Αρχική » Γυναικολογικα » “Κάτι πιάνω στο στήθος μου”

“Κάτι πιάνω στο στήθος μου”

Όταν μια γυναίκα ψηλαφήσει μια διόγκωση στο στήθος είναι απόλυτα κατανοητό ότι θα ανησυχήσει. Πρέπει εντούτοις πριν σπεύσει σε βιαστικά συμπεράσματα περί καρκίνου, να εξεταστεί στον γιατρό της και να αφήσει σε αυτόν την διάγνωση.

Γύρω από αυτό το θέμα υπάρχουν κάποιες δοξασίες και μια μυθολογία που αν την πάρουμε στα σοβαρά, μπορεί να αποβεί τραυματική και επικίνδυνη, τόσο σε ψυχικό όσο και σωματικό επίπεδο.

Μύθος 1ος: Κάτι πιάνω στο στήθος μου. Σίγουρα είναι καρκίνος.

Αλήθεια είναι πως: Οι περισσότερες διογκώσεις του μαστού (80%), δεν είναι καρκίνος. Πρόκειται για κύστεις ή ινοαδενώματα. Επιπλέον, η αίσθηση ψηλάφησης μιας διόγκωσης, μπορεί να αλλάξει (μέχρις εξαφάνισης) στην διάρκεια του κύκλου της γυναίκας.

Μύθος 2ος : Πιάνω ένα εξόγκωμα αλλά η μαστογραφία είναι φυσιολογική. Δεν χρειάζεται επομένως να κάνω τίποτε παραπάνω.

Αλήθεια είναι πως: Εάν η ψηλάφηση είναι θετική για διόγκωση αλλά η μαστογραφία αρνητική, θα πρέπει να μην εφησυχάσουμε. Καλλίτερα να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, όπως πχ. η μαγνητική τομογραφία ή το υπερηχογράφημα, παρά να ξαφνιαστούμε κάποια στιγμή. Επί αμφιβολίας, ίσως χρειαστεί βιοψία. Εάν όλα δείξουν εντάξει, οι μαστογραφικοί έλεγχοι στο επόμενο διάστημα, ας γίνονται λίγο πιο συχνά.

Μύθος 3ος : Αφού πονάει δεν είναι καρκίνος. Αν ήταν δεν θα πονούσε.

Αλήθεια είναι ότι: Πράγματι οι καρκίνοι του μαστού συνήθως δεν πονούν. Εάν όμως υπάρχει πόνος, δεν είναι αυτό επαρκές για να αποκλειστεί ο καρκίνος. Υπάρχουν περιπτώσεις με φλεγμονώδη συμπτώματα (κοκκινίλα, πρήξιμο, τοπική αύξηση θερμοκρασίας), όπου και ο καρκίνος πονάει.

Μύθος 4ος : Δεν είναι τίποτα, παρουσιάστηκε γιατί θηλάζω.

Λάθος: Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός δεν αποκλείουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Αν διαπιστώσετε εξόγκωμα σε αυτή την περίοδο της ζωής σας, μην το αγνοήσετε. Εύκολα εξάλλου θα βάλετε τα πράγματα στην θέση τους, με ένα υπερηχογραφικό έλεγχο.

Μύθος 5ος : Έλα τώρα, σιγά μην έχει καρκίνο μικρή κοπέλα.

Λάθος. Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού αφορούν γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στατιστικά υπερτερούν τα περιστατικά γυναικών πέραν των 50 Όμως σε οποιαδήποτε ηλικία και αν παρουσιαστεί μια διόγκωση του μαστού, πρέπει να εξεταστεί από έναν γιατρό. Η στατιστική και τα δημογραφικά στοιχεία δεν αποκλείουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και σε νεώτερη ηλικία.

Μύθος 6ος : Μεγάλα εξογκώματα είναι πιο ύποπτα για καρκίνο από τα μικρά.

Λάθος. Μικρά ή μεγάλα είναι το ίδιο αφού το μέγεθος δεν φαίνεται να παίζει ρόλο. Ισχύει επομένως πάντοτε ότι αν ψηλαφήσατε κάτι, πρέπει να το δει ο γιατρός σας.

Μύθος 7ος : Δεν πρέπει να είναι τίποτα αξιόλογο, πριν λίγο έκανα μαστογραφία. Του χρόνου που θα ξανακάνω θα το εκτιμήσουν.

Λάθος: Το ότι ψηλαφήσατε το εξόγκωμα λίγο μετά από μια μαστογραφία που θεωρήθηκε φυσιολογική, δεν σας εξασφαλίζει. Να θυμάστε ότι οι εξετάσεις στην ιατρική επιστήμη δεν έχουν πάντα και κατά 100% επιτυχία. Στην μαστογραφία ειδικότερα, διάφοροι παράγοντες (εντόπιση, πυκνότητα όγκου), έχουν να παίξουν ρόλο. Δείξτε στο γιατρό σας αυτό που ψηλαφήσατε και αφήστε σε αυτόν τα υπόλοιπα.

Μύθος 8ος : Πιάνω κάτι μικρό μεν αλλά δεν ανησυχώ γιατί εμείς δεν είχαμε ποτέ στην οικογένεια καρκίνο του μαστού, επομένως…

Λάθος: Αν ψηλαφήσατε μικρό ογκίδιο και το θεωρείτε άνευ σημασίας, επειδή στην οικογένεια δεν υπάρχει ιστορικό, κάνετε λάθος. Το 85% περίπου από όσες γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό, δεν παρουσιάζει οικογενές ιστορικό.

Συμπέρασμα

Για κάθε περίπτωση ισχύει ότι για τον καρκίνο στο γυναικείο μαστό δεν είναι η ενδιαφερόμενη (και το περιβάλλον της) που θα αποφασίσει τι πρέπει να γίνει, αν υπάρχει ή όχι κίνδυνος και πότε πρέπει να γίνει έλεγχος.
Το σωστό είναι: Ο έλεγχος να γίνει αμέσως μόλις κάτι ψηλαφηθεί, από τον καθ’ ύλη αρμόδιο που είναι μόνο ο γιατρός και κανένας άλλος.

Αν τα παραπάνω τα βρήκατε χρήσιμα, κοινοποιήστε τα. Μπορεί να ενημερώσουν και άλλους και να φανούν σωτήρια. Εσείς δε, στο καλό αποτέλεσμα θα έχετε ουσιώδη συμβολή.

δείτε και:

Καρκίνος μαστού. Πότε μας ξεγελάει με ασυνήθιστα συμπτώματα; 

Γυναικείο στήθος και πόνος 

Κύστη στο μαστό

Καρκίνος του μαστού. Μειώστε το ρίσκο με βότανα της κουζίνας

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης