Στην ανάρτηση αυτή, επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στον καρκίνο του μαστού, που είναι ένας από τους σημερινούς γυναικείους εφιάλτες. Θα σας μιλήσω, ξαφνιάζοντας σας ίσως, για την επίδραση που έχουν στον καρκίνο αυτόν κάποια βότανα και μπαχαρικά καθημερινής χρήσης.
Βέβαια, αισθάνομαι ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά που θα αναφέρω τα αδικώ. Τούτο διότι οι ιδιότητες που διαθέτουν και οι ευεργετικές επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό, επεκτείνονται και σε πλήθος ακόμα περιπτώσεων και παθήσεων. Αλλά με αυτές θα ασχοληθούμε μια άλλη στιγμή.
Για την ώρα, διαβάστε παρακάτω και προσπαθήστε να μεταφέρετε αυτή τη γνώση στην καθημερινότητα σας. Δεν είναι διόλου δύσκολο, δεν έχει αντενδείξεις ή παρενέργειες, και στο κάτω – κάτω, είναι νόστιμο και υγιεινό χωρίς να κοστίζει.
Θα έχετε ήδη διαπιστώσει, ότι οι πιο γνωστοί σεφ και οι καλοφαγάδες χρησιμοποιούν βότανα και μπαχαρικά στο φαγητό τους, κάνοντας ουσιώδη τη διαφορά και ‘’απογειώνοντας’’ την γευστική απόλαυση. Καιρός τώρα είναι να μάθετε πως μπορείτε να κάνετε και εσείς κάτι απλό και μάλιστα στην κουζίνα σας, χωρίς έξτρα φροντίδα, επηρεάζοντας θετικά την υγεία όλης της οικογένειας και μειώνοντας σημαντικά το ενδεχόμενο μιας καρκινικής βλάβης στο μαστό (και όχι μόνο).
Κουρκούμη (turmeric)
Το γνωστό αυτό μπαχαρικό δεν χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην ελληνική κουζίνα. Το αντίθετο συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου. Όμως οι ουσίες που περιέχει (κουρκουμίνη και κουρκουμινοειδή), είναι από τα πλέον ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη.
Εμποδίζει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων που χρειάζονται τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν και τα καταδικάζει σε θάνατο από ασιτία. ΔΕΝ βλάπτει τα υγιή κύτταρα. Έτσι, αν δεχθούμε ότι σε ένα σημείο του μαστού, κάποιος καρκίνος ξεκινάει και προσπαθεί να αναπτυχθεί, είναι πολύ δύσκολο να το επιτύχει, σε ένα περιβάλλον που περιέχει κουρκούμη.
Η ανάμιξη μάλιστα κουρκούμης με μαύρο πιπέρι και ελαιόλαδο, φαίνεται να αυξάνει την δραστικότητα της.
Η κουρκούμη έχει ήπια και ευχάριστη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλείστα όσα φαγητά. Τρίψτε το κοτόπουλο ή το κρέας που θα ψήσετε, βάλτε τη στα λαχανικά, τις σούπες, τις σάλτσες και τα μαγειρευτά ή όπου αλλού εσείς θέλετε και δώστε της την ευκαιρία να ασκήσει την δράση της.
Σκόρδο
Το σκόρδο αλλά και τα άλλα μέλη της οικογένειας (κρεμμύδια, κρεμμυδάκια, πράσα, μαύρο σκόρδο), όπως έδειξαν πολλές μελέτες (*), μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου διαφόρων οργάνων, περιλαμβανομένων και των καρκίνων του μαστού. Προσθέστε το στην καθημερινή διατροφή σας ωμό, ή μαγειρεμένο
μέσα σε πλήθος φαγητά. Αν θέλετε, δοκιμάστε το μαύρο σκόρδο.
(*) δείτε και : Καρκίνος. Ξορκίζει το σκόρδο το κακό;
Τζίντζερ
Ισχυρό επίσης όπλο για την πρόληψη του καρκίνου, λόγω του ότι τόσο στην αποξηραμένη όσο και στην φρέσκια μορφή του, περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ως εκ τούτου μπορεί να είναι προστατευτικό ενάντια στον καρκίνο. Χρησιμοποιήστε το στο μαγείρεμα ή αφήστε μερικές φέτες σε καυτό νερό για 15 λεπτά της ώρας και πιείτε το αφέψημα.
Μαύρο πιπέρι
Η δραστική ουσία πιπερίνη που περιέχει είναι ένα φυσικό ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου του Michigan έδειξε ότι το μαύρο πιπέρι σε συνδυασμό με κουρκούμη, δρα αναστέλλοντας ισχυρά την ανάπτυξη κυττάρων των όγκων του μαστού, χωρίς να καταστρέφει υγιή κύτταρα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Breast Cancer Research and Treatment.
Ας μην ξεχνάμε πως το μαύρο πιπέρι, προσθέτει γεύση σχεδόν σε όλα τα φαγητά, και είναι μια καλή εναλλακτική για όσους πρέπει να αποφεύγουν το πολύ αλάτι.
Πιπέρι καγιέν
Η καψαϊκίνη την οποία περιέχει, είναι γνωστό ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που σύμφωνα με μελέτες δρα τοξικά εναντίον των καρκινικών κυττάρων.
Ρίγανη – Ριγανόλαδο
Περιέχει καρβακρόλη και θυμόλη. Πρόκειται για μόρια που μπορούν να βοηθήσουν εμποδίζοντας την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων.
Ειδικά η Ελληνική ρίγανη, περιέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά των ουσιών αυτών και ποιοτικά είναι η καλλίτερη. Επιπλέον μειώνει τον σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών (HCAs), οι οποίες σχηματίζονται όταν το κρέας ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Το μαρινάρισμα με ρίγανη επομένως, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.
Προσθέστε ρίγανη σε πίτσα, ζυμαρικά, μπιφτέκι, ντοματοσαλάτα ή τονοσαλάτα, ψητό ψάρι κλπ. και καλή σας όρεξη.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Αν τα παραπάνω τα βρήκατε χρήσιμα, κοινοποιήστε τα. Μπορεί να ενημερώσουν και άλλους και να φανούν σωτήρια. Εσείς δε, στο καλό αποτέλεσμα θα έχετε ουσιώδη συμβολή.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Δείτε και:
Καρκίνος μαστού. Πότε μας ξεγελάει με ασυνήθιστα συμπτώματα;