης