Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Πρωκτικό σεξ. Κίνδυνοι και ρίσκο (NSFW)

Πρωκτικό σεξ. Κίνδυνοι και ρίσκο (NSFW)

αν.σεξ 1

Το πρωκτικό σεξ ήταν και παραμένει αμφιλεγόμενο θέμα. Τόσο ανάμεσα σε ζευγάρια όσο και για την επιστήμη.

Στην πρώτη περίπτωση, οι διαφορές ή διαφωνίες σχετίζονταν με ψυχολογικά ή και σωματικά αίτια (άρνηση, καταπίεση, πόνος, ηθική προσβολή, αντίληψη περί του τι είναι σωστό, ιδέες αμαρτίας και άλλα).

Στην επιστήμη εντούτοις όλο και περισσότερες αποδείξεις προκύπτουν από την ιατρική έρευνα πως, το πρωκτικό σεξ, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πρωκτού.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, λέει πως οι μισοί τουλάχιστον καρκίνοι του πρωκτού, φαίνεται να συνδέονται με τη μόλυνση με HPV.

Στο σημείο αυτό και για μην πανικοβληθούν όσοι αναπτύσσουν ανάλογη δραστηριότητα και διαβάζουν αυτές τις γραμμές, πρέπει να πούμε ότι οι προϋποθέσεις που θα ευνοήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πάρα πολλές (συχνότητα, πλήθος και εναλλαγές σεξουαλικών συντρόφων, τύπος HPV μόλυνσης και άλλα), έτσι ώστε να μην ισχύουν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι το πλήθος όσων έχουν τέτοια επαφή (ετερόφυλη ή ομόφυλη), είναι πολύ μεγάλο, ενώ εν συγκρίσει, ο αριθμός των καρκίνων πρωκτού, πολύ – πολύ μικρός.

Έτσι η διευκρίνιση της αντικαρκινικής εταιρείας που δηλώνει ότι το πρωκτικό σεξ μπορεί να θεωρηθεί παράγων κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του πρωκτού σε άνδρες και γυναίκες, βοηθά να αξιολογηθεί το γεγονός στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι εν σπουδή και με πανικό.

Πόσο συχνό είναι;

Τα ποσοστά δεν μας είναι απόλυτα γνωστά, αλλά σύμφωνα με ερευνητικούς υπολογισμούς, μπορούμε να πούμε ότι το 10% περίπου των γυναικών, περιλαμβάνει στην σεξουαλική δραστηριότητα και το πρωκτικό σεξ.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι το ίδιο συμβαίνει στο 90% των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες. Εντούτοις το ποσοστό αυτό αμφισβητείται.

Είναι πιθανό ότι στις τελευταίες δεκαετίες , τα ποσοστά που δίδονται είναι μεγαλύτερα από όσο στο παρελθόν. Βέβαια η πρωκτική σεξουαλική δραστηριότητα υπάρχει ανά τους αιώνες, αλλά η έκρηξη της τεχνολογίας (Video, CD, Internet, δορυφορικά adult κανάλια κλπ.) μάλλον ευνόησε την εξάπλωση, αφού υπέδειξε πως το πρωκτικό σεξ είναι σταθερό κομμάτι του σεξουαλικού γίγνεσθαι.

Στην Αγγλία υπολογίστηκε ότι το 30% των πορνογραφικών ταινιών περιλαμβάνει πρωκτικό σεξ, παρουσιάζοντας το ως φυσιολογικό μέρος της σεξουαλικής διαδικασίας.

Στις ταινίες αυτές, τις περισσότερες φορές, η επαφή παρουσιάζεται ευχερής και ανώδυνη. Αυτό όμως δεν είναι αληθές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για τις πρώτες επαφές.

Ορισμός

Ως πρωκτικό σεξ ή πρωκτική συνουσία, θα θεωρηθεί εκείνη η σεξουαλική δραστηριότητα που έχει να κάνει με την εισαγωγή του πέους στον πρωκτό.

Πέρα από αυτό όμως, στον πρωκτό μπορεί να εισάγονται τα δάκτυλα, διάφορα σφηνοειδή αντικείμενα ποικίλης διαμέτρου και δονητές.

Όσοι αρέσκονται στην πρωκτική επαφή, το κάνουν διότι ο πρωκτός φέρει πλούσιο δίκτυο από νευρικές απολήξεις που τον κάνουν ιδιαίτερα ευαίσθητο. Έτσι για κάποιους η πρωκτική περιοχή είναι ερωτογενής ζώνη που ερεθιζόμενη οδηγεί σε σεξουαλική διέγερση.

Στον ενεργητικό σεξουαλικό σύντροφο, ο ερεθισμός προκύπτει και από το σφίξιμο γύρω από το πέος το οποίο οφείλεται στον σφιγκτήρα του πρωκτού.

Πόσο ασφαλές είναι το πρωκτικό σεξ;

Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία όσων επιδίδονται σε αυτό και για αρκετούς λόγους.

Δεδομένου ότι από την πλευρά της φυσικής λίπανσης, ο πρωκτός μειονεκτεί σε σύγκριση με τον κόλπο, η διείσδυση (που θα χρειαστεί σχετική πίεση*), μπορεί να σχίσει τον ιστό στο όριο συνήθως βλεννογόνου δέρματος αλλά και πιο μέσα ακόμα.

Κάτι τέτοιο, μπορεί να επιτρέψει στα βακτηρίδια και τους ιούς, να περάσουν στον οργανισμό και να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Έτσι η εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων ευνοείται.

(*) Η Χρήση λιπαντικών μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο των μικροτραυματισμών. Το ενδεχόμενο αυτό θα είναι μεγαλύτερο επί βίαιων χειρισμών.

Η χρήση διαφόρων ουσιών που αποσκοπούν σε χαλάρωση του σφιγκτήρα (πχ. νιτρικό αμύλιο) δεν συνιστάται ιατρικώς διότι υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες από αυτό. Μάλιστα αν συνδυαστεί με ουσίες τύπου Viagra, η πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Φυσικά, από τα διάφορα νοσήματα, ιδιαίτατο ενδιαφέρον, έχει η μόλυνση από τον HIV.

Δυστυχώς, οι μελέτες απέδειξαν ότι το ρίσκο που αφορά την γυναίκα που ασκεί πρωκτικό σεξ, είναι 30 φορές μεγαλύτερο από όσο θα είχε για να μολυνθεί μόνο με κολπική επαφή.

Έχει ακόμα αποδειχτεί ότι εκτός του ιού HIV (AIDS,) το πρωκτικό σεξ ευνοεί την μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που μπορεί να προκαλέσει πρωκτικά κονδυλώματα και καρκίνο του πρωκτού.

Προκαλεί το πρωκτικό σεξ ακράτεια;

Από κατασκευής ο πρωκτός είναι ικανός να συγκρατεί τα κόπρανα. Ο κυριότερος από τους μηχανισμούς που δίνουν στον άνθρωπο αυτή την δυνατότητα, είναι ο σφιγκτήρας του πρωκτού. Όταν ο σφιγκτήρας είναι σε σύσπαση, η διείσδυση στον πρωκτό μπορεί να είναι δύσκολη και αρκετά συχνά επίπονη. Η τακτική επανάληψη του πρωκτικού σεξ μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του σφιγκτήρα του πρωκτού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μικρή ή μεγαλύτερη ακράτεια.

Οι ασκήσεις Kegel (ενισχύουν το σφιγκτήρα) μπορεί να βοηθήσουν, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά (διορθωτικά), όταν η ακράτεια έχει εγκατασταθεί.

Βακτήρια.

Έστω και αν οι δυο σύντροφοι δεν έχουν μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση ή ασθένεια, τα βακτήρια (μικρόβια) που είναι άφθονα στον πρωκτό είναι δυνατόν να μολύνουν.

Αυτό έχει μεγαλύτερο ρίσκο για την γυναίκα, που κατά τη διάρκεια της ίδιας επαφής, υποδέχεται το ανδρικό μόριο στον κόλπο και τον πρωκτό εναλλάξ.

Οι κολπικές λοιμώξεις και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, έχουν πολύ συχνά να κάνουν με μικρόβια που ξεκίνησαν από τον πρωκτό.

Εγκυμοσύνη; Μα πως έγινε αυτό.

Την απορία αυτή την έχουν κατά καιρούς κάποιες γυναίκες που ‘’θα ορκίζονταν’’ πως δεν υπήρξε είσοδος στον κόλπο τους κατά την σεξουαλική τους επαφή. Εν τούτοις εάν η εκσπερμάτωση του συντρόφου τους έγινε κοντά στο άνοιγμα του κόλπου, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Ασύνηθες μεν, ενδεχόμενο δε.

Κίνδυνος για ηπατίτιδα, έρπητα, HPV, και άλλες λοιμώξεις.

Αυξάνει όταν υπάρχει στοματική επαφή, ειδικότερα δε επαφή στόματος-πρωκτού. Δείτε περί αυτού την σχετική ανάρτηση για το στοματικό σεξ.

Αίμα

Μπορεί να παρατηρηθεί αίμα μετά από μια πρωκτική επαφή, ιδιαίτερα σε άτομα που στην διάρκεια της συνεύρεσης χρησιμοποιούν τα δάκτυλα τους ή διάφορα αντικείμενα όπως ξένα σώματα ή δονητές. Εντούτοις σοβαρό τραύμα δεν είναι κάτι συνηθισμένο.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν αιμορροΐδες ή μικροσχισίματα.

Σπάνια θα συμβεί μεγάλη βλάβη, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάτρηση του εντέρου και θα απαιτήσει άμεση νοσοκομειακή φροντίδα και συχνά, χειρουργική επέμβαση.

Ιδιαίτερο πρόβλημα (σπάνια ευτυχώς), μπορεί να προκύψει από χρήση δονητών που δεν κατασκευάστηκαν για τον πρωκτό, δεν έχουν πλατύ πίσω μέρος (όπως πχ. οι πιπίλες των μωρών)

και έτσι μπορεί να ξεφύγουν και να εισχωρήσουν στο παχύ έντερο. Τότε, όχι μόνο δεν μπορούν να βγουν εύκολα, αλλά η διάτρηση είναι ενδεχόμενη καθώς και κακώσεις μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Ανάλογα προβλήματα δημιουργούνται και από την εισαγωγή ξένων σωμάτων (πλην των δονητών) που μπορεί να είναι πολλά και διάφορα, ιδίως όταν αυτά ξεφύγουν από τον έλεγχο και περάσουν μέσα στο παχύ έντερο.

Δείτε και

Σέξ και τραυματικές βλάβες

Έρευνα: γυναίκες και πρωκτικό σεξ. Ευχαρίστηση, καταπίεση, αλκοόλ αλλά και χρήμα

Γυναίκες και πρωκτικό σεξ. Στατιστικά ευρήματα

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ή HPV) και ο κίνδυνος καρκίνου

Στοματικό σεξ. Κίνδυνοι και ρίσκο (NSFW)

Ακράτεια = ”μου φεύγουν ούρα”. Τι μπορούμε να κάνουμε;

1 σκέψη για το “Πρωκτικό σεξ. Κίνδυνοι και ρίσκο (NSFW)”

  1. Επιτρεπεται το πρωκτικο sex σε ατομα με αιμοροΐδες?Ειναι τελείως απαγορευτικο κ αν οχι τι πρεπει ν γινει για ν την αποφυγή αιμοραγίας?Ειναι σιγουρο οτι θ υπαρξει αιμοραγια μετα το πρωκτικο σεξ σε ατομο με αιμοροΐδες??

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης