Αρχική » Ελλάδα & Έλληνες » Εκλογές 2015 και το κουτί της Πανδώρας

Εκλογές 2015 και το κουτί της Πανδώρας

Kαλπη

«Η Ελλάδα προχωράει, η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται»

Το σύνθημα του Αλέξη μου έφερε στο νου τα παρακάτω. Αναρωτιέμαι,
Τι θα ακολουθήσει όταν θα ανοίξει το κουτί;
………………………………………………………………………….
Η Πανδώρα είναι μορφή της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Θεωρείται ως η πρώτη θνητή γυναίκα από την οποία προέκυψαν όλες οι άλλες, και κατά τον Ησίοδο, είναι η αιτία όλων των κακών που βασανίζουν την ανθρωπότητα.

Αυτό διότι η Πανδώρα από περιέργεια ή ίσως και σκόπιμα, άνοιξε το πιθάρι στο οποίο ήταν κρυμμένα όλα τα δεινά και οι αρρώστιες, που απλώθηκαν παντού.

Σύμφωνα με τον Ησίοδο (8ος αιώνας προ Χριστού) η Πανδώρα πλάστηκε κατά παραγγελία του Δία προς τον Ήφαιστο, ο οποίος χρησιμοποίησε πηλό.

Ήταν πανέμορφη και γοητευτική σε βαθμό επικίνδυνο κατά τον μισογύνη ποιητή και (συνεχίζει ο Ησίοδος) :

‘’ Από αυτήν προήλθε το καταστροφικό γένος των γυναικών που ζει μεταξύ των θνητών ανδρών για να τους βασανίζει, σύντροφος μόνο στα πλούτη και ποτέ στη μισητή φτώχεια . Ο Δίας έπλασε τις γυναίκες για να βλάψει το θνητό άνδρα.’’

Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή
Αυτή του Αισώπου

Σύμφωνα με έναν μύθο του Αίσωπου, (6ος αιώνας, 200 χρόνια μετά την εποχή του Ησίοδου), ο Δίας είχε όλα τα αγαθά του κόσμου μαζεμένα σε ένα πιθάρι. Το παρέδωσε για φύλαξη στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος όμως δεν είχε τον αναγκαίο αυτοέλεγχο και άνοιξε το σφραγισμένο πιθάρι θέλοντας να δει τι υπάρχει μέσα.


Το αποτέλεσμα ήταν κάκιστο δυστυχώς. Όλα τα αγαθά και τα καλά που βρίσκονταν μέσα, πέταξαν αμέσως προς τον ουρανό και τους θεούς από τους οποίους είχαν έρθει.

Στο πιθάρι απόμεινε μονάχα η ελπίδα.

Η θέση του Αισχύλου

Ο Αισχύλος, (250 χρόνια μετά τον Ησίοδο), έχει διαφορετική προσέγγιση. Στο έργο “Προμηθέας Δεσμώτης”, η ελπίδα αντί να είναι κλεισμένη στο πιθάρι της Πανδώρας, αποτελεί στην πραγματικότητα το δώρο του Προμηθέα προς τους ανθρώπους.
Όταν ο χορός ρωτάει τον Προμηθέα για ποιο αμάρτημα τιμωρείται, εκείνος απαντά:

“έκανα τους θνητούς να πάψουν να προβλέπουν το θάνατό τους ως μοιραίο”
“και τι φάρμακο βρήκες γι’ αυτό;” ρωτά ο χορός
“τους έδωσα τυφλές ελπίδες” απαντά ο Προμηθέας
“σπουδαία λύση βρήκες” συνεχίζει ο χορός

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης