Αρχική » Επιστήμες » Πιο διάσημη από τον Garfield

Πιο διάσημη από τον Garfield

garfield

Είναι το διασημότερο γατί του κόσμου. Στις τάξεις των επιστημόνων, πιο διάσημο και από αυτόν τον Garfield.

Και έχει μια μοναδική και ‘’ανεπανάληπτη’’ ιδιότητα. Είναι νεκρό και ζωντανό.

Ταυτόχρονα.

Μιλάμε για την γάτα του Schrodinger φυσικά. Η οποία πρόσφατα ποζάρισε και φωτογραφήθηκε για μας. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε πιο κάτω.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς συνέβη.

Επιστήμονες από την Αυστρία ‘’φωτογράφησαν‘’ την γάτα, κάνοντας χρήση του φαινομένου της κβαντικής διεμπλοκής .

Πως έγινε

Σε ένα μοντέλο της γάτας, καμωμένο σε στένσιλ από σιλικόνη (διαβατή μόνο στο κόκκινο φάσμα), προσέκρουσαν φωτόνια κίτρινα και κόκκινα που ήταν σε κβαντική διεμπλοκή.

Τα κίτρινα ανακλάστηκαν και έδωσαν την εικόνα της γάτας του στένσιλ. Τα κόκκινα πέρασαν χωρίς καμιά αλληλεπίδραση με την σιλικόνη, και προσέκρουσαν σε κάμερα η οποία μπορούσε να συλλάβει μόνο το κόκκινο φώς. Το φαινόμενο διεμπλοκής όμως, προσδίδει σε όλα τα φωτόνια τις ίδιες ιδιότητες, την ίδια στιγμή και ανεξάρτητα από την όποια απόσταση μεταξύ τους.

Έτσι η κάμερα έδωσε μια δεύτερη εικόνα στο ίδιο σχήμα, αποδεικνύοντας ότι το ‘’παράδοξο’’ είναι πέρα για πέρα αληθές και ότι η γάτα όντως δεν είναι ούτε ζωντανή ούτε νεκρή αλλά σε κατάσταση υπέρθεσης (και ζωντανή και νεκρή ταυτόχρονα).

Υπενθυμίζω ότι κβαντικός συσχετισμός ή διεμπλοκή παρατηρείται όταν δυο σωμάτια που έχουν δημιουργηθεί μαζί (*1), παραμένουν συνδεδεμένα (κατάσταση διεμπλοκής), ανεξάρτητα από την απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους. Ακόμη και αν βρεθούν χιλιόμετρα ή και έτη φωτός μακριά το ένα από το άλλο, όταν το ένα θα δεχτεί μια επίδραση το άλλο θα αντιδράσει επίσης και μάλιστα ακαριαία, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί ο παραμικρός χρόνος (*2).

Αυτό σημαίνει ότι οι μετρήσεις τους είναι συσχετισμένες και μοιράζονται την ίδια κβαντική κατάσταση.

(*1) Επομένως, εάν η μεγάλη έκρηξη (big bang) συνέβη πραγματικά, τα πάντα, αφού δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα, είναι ακόμα συνδεδεμένα . Μοιάζει δηλαδή σαν να ακουμπάνε μεταξύ τους. Έτσι ο χώρος εμφανίζεται σαν μια ψευδαίσθηση πως υπάρχουν χωριστά αντικείμενα.

(*2) Η ακαριαία μετάδοση της πληροφορίας σε μηδενικό χρόνο, δεν συμβαδίζει με όσα ξέρουμε. Ακόμα και αν αυτή ‘’έτρεχε’’ με την ταχύτητα του φωτός, ακαριαία μετάδοση δεν θα ήταν εφικτή. Όμως αυτό όντως συμβαίνει και έχει πολλές πειραματικές αποδείξεις.

Ο ανθρώπινος νους δεν έχει καταφέρει να δώσει απάντηση στα παράδοξα αυτά. Υποθέτω πως εύκολα μπορώ να πω ότι το μέγεθος της άγνοιας μας είναι πελώριο. Μεγαλύτερο ακόμα όμως είναι το μέγεθος της θρασύτητας μας, που μας οδηγεί σε δηλώσεις του τύπου ”θα ανακαλύψουμε τη θεωρία των πάντων” ή ακόμα χειρότερα ”ο θεός δεν υπάρχει”.

δείτε και:

 DEAD AND ALIVE, Ένας παράδοξος αλλά απόλυτα αληθινός κόσμος  

Ενέργεια. Απλώς δύναμη ή Θεϊκή δύναμη;

Από τι είμαστε καμωμένοι εμείς οι άνθρωποι;

Οι άπειρες εκδοχές του εαυτού μας

Αν η εξέλιξη …. εξελίσσεται, τότε…..

Επιστήμη, μεταφυσική ή θεολογία;

Η γάτα της Αλίκης

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης