Τα φλαβονοειδή είναι πολυφαινολικές ενώσεις που υπάρχουν στην διατροφή μας, κυρίως στα ανθοφόρα φυτά και ιδιαίτερα στα βρώσιμα εξ αυτών. Εμφανίζουν φαρμακευτική δράση.
Στην φύση υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί διαφορετικών φλαβονοειδών (*) που προκύπτουν από τις διάφορες παραλλαγές στο βασικό χημικό σκελετό, ο οποίος διαθέτει 15 μόρια άνθρακα σε μορφή δακτυλίων.
Η τελική δομή του κάθε φλαβονοειδούς είναι ανάλογη με την εκάστοτε παραλλαγή του βασικού δακτυλίου (δηλαδή ποια ουσία αντικαθίσταται και σε ποια θέση). Προκύπτουν έτσι διαφορές και στην θεραπευτική δράση.
Διάφορα φυτά και μπαχαρικά που περιέχουν σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται από χιλιάδες χρόνια έως σήμερα, σαν φάρμακα της παραδοσιακής ιατρικής. Προκαλεί δε εντύπωση ότι οι πρακτικοί θεραπευτές ξεχώριζαν και κατηγοριοποιούσαν αυτά τα φάρμακα, κάτι που σημαίνει πως γνώριζαν από τα παλιά χρόνια τι είναι καλλίτερο από ένα άλλο για μια συγκεκριμένη πάθηση ανάλογα με την ειδικότερη σύνθεση του.
Μικρότερο ρίσκο καρκίνου;
Ο σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού σε Ασιάτες, (όπως δείχνουν οι δημογραφικές μελέτες), προκάλεσε ερωτήματα. Μπορεί το μικρότερο ρίσκο να είναι αποτέλεσμα του ότι οι Ασιάτες καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα και τσάι από όσο οι πληθυσμοί στο δυτικό ημισφαίριο; Είναι τα φλαβονοειδή που υπάρχουν σε αφθονία σε αυτά τα τρόφιμα, εκείνα που λειτουργούν προστατευτικά, προληπτικά και αποτρεπτικά;
Ναι, μικρότερο ρίσκο με αποδείξεις.
Στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιοθήκη, υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος εργασιών που αφορά την αντικαρκινική δράση αυτών των φυτικών ουσιών.
Εργαστηριακά ευρήματα (in vitro), απέδειξαν ότι υπάρχουν τόσο άμεσες όσο και έμμεσες αντικαρκινικές δράσεις των διαφόρων φλαβονοειδών στα κύτταρα ενός όγκου, που επιτυγχάνονται με διάφορους μηχανισμούς πχ. μείωση ρυθμού ανάπτυξης, αναστολή δράσης ενζύμων που χρειάζεται το καρκινικό κύτταρο, επιτάχυνση του θανάτου αυτών των κυττάρων, παρεμπόδιση και μείωση της ανάπτυξης νέων αγγείων για την τροφοδοσία των όγκων, κα.
Ενθαρρυντικές μελέτες in vivo
Πειραματικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι ορισμένα φλαβονοειδή που υπάρχουν στις τροφές, όντως έχουν αντικαρκινική δράση και υπόσχονται πολλά.
Είναι φανερό ότι θα χρειαστούν περισσότερες ακόμα μελέτες ώστε να αξιοποιηθούν τα φλαβονοειδή ως φάρμακα. Να μάθουμε δηλαδή τους πολλούς και διάφορους μηχανισμούς της δράσης τους και φυσικά τις πιο κατάλληλες ενδείξεις καθενός, τις δοσολογίες και τις ενδεχόμενες παρενέργειες.
Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούν χρήματα και αυτά πρέπει να διατεθούν τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Μόνο για τον καρκίνο;
Ασφαλώς όχι. Τα φλαβονοειδή έχουν και ένα πλήθος ακόμα ευεργετικών επιδράσεων. Βελτιώνουν την καρδιακή και αγγειακή υγεία, προστατεύουν από εμφράγματα και αποτρέπουν τα εγκεφαλικά.
Από καιρό επίσης η δυτική ιατρική, έχει ισχυρές ενδείξεις ότι προκαλούν βελτίωση της μνήμης.
Πρόσφατα ένα ηχηρό παράδειγμα προέκυψε με την ανακοίνωση ότι οι αντιοξειδωτικές δράσεις που έχουν τα φλαβονοειδή του κακάο και της σοκολάτας, όχι απλώς σταμάτησαν αλλά και ανέστρεψαν σε υγιείς ανθρώπους την απώλεια της μνήμης που οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία.
Οι ερευνητές, (Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης), δημοσίευσαν στο Nature Neuroscience τα αποτελέσματα τους, που καθιστούν σαφές ότι η μνήμη των συμμετεχόντων ατόμων βελτιώθηκε κατά 25% περίπου. Με άλλα λόγια αν ένας εξηντάρης έλαβε για τρείς μήνες φλαβονοειδή σε μεγάλες δόσεις, είχε στο τέλος της μελέτης μνήμη ενός σαραντάρη περίπου.
Εκτός από το κακάο, τα φλαβονοειδή υπάρχουν στα φύλλα του τσαγιού, καθώς επίσης σε ορισμένα φρούτα και σε λαχανικά.
Υψηλή περιεκτικότητα φλαβονών έχουν ο μαϊντανός, το θυμάρι και το σέλινο, ενώ πλούσια σε ανθοκυανίνες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο ή σκούρο μπλε χρώμα, όπως τα μούρα, τα κόκκινα σταφύλια, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα.
Επιπλέον, σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών περιέχουν η σοκολάτα, το τσάι και το κρασί.
(*) Η ομάδα των φλαβονοειδών αποτελείται από περισσότερες από 3.000 ενώσεις, πιο σημαντικές από τις οποίες είναι οι φαινόλες, οι ισοφλαβόνες, οι φλαβονόλες, η κερκετίνη, οι κατεχίνες, οι τανίνες, τα φαινολικά οξέα και οι ανθοκυανίνες.
Η κυριότερη αιτία που καθιστά τα φλαβονοειδή ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές, οι αντιθρομβωτικές και οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβόνες και ανθοκυανίνες προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου 2. Οι ουσίες αυτές όπως έδειξε έρευνα, (Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA), σχετίζεται με την μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη που παρατηρείται σε αυτούς που πάσχουν και καθιστά καλλίτερη την διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Αν τα παραπάνω τα βρήκατε χρήσιμα, κοινοποιήστε τα. Μπορεί να ενημερώσουν και άλλους και να φανούν σωτήρια. Εσείς δε, στο καλό αποτέλεσμα θα έχετε ουσιώδη συμβολή.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
δείτε και: