Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Η ψωρίαση και το πεύκο της θάλασσας

Η ψωρίαση και το πεύκο της θάλασσας

Η ψωρίαση είναι νόσος με άγνωστη αιτιολογία, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν την ερυθρότητα και την πάχυνση του δέρματος, το οποίο σκληραίνει και απολεπίζεται (ξεφλουδίζει).

Συχνά αλλά όχι πάντα, συνυπάρχει και κνησμός που αναγκάζει τον ασθενή να τρίβει το δέρμα του επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Για την ψωρίαση δεν υπάρχει πλήρης γνώση του μηχανισμού με τον οποίο εγκαθίσταται και για το λόγο αυτό δεν έχουμε αιτιολογικές αλλά μόνο συμπτωματικές θεραπείες. Χτυπάμε δηλαδή το αποτέλεσμα και όχι την αιτία.

Επειδή θεωρούμε πως υφίσταται διαταραχή στο ανοσολογικό σύστημα, οι θεραπευτικές προσπάθειες εστράφησαν -τα τελευταία ιδίως χρόνια- σε φάρμακα που τροποποιούν την συμπεριφορά του.

Τα φάρμακα αυτά που ονομάζονται βιολογικοί παράγοντες, βρίσκουν εφαρμογή όχι μόνο στην ψωρίαση αλλά και ικανό αριθμό άλλων παθήσεων όπου πιθανολογείται ανάλογη ανοσολογική διαταραχή.

Έτσι σήμερα η ρευματοειδής αρθρίτις, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτις και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (ελκώδης κολίτις και νόσος Crohn ), αντιμετωπίζονται με σημαντική επιτυχία.

Φυσικά, τα πράγματα με τους βιολογικούς παράγοντες δεν είναι ιδανικά αφού, υπάρχουν και παρενέργειες (ενίοτε επικίνδυνες), ενώ το κόστος των ενέσεων παραμένει υψηλό. Έτσι η εφαρμογή τους επιφυλάσσεται για σοβαρές περιπτώσεις, και σε ελαφρότερα περιστατικά χρησιμοποιούνται οι κλασικές θεραπευτικές που δεν θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα επιτυχείς.

Στο σημείο αυτό, ειδικά για την ψωρίαση, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μια μικρότερης ή και μικρής έκτασης δερματική βλάβη, επηρεάζει σοβαρά την ζωή και την ψυχολογία του πάσχοντος και θα ήταν ευχής έργο αν κάποιος έβρισκε κάποια λύση.

Σε προηγούμενη ανάρτηση της ιστοσελίδας αυτής, γράψαμε για μια σειρά εναλλακτικές λύσεις που από τα παλαιά χρόνια βρήκαν και εφάρμοσαν οι άνθρωποι με σημαντική επιτυχία.

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα φυτικής προέλευσης προϊόν, που όπως έδειξαν παλαιότερες αλλά και εντελώς πρόσφατες μελέτες, έχει να προσφέρει αρκετά στον ενδιαφερόμενο, τόσο για τα δερματικά ενοχλήματα, όσο και για τα αρθριτικές εκδηλώσεις που μπορεί η αρρώστια του να έχει.

Πρόκειται για την Πυκνογενόλη η οποία προέρχεται από είδος πεύκης που ευδοκιμεί στα νότια παράλια της Γαλλίας και ασκεί δράση αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη (factor-kappa B inhibitor).

H εργασία ανακοινώθηκε αρχές του χρόνου (τεύχος Μαρτίου 2014 Panminerva Medica) και αναφέρει σημαντική βελτίωση, τόσο της έντασης των συμπτωμάτων όσο και της έκτασης της προσβεβλημένης περιοχής δέρματος.

Η μελέτη έκανε σύγκριση με δείκτες αξιολόγησης διεθνώς αποδεκτούς, σε 73 άτομα που ακολουθούσαν κλασσικές θεραπείες (ενυδατικές κρέμες, βιταμίνη D, κορτικοστεροειδή, φωτοθεραπείες, σαλικυλικό οξύ και ανοσοκατασταλτικά, μεταξύ άλλων) και 38 άτομα που εκτός των θεραπειών αυτών, ελάμβαναν και 150 mg Pycnogenol ημερησίως (50 mg X 3).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στο τέλος ενός τριμήνου, η ομάδα που ελάμβανε και Πυκνογενόλη, είχε πολύ καλλίτερη τελική βαθμολογία και διπλάσια έως και τριπλάσια βελτίωση στην έκταση της προσβεβλημένης περιοχής, την ερυθρότητα, την δερματική σκλήρυνση, την απολέπιση, και την δερματική ενυδάτωση.

Δεν υπήρξαν αξιόλογες παρενέργειες από την χορήγηση της πυκνογενόλης.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι αυτή η φυτικής προέλευσης ουσία, έχει και αρκετές άλλες δράσεις, για τις οποίες θα χρειασθεί και νεώτερη ανάρτηση μας.

Δείτε και:

Βότανα στην θεραπεία της ψωρίασης; Γιατί όχι;

Ψωρίαση. Μια ιδιαίτερα ενοχλητική αρρώστια

Ψωρίαση. Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία

Ψωρίαση. Επιτέλους κάτι συμβαίνει;

Ψωριασική Aρθρίτιδα. Eλάχιστα γνωστή, αρκετά συνήθης

Ψωρίαση. Τι την φουντώνει τι την καταστέλλει

Βότανα 1. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)

Βότανα 2. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)

Βότανα. Είναι Ασφαλή ή Επικίνδυνα;

Φυτικά φάρμακα (βότανα). Έχουν δράση; Είναι ασφαλή;

Βότανα για ημικρανία – κεφαλαλγία; Ναι, αν γνωρίζουμε τι και πως.

Βότανα και Σακχαρώδης διαβήτης. Θεραπείες ‘’εκ φύσεως’’

TV- Βοτανα & Θεραπειες Εκ Φυσεως

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης