Αρχική » Παθολογικα » Λιπώδες ήπαρ, 2. Διάγνωση και αντιμετώπιση

Λιπώδες ήπαρ, 2. Διάγνωση και αντιμετώπιση

τελευταία ενημέρωση : Ιούνιος 2020

Με τα σημερινά ιατρικά δεδομένα, η διάγνωση ενός περιστατικού με λιπώδη διήθηση, μπορεί να προκύψει τυχαία, σε μια υπερηχογραφική εξέταση που κάναμε για άλλο λόγο.

Μπορεί επίσης, η αφορμή να είναι η ψηλάφηση από τον γιατρό ενός διογκωμένου ήπατος, ενώ υποψία θα τεθεί και μετά από κάποια αιματολογικά τεστ, όταν τα αποτελέσματα τους απαιτούν αιτιολόγηση (πχ. Ήπια αύξηση τρανσαμινασών) ή όταν δείχνουν υπόστρωμα σακχαρώδους διαβήτη.

Ο γιατρός μπορεί ακόμα να το υποπτευθεί, αν στην οικογένεια υπήρξε ανάλογο περιστατικό και φυσικά αν πρόκειται για άτομο που κάνει κατάχρηση αλκοόλης.

Επαλήθευση

Ο μόνος τρόπος επιβεβαίωσης της διάγνωσης είναι η βιοψία. Φυσικά θα προηγηθεί έλεγχος όλων των άλλων ενδεχομένων που οδηγούν σε παρουσία λίπους στα ηπατικά κύτταρα.

Στο δείγμα που θα ληφθεί, θα αναζητηθεί η παρουσία φλεγμονής που προκαλεί βλάβες στα κύτταρα αυτά και αν βρεθεί, θα τεθεί η διάγνωση της νόσου. Αν δεν υπάρξουν στοιχεία φλεγμονής, πρόκειται περί απλής περίπτωσης λιπώδους ήπατος στην οποία το ήπαρ δεν νοσεί.

Θεραπεία στην λιπώδη ηπατική νόσο

(μη αλκοολική αλλά και αλκοολική).

Δεν υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία. Εάν ο πάσχων κάνει μεγάλη χρήση αλκοόλης, είναι αναγκαία η διακοπή διότι η αλκοολική ηπατίτιδα και η κίρρωση θα είναι τα επακόλουθα της συνεχιζόμενης κατανάλωσης.

Αν πρόκειται για μη αλκοολική νόσο, η αναζήτηση υποκείμενου αιτίου (πχ. Σ. διαβήτης), πρέπει να γίνει και αν βρεθεί να αντιμετωπιστεί. Τυχόν υπεύθυνα φάρμακα επίσης να αναζητηθούν και να απομακρυνθούν.

Το οινόπνευμα χρειάζεται διακοπή ακόμα και όταν δεν πρόκειται για αλκοολισμό, αλλά η λιπώδης διήθηση είναι άγνωστης αιτιολογίας, ενώ χρειάζεται ρύθμιση σε τυχόν αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.

Οι παχύσαρκοι πρέπει να χάσουν βάρος (σταδιακά όμως και όχι απότομα). Αυτό βοηθά το ήπαρ να επανέλθει.

Χρειάζεται καθημερινή φυσική άσκηση και φυσικά, προσοχή στο είδος του φαγητού που καταναλίσκουν.

Η Μεσογειακή διατροφή είναι η πλέον κατάλληλη, ενώ λευκό και πολύ ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, παχιές σάλτσες, σακχαρούχα αναψυκτικά και χυμοί, σοκολάτες και γλυκά πρέπει να αποφεύγονται.

Σε περίπτωση που λαμβάνονται φάρμακα, ο γιατρός είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποια είναι και ποια δεν είναι απαραίτητα και μπορούν να διακοπούν. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιβραδύνει την νόσο, ακόμα και να την αντιστρέψει.

Δεδομένης της σύνδεσης της λιπώδους διήθησης με τον σακχαρώδη διαβήτη, διάφορα φάρμακα ή συμπληρώματα με αντιοξειδωτική δράση, ερευνώνται για να δειχθεί αν μπορούν να φανούν χρήσιμα. Κάποια από αυτά φυτικής προέλευσης. Μέχρι τώρα φαίνεται ότι τα αποτελέσματα (silimarin – curcumi – resveratrol και άλλα), είναι πολύ – πολύ ενδιαφέροντα και στα χέρια ενός ειδικού μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα..

Πάντως η προσοχή στην σωστή δίαιτα έχει μείζονα σημασία.

Τέλος, μετά από τις πρόσφατες εργασίες για τον ρόλο που ίσως έχουν οι διαταραχές της βακτηριδιακής χλωρίδας του εντέρου, δόθηκε σημασία και στην χορήγηση προβιοτικών.

δείτε και:

΄΄Μου βρήκαν λίπος στο συκώτι΄΄. Λιπώδης διήθηση ήπατος 1.

Λίπος στο συκώτι (NAFLD). Μια έγκυρη, ασφαλής και φυσική θεραπεία.

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (τρίτο μέρος)

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (δεύτερο μέρος)

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (πρώτο μέρος)

Η Κίρρωση και τα συμπτώματα της. Διαγνώστε έγκαιρα.

3 σκέψεις για το “Λιπώδες ήπαρ, 2. Διάγνωση και αντιμετώπιση”

  1. Γεια σας. Βρέθηκε σε υπέρηχο ήπαρ 16,4 με ήπια λιπώδη διήθηση και σε αξονική κοιλίας μετά από λίγες ημέρες ήπαρ 18,5 εκατοστά. Στο άτομο υπάρχουν ενοχλήσεις όπως πόνος στις αρθρώσεις ,πληρότητα κοιλίας και πόνος στο συκώτι ελαφρύς όχι έντονος και πόνος στην πλατη. Βιοχημικές φυσιολογικές ,ηλεκτροφορησεις ρευματολογικά αρνητικά. Υπάρχουν παραπανισια κιλά. Τι πρέπει να γίνει επιπλέον για να τεθεί διάγνωση; Ευχαριστώ.

    1. Δρ. Ιωάννης Καφέζας – Παθολόγος/ Γαστρεντερολόγος

      Αγαπητή κυρία
      Η παρουσία λίπους στο συκώτι ενός ατόμου, μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα αν ξεπερνάει σημαντικά το 5% του βάρους του οργάνου. Ποσοστό έως 10% (grade II) γίνεται ανεκτό εφόσον δεν υπάρχουν ενοχλήματα ή εργαστηριακά δεδομένα (πχ αύξηση ALT _ ALP) που δείχνουν παθολογική εκτροπή.
      Για να απαντηθεί επομένως το ερώτημα σας χρειάζεται να γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση σας.
      Πρώτου βαθμού λιπώδης διήθηση δεν απαιτεί καμία θεραπεία.
      Δεύτερου βαθμού διήθηση (grade II) με φυσιολογικά τα ένζυμα και χωρίς ενοχλήματα, επίσης.
      Αν αντιθέτως υπάρχει θέμα, θα αναζητηθούν πιθανά υποκρυπτόμενα αίτια (πχ. υπερλιπιδαιμία, τυχόν λαμβανόμενα φάρμακα κλπ. )

      Σε κάθε περίπτωση το βάρος σας σε κιλά, καλό θα ήταν να μειωθεί ενώ αν πράγματι το έχετε ανάγκη, υπάρχουν και συμπληρώματα που βοηθούν.

      Σας εύχομαι μια ωραία ημέρα

      Ι. Καφέζας
      Ιατρός

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading