Αρχική » Διάφορα » Meniere – ίλιγγος – Εμβοές. Δυο ενδιαφέρουσες θεραπευτικές εξελίξεις

Meniere – ίλιγγος – Εμβοές. Δυο ενδιαφέρουσες θεραπευτικές εξελίξεις

Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις, η προοδευτικά επιδεινούμενη βλάβη (απώλεια) της ακοής, το βουητό στο ένα ή και τα δυο αυτιά, η συχνή εμφάνιση αστάθειας ακόμα και στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων και όλα τα άλλα συμπτώματα της νόσου Meniere, επηρεάζουν σημαντικά την ζωή του πάσχοντος.

Με δεδομένο πως δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ακριβώς φταίει και πως θα μπορούσαμε να θεραπεύσουμε όσους βασανιστικά υποφέρουν, αξίζει να δούμε τι καινούργιο υπάρχει σαν θεραπευτική πρόταση.

Βέβαια για την παθολογική αυτή κατάσταση που χρονίζει (παρέχοντας ως εκ τούτου έδαφος και ευκαιρίες στην αγυρτεία και την εξαπάτηση), υπάρχουν άφθονες ‘’σίγουρες’’ λύσεις. Αρκεί να ανοίξεις το πορτοφόλι σου και να καταθέσεις τον παρά σου.

Μια ματιά στο διαδίκτυο είναι αρκετή.

Όμως όσοι πάσχουν, πελαγώνουν μέσα στον κυκεώνα των ατεκμηρίωτων στοιχείων, με αποτέλεσμα να χάνουν και πληροφορίες που μπορεί να αποβούν χρήσιμες.

Στην σημερινή αυτή ανάρτηση, σας παρουσιάζω δυο νέες εξελίξεις που φαίνεται πως υπόσχονται αρκετά.

Πρόκειται α) Για την θεραπεία με ένα φυτικό προϊόν που προέρχεται από ένα είδος πεύκης και (β) για την θεραπεία πιέσεως με εφαρμογή παλμών αέρος στο αυτί που πάσχει.

Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίπτωση η μελέτη σχεδιάστηκε επιστημονικά και τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από σοβαρή στατιστική ανάλυση
(Chieti-Pescara University, Italy η μελέτη με το φυτικό φάρμακο και
Department of Otolaryngology, Beijing Hospital, Beijing, China, η μελέτη για την συσκευή εφαρμογής παλμών.)

Τα αποτελέσματα

Α) Πυκνογενόλη


Προέρχεται από το φλοιό είδους πεύκης που βρίσκεται στα παράλια της Γαλλίας. Η χορήγηση 150 mg ημερησίως επί εξάμηνο, οδήγησε σε σαφή βελτίωση σχεδόν το 90% όσων συμμετείχαν. Ο μηχανισμός δράσης, διαπιστώθηκε πως είχε να κάνει με την βελτίωση της μικροκυκλοφορίας στο έσω ούς.

####

Β) Meniett pulse generator


Πρόκειται για μια μικρή συσκευή που παράγει παλμούς αέρα ο οποίος επιδρά στο έσω ούς. Είναι εύκολη στην χρήση, εφαρμόζεται από τον ίδιο τον πάσχοντα στο σπίτι και παρουσιάζει αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα μειώνοντας τον αριθμό των κρίσεων, τα βουητά και την αστάθεια. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι βελτιώνει και την χαμένη ακοή.

Πρόσφατη ενημέρωση: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6483424/ The Clinical Benefit of Device Therapy for Meniere’s Disease in Adults: Systematic Review and Meta-Analysis

Δείτε και:

Βουητό στα αυτιά (ή εμβοές ώτων)

Σύνδρομο (νόσος) Meniere (μενιέρ)

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης