Συχνά πυκνά, οι άνθρωποι στις καθημερινές κουβέντες τους, μιλώντας για την σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα, αναφέρονται στην κατάθλιψη.
Όμως τι είναι η κατάθλιψη και πόσο δικαιολογημένες μπορεί να είναι αυτού του είδους οι δηλώσεις;
Διαβάστε παρακάτω, ώστε στο μέλλον γνωρίζοντας, να μπορείτε να κάνετε σωστή χρήση του όρου.
Από ιατρικής λοιπόν πλευράς, κατάθλιψη είναι μία διαταραχή που επηρεάζει τις σκέψεις και τη διάθεση μας ενώ μπορεί να προκαλέσει και σωματικά ενοχλήματα.
Αυτός που υποφέρει βλέπει αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες (συνήθως ανορεξία), εμφανίζει διαταραχές στον ύπνο, και εγκαθιστά ένα διαφορετικό από πριν τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων αλλά και του εαυτού του.
Καλό είναι εδώ να γίνει σαφές ότι ένα καταθλιπτικό συναίσθημα ήπιας έντασης, μπορεί να παρουσιαστεί αρκετά συχνά και σε κάθε άνθρωπό, αλλά περνάει γρήγορα και δεν επηρεάζει σημαντικά τη ζωή του. Η κατάθλιψη δεν είναι το ίδιο. Η ένταση και η διάρκεια αυτού που βιώνει ο ασθενής είναι μεγάλη.
Οι επιπτώσεις στην λειτουργικότητα του σοβαρές. Εργασία, οικογένεια, κοινωνικότητα επηρεάζονται δυσμενέστατα με σοβαρά επακόλουθα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καταθλιπτικών διαταραχών και σε κάθε ένα από αυτούς υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Τόσο στον αριθμό των συμπτωμάτων, όσο και την βαρύτητα, σοβαρότητα και εμμονή τους.
Οι ειδικοί διακρίνουν:
• Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή
Εκδηλώνεται με συνδυασμό συμπτωμάτων. Επηρεάζει τον ύπνο και το φαγητό. Την ικανότητα για εργασία ή μελέτη. Ο ασθενής στην διάρκεια του χρόνου που πάσχει, δεν μετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες και δεν διασκεδάζει. Η μείζων διαταραχή συνήθως εμφανίζεται με υποτροπές επεισοδίων.
• Δυσθυμική Διαταραχή
Η διάθεση του πάσχοντος είναι καταθλιπτική στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Αυτό συνεχίζεται τουλάχιστον για 2 χρόνια και στο διάστημα αυτό λίγες μόνο ημέρες νοιώθει καλά. Από πλευράς λειτουργικής δεν γίνεται ανίκανος (πχ. για εργασία) αλλά και η διάθεση και η απόδοση του επηρεάζονται αρνητικά.
• Διπολικές Διαταραχές (Ι και ΙΙ)
Στις Διπολικές διαταραχές υπάρχουν διαστήματα κατάθλιψης και διαστήματα ευφορίας. Τα τελευταία αυτά λέγονται και ‘’μανία’’ και χαρακτηρίζονται από υπερκινητικότητα και διέγερση. Ο πάσχων μιλάει γρήγορα, ενώ συχνά έχει διαταραγμένη σκέψη.
Μπορεί επίσης να υπάρχουν και διαστήματα υπομανίας όπου είναι παρόμοια με την μανία αλλά με εκδηλώσεις και συμπτώματα μικρότερης έντασης. Η λειτουργικότητα του υπομανιακού δεν επηρεάζεται και είναι ενίοτε δυνατόν να οδηγήσει σε αυξημένη δραστηριότητα η οποία εκλαμβάνεται ως κάτι θετικό ακόμα και από τον κοινωνικό περίγυρο.
• Κυκλοθυμική Διαταραχή
Χρόνια κατάσταση διαταραχής της διάθεσης με συνεχείς διακυμάνσεις. Διαρκεί τουλάχιστον 2 χρόνια. Εκδηλώνεται με εναλλαγή πολυάριθμων περιόδων με υπομανιακά συμπτώματα και με καταθλιπτικά συμπτώματα. Δεν κατατάσσεται πάντως στα μεγάλα καταθλιπτικά ούτε και τα μανιακά επεισόδια.
Τέλος διακρίνουμε Καταθλιπτική διαταραχή που δεν ανήκει στις παραπάνω αλλά και δεν ορίζεται με άλλο τρόπο.
Εδώ ανήκουν η δυσφορική διαταραχή πριν από την περίοδο (καταθλιπτικά συμπτώματα λίγες μέρες πριν την έναρξη της έμμηνου ρύσης),
η έλασσων καταθλιπτική διαταραχή,
η υποτροπιάζουσα βραχεία καταθλιπτική διαταραχή (αρκετά βαριά συμπτώματα αλλά μικρή διάρκεια) και
η μεταψυχωσική καταθλιπτική συνδρομή, (εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά από ένα ψυχωτικό επεισόδιο ).
δείτε και: