Αρχική » Παθολογικα » Αιμορροΐδες. Τι μπορείς να κάνεις μόνος σου;

Αιμορροΐδες. Τι μπορείς να κάνεις μόνος σου;

Το πρώτο και σπουδαιότερο που μπορείτε να κάνετε είναι …. να μην βάλετε την διάγνωση μόνος σας. Ο γράφων βρέθηκε πολλές φορές στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει ασθενείς που, αυτενεργώντας, ‘’θεράπευαν’’ συμπτώματα που υπέκρυπταν κάτι άλλο, αλλά κατά την άποψη τους ήταν απλώς αιμορροΐδες. Έχασαν έτσι χρόνο που, σε κάποιες περιπτώσεις δυστυχώς αποδείχτηκε πολύτιμος.

Τα όσα ακολουθούν επομένως, αναφέρονται σε εκείνους που είναι απόλυτα βέβαιοι πως έχουν αιμορροΐδες (αλλά αντλούν την βεβαιότητα τους αυτή από τον ειδικό γιατρό), και θέλουν να συμβάλλουν ώστε να μην χειροτερέψει το πρόβλημα τους, φθάνοντας κάποια στιγμή στο χειρουργείο.

1. Για να παραμείνουν στο στάδιο που είναι
Οι αιμορροΐδες ως γνωστόν διακρίνονται σε τέσσερα στάδια και η συντηρητική θεραπεία αφορά τα δυο πρώτα. Στόχος λοιπόν κάποιου που έχει αιμορροΐδες 1ου ή 2ου βαθμού, είναι να μην εξελιχθούν.

Για το σκοπό αυτό:
• Μετά από την κένωση, σκουπίστε απαλά την περιοχή του πρωκτού. Χρησιμοποιήστε μαλακό χαρτί τουαλέτας που μπορείτε να το βρέξετε λίγο με νερό. Μωρομάντηλα επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή και ειδικά πετσετάκια για αυτό το σκοπό που υπάρχουν στο εμπόριο.
• Μην τρίβετε με δύναμη την περιοχή. Αν χρειάζεται κάτι περισσότερο από τα υγρά μαντήλια, χρησιμοποιήστε για να πλυθείτε το ντους. Στεγνώστε με χαρτί απορροφητικό ή πετσετάκι, χωρίς τρίψιμο. Χρησιμοποιήστε το σαν το ταμπόν (όπως παλαιά στέγνωνε το μελάνι στο χαρτί)
• Μην χρησιμοποιείτε σαπούνια ή χάρτινα πετσετάκια εμβαπτισμένα σε αρώματα ή αλκοολικά διαλύματα.

παλαιό ταμπόν μελάνης

2. Τι μπορώ να κάνω για τον πόνο και την φαγούρα:

Χρησιμοποιήστε παρακεταμόλη αλλά μην το παρακάνετε. Η παρακεταμόλη (Panadol, Depon και άλλα σκευάσματα), λέγεται και ακεταμινοφαίνη. Δεν πειράζει το στομάχι αλλά σε κατάχρηση μπορεί να βλάψει νεφρούς και ήπαρ.

Συχνό λάθος: κάποιοι παίρνουν διπλές δόσεις νομίζοντας ότι πρόκειται για διαφορετικά φάρμακα πχ. ένα Depon και ένα Panadol μαζί. Αποφύγετε το.

Μπορείτε επίσης να πάρετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα (*) όπως είναι η ιμπουπρουφένη (Brufen) και η ναπροξένη (Naproxen). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει ενόχληση από το στομάχι που ίσως να είναι σοβαρή. Προφυλάξτε το με μια πραζόλη (πχ. Nexium 40, Losec 20, Pariet 20 ή τα γενόσημα τους)

(*) Λειτουργούν και ως αφοιδηματικά. Αυτό ίσως να χρειάζεται όταν υπάρχει τοπικό οίδημα όπως πχ. στην οξεία θρόμβωση

Την ασπιρίνη αποφύγετε την διότι έχει επίδραση στα αιμοπετάλια. Περιορίζει την συγκολλητικότητα τους και ίσως αυτό να ευνοήσει την αιμορραγία των αιμορροΐδων σας.

Ακόμα περισσότερο: μείνετε μακράν ασπιρίνης αν είστε μικρότερος των 18 ετών. Σπάνια μεν επιπλοκή το σύνδρομο Reye, αλλά φοβερά επικίνδυνη (θάνατος ή μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες)

Αλοιφές ή υπόθετα

Όταν βάζετε αλοιφές, προτιμήστε εκείνες που δεν περιέχουν κορτιζόνη. Υπάρχουν πολλές. Αν βάλετε αλοιφή με κορτικοειδές, μην την χρησιμοποιήσετε για πολλές ημέρες. Επίσης να θυμάστε ότι οι αλοιφές πρέπει να μπαίνουν εσωτερικά.
Η αλοιφή ξυλοκαϊνης, μπορεί επίσης να προσφέρει βοήθεια.

Ψυχρές εφαρμογές

Βάλτε παγάκια για 10 λεπτά και επαναλάβατε το για αρκετές φορές την ημέρα. Μετά από το ψυχρό τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα και αφήστε την άλλο τόσο χρόνο.

Ένας άλλος τρόπος εφαρμογής ψύχους είναι η τοποθέτηση ειδικού επαναχρησιμοποιούμενου ‘’υπόθετου’’ που πριν την εφαρμογή το έχουμε στο ψυγείο. (Anurex)

Θερμές εφαρμογές

Μπορείτε να κάνετε εδρόλουτρο με ζεστό αλλά όχι καυτό νερό και να καθίσετε μέσα περίπου 15-20 min. Αυτό να γίνεται μετά από κάθε κένωση.

Γενικές οδηγίες

Όταν είστε σε κρίση δεν χρειάζεται κρεβάτωμα. Εξαίρεση οι περιπτώσεις με έντονη φλεγμονή και οίδημα.
Αποφύγετε τα μεγάλα βάρη.
Αν είστε έγκυος και έχετε αιμορροΐδες, συζητήστε το με το γιατρό και οργανώστε μαζί ένα πρόγραμμα φροντίδας.
Προτιμήστε βαμβακερά και όχι στενά εσώρουχα
Αν είστε ιδιαίτερα δυσκοίλιος, συζητήστε το με το γιατρό και λύστε το πρόβλημα.
Επί παχυσαρκίας χάστε βάρος

============================================================================

Ζητείται συνεργάτης για καινοτόμο επιχειρηματική δράση με εξαιρετική προοπτική οικονομικής απόδοσης και ισχυρό κοινωνικό profile.

Email Kafezas.ioannis@gmail.com

τηλ. 2610 99 19 37     6945 151581

==========================================================================

δείτε και:

Οι αιμορροΐδες (και οι παγίδες που ίσως κρύβουν).

Αιμορροΐδες και επικίνδυνα λάθη

Αιμορροΐδες. Ποιοι τις παθαίνουν; Γιατί; Ποιες επιπλοκές έχουν;

Θρόμβωση αιμορροΐδας, ένας αθώος τρομοκράτης

Απόστημα και συρίγγιο στην περιεδρική περιοχή

Οι αιμοροίδες και οι θεραπείες που διαθέτουμε 

Προκαλούν οι αιμορροΐδες καρκίνο;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης