Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Στοματικό σεξ. Κίνδυνοι και ρίσκο (NSFW)

Στοματικό σεξ. Κίνδυνοι και ρίσκο (NSFW)

oral sex

Παλαιότερα, και ένας απλός δημόσιος υπαινιγμός ήταν απαράδεκτος. Όμως, στην επιστήμη, και ειδικά την ιατρική, απαράδεκτο είναι να έχουμε ασθένειες και θανάτους που θα μπορούσαμε να προλάβουμε.

Έτσι, με δεδομένο πως το στοματικό σεξ είναι συνήθης σεξουαλική πρακτική και ασκείται συχνά στις σχέσεις ετερόφυλων και ομόφυλων ατόμων, χρειαζόμαστε έρευνα και από αυτή, σωστή ενημέρωση του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού.

Τον Δεκέμβριο του 2013 στην Αγγλία, η NATSAL (National surveys of sexual attitudes and life styles) ανακοίνωσε ότι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έως τα 65 χρόνια που ελέγχθηκαν, η πλειοψηφία των ανθρώπων δήλωσε ότι έχει μερικές φορές στοματικό σεξ.

Ειδικότερα το 71 τοις εκατό των νεαρών ενηλίκων (ηλικίας 16 έως 24) και το 80 τοις εκατό των μεταξύ 25 και 34 ετών, δήλωσαν πως είχαν τέτοια σεξουαλική εμπειρία στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Είναι επομένως σαφές ότι η πεολειχία και αιδοιολειχία είναι εξαιρετικά συνήθεις και θεωρούνται σαν ένα φυσικό και ηδονικό κομμάτι μιας σεξουαλικής σχέσης.

Πέρα όμως από την ευχαρίστηση, μπορούμε να διακρίνουμε και κάποιες άλλες πλευρές αυτής της μορφής σεξ, όπως η αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, η διευκόλυνση του οργασμού της γυναίκας και η υποβοήθηση στην επίτευξη στύσης ενός άνδρα.

Υπάρχει ενδεχόμενο μολύνσεων;

Τα 4-5 τελευταία χρόνια οι γιατροί ερεύνησαν το ενδεχόμενο, αν το στοματικό σεξ μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους μέσω του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) καρκίνο στην περιοχή του λαιμού. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δυνατό.

Πέρα από αυτό, μέσω της στοματικής σεξουαλικής δραστηριότητας, κίνδυνοι φαίνεται πως υπάρχουν και για προσβολή από χλαμύδια και βλεννόρροια.

Οι τύποι του στοματικού σεξ.

Αιδοιολειχία:
Ονομάζεται έτσι από το αιδοίο και το ρήμα λείχω που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει διατρέχω μια επιφάνεια με την γλώσσα μου. Αιδοιολειχία επομένως είναι η διέγερση του κόλπου ή του αιδοίου μιας γυναίκας (ιδιαίτερα της κλειτορίδας της), από το στόμα (τα χείλη και τη γλώσσα του συντρόφου της).

Πεολειχία
Είναι η διέγερση του πέους ενός άντρα από το στόμα της (του) σεξουαλικού συντρόφου του.

Η στόματο-πρωκτική επαφή
Δεν είναι ιδιαίτερα συνήθης, ενέχει όμως σοβαρή πιθανότητα μεταφοράς μικροβίων στο στόμα.

Τι ισχύει ειδικά για μόλυνση HIV (AIDS)

Από διάφορες αναφορές εμπειρογνωμόνων τα συμπεράσματα ήταν:

Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί από το στοματικό σεξ (αλλά όχι συχνά).

Πεολειχία και αιδιολειχία μπορούν να μεταφέρουν τον ιό, αλλά αυτό είναι λιγότερο πιθανό από όσο στο πρωκτικό σεξ

Εξελκώσεις στην στοματική κοιλότητα αυξάνουν το ρίσκο

Η πεολειχία είναι ασφαλέστερη από την κολπική επαφή.

Η αποφυγή εκσπερμάτωσης στην στοματική κοιλότητα της ή του παρτενέρ μειώνει το ρίσκο.

Οι στοματικές πλύσεις δεν ωφελούν διότι δεν μειώνουν τον κίνδυνο.

Το προφυλακτικό μειώνει αλλά δεν εξαφανίζει το ρίσκο.

Τι ισχύει για ρίσκο από μικρόβια

Γονόρροια.
Κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος που μπορεί να μεταδοθεί και στο λαιμό στη διάρκεια στοματικού σεξ, ειδικά την πεολειχία. Αναπτύσσει πύον και προκαλεί πόνο αλλά όχι πάντα. Το μολυσμένο άτομο μπορεί απλά να μεταφέρει έκτοτε το γονόκοκκο χωρίς να νοσεί.

Σύφιλη.

Οι βλάβες της σύφιλης εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα ή και τον πρωκτό. Ενίοτε εμφανίζονται στα χείλη, εξαιτίας στοματικού σεξ. Δεν είναι σύνηθες πλέον, εξαιτίας μείωσης των περιπτώσεων σύφιλης.

Χλαμυδιακές μολύνσεις

Συχνότατες μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών νέων ανθρώπων. Δεν έχουμε ελληνικά στοιχεία αλλά σε άλλες χώρες αναφέρθηκαν ποσοστά έως και 10% των νέων ενηλίκων. Μπορούν να μεταδοθούν με στοματικό σεξ, ιδιαίτερα την πεολειχία.
Στην Αγγλία, το 1% των γκέι ανδρών έχει χλαμύδια στο στόμα, τη μύτη ή το λαιμό.
Χλαμύδια επίσης ανευρίσκονται συχνά στα ίδια σημεία, γυναικών που ασκούν το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου.

Salmonella, Shigella και Campylobacter

Μεταδίδονται επίσης από στοματο-πρωκτική επαφή καθώς και η ηπατίτιδα Α διότι ο ιός της βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα κόπρανα νοσούντων.

Ηπατίτιδα Β.

Τα σωματίδια του ιού της, βρέθηκαν στο σπέρμα, στα κόπρανα και στο σάλιο, φυσικά δεν και το αίμα.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί μέσω κολπικής και πρωκτικής επαφής, αλλά έως τώρα δεν έχει αποδειχθεί αν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ. Ως γνωστόν, η ηπατίτιδα Β μπορεί να αποδειχτεί πολύ σοβαρή, έως και καταστροφική πάθηση για αυτόν που θα νοσήσει.

Ηπατίτιδα C

Μεταδίδεται κατά παρόμοιο τρόπο με την ηπατίτιδα Β. Συχνή στους χρήστες ναρκωτικών.

Πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος ηπατίτιδα C (κάθε είδος σεξ συν στοματικό σεξ) είναι χαμηλός και αυξάνει μόνο σε HIV-θετικούς.

Προσβολή από έρπητα

Ο ιός του απλού έρπητα (HSV ο οποίος διαφέρει από τον ιό του έρπητα ζωστήρα), είναι η συχνότερη αιτία έλκους στα γεννητικά όργανα. Από τους δυο τύπους του ιού, προσβάλλονται τα χείλη ή τα γεννητικά όργανα (πέος, αιδοίο, κόλπος).

Χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσες υφέσεις και εξάρσεις με μικρές φουσκάλες που όταν σπάσουν σχηματίζουν μικρά, επώδυνα έλκη.

Ο ιός HSV μπορεί επίσης να προκαλέσει φαρυγγίτιδα ή και φλεγμονή του λαιμού με σχηματισμό έλκους.

Το στοματικό σεξ ευνοεί ιδιαίτερα την μετάδοση.

και τι γίνεται με τον HPV (*) και τον κίνδυνο του καρκίνου;

Το στοματικό σεξ συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του λάρυγγα και του στόματος,

Από τα πολλά και διαφορετικά στελέχη του ιού (120 περίπου γνωστά αυτή την στιγμή) κάποια θα προκαλέσουν κονδυλώματα, ενώ άλλα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και (σπανιότερα) καρκίνο του πρωκτού.

Στην Αμερική, οι στατιστικές δείχνουν σήμερα πως πάνω από το 50 τοις εκατό όλων των καρκίνων του στόματος, οφείλονται σε HPV.

(*)HPV = ιός ανθρώπινων θηλωμάτων. Περιορίστε τους κινδύνους των νέων με αντι-HPV εμβόλιο

Τελικά;

Οι σεξουαλικές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν και οι παρορμήσεις δεν ελέγχονται εύκολα. Ως εκ τούτου θα ήταν ουτοπικό να δοθούν απαγορευτικές οδηγίες.

Θα ήταν πολύ περισσότερο αποτελεσματικό, αν περιορίζονταν οι σεξουαλικοί σύντροφοι ή αν το στοματικό σεξ δεν γίνει με ‘’τον πρώτο τυχόντα’’ σε μια εφήμερη σχέση.

Η μεγαλύτερη γνωριμία μπορεί να δώσει πληροφορίες για το μικρό η μεγάλο ενδεχόμενο μόλυνσης του σεξουαλικού συντρόφου.

Η χρήση προφυλακτικών ειδικά για τις περιπτώσεις πεολειχίας είναι χρήσιμη.

Αν κάποιος έχει την παραμικρή έστω υποψία ότι εκτεθήκε σε κίνδυνο, ζητά πάραυτα ιατρική συμβουλή και βοήθεια. Πέρα από αυτό, αυτονόητο φαντάζομαι είναι ότι θα απόσχει πάσης σεξουαλικής δραστηριότητος ώστε να μην ρισκάρουν μαζί του και άλλοι.

δείτε και:

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ή HPV) και ο κίνδυνος καρκίνου

Πρωκτικό σεξ. Κίνδυνοι και ρίσκο (NSFW)

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης