Αρχική » Διάφορα » e- smokers, Killing them softly? ή μήπως όχι;

e- smokers, Killing them softly? ή μήπως όχι;

ηλεκ τσΕπτά περίπου χρόνια στην αγορά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes) καθιερώθηκαν και θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι θα μπορούσε να αποδειχτεί μελλοντικά.

Κατά καιρούς εγείρονται υποψίες περί της ασφάλειας που παρέχουν και δημοσιοποιούνται στον τύπο και το διαδίκτυο τεκμηριωμένα ευρήματα αλλά και ‘’ευρήματα’’ αναξιόπιστων ερευνών.

Φυσικά ο μη ειδικός δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει επακριβώς που βρίσκεται η αλήθεια.

Τα ‘’ευρήματα’’ όπως αντιλαμβάνεστε έχουν να κάνουν με τα οικονομικά συμφέροντα που συγκρούονται, αφού η αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων εξελίσσεται ραγδαία.

Όμως, η τωρινή έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine η οποία είναι ένα σοβαρό ιατρικό περιοδικό και ως εκ τούτου ελέγχει πριν αποδεχτεί μια εργασία για δημοσίευση.

Η έρευνα προήλθε από καθηγητές του Portland State University, οι οποίοι πραγματοποίησαν δοκιμές σε διάφορους τύπους υγρών άτμισης που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, χρησιμοποιώντας ατμοποιητές με μπαταρίες τάσεως πέντε βολτ.
Διαπιστώθηκε ότι οι ατμοποιητές παρήγαγαν φορμαλδεΰδη την οποία περιέχει ο εισπνεόμενος καπνός.

Η φορμαλδεΰδη υπάρχει και στα αληθινά τσιγάρα (στον καπνό των οποίων βρίσκονται παραπάνω από 60 καρκινογόνα) και είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο αλλά δεν είχε ανιχνευτεί μέχρι τώρα στις διάφορες μελέτες των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Έτσι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθιστούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από την εν λόγω ουσία*, πέντε με 15 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα.

*Εδώ όμως χρειάζεται να πούμε ότι ο κίνδυνος εκτιμάται μόνο σε σχέση με την φορμαλδεΰδη. Η σύγκριση παραμένει σαφώς εις βάρος των συμβατικών τσιγάρων, όπου προστίθεται το ρίσκο και από όλα τα άλλα καρκινογόνα που περιέχουν.

Για τον λόγο αυτό, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης της New England Journal, δήλωσε ότι τα e-cigarettes θα μπορούσαν παρ΄όλα αυτά να συνεχίσουν να είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα συμβατικά.

“σας λέμε μόνο ότι δεν πρέπει να νομίζετε πως δεν υπάρχουν τοξίνες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Δεν είναι ακίνδυνα”, εξηγεί ο ίδιος.

Αντίλογος

Από την πλευρά της, η ένωση American Vaping Association που χρηματοδοτείται από την βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ανακοίνωσε ότι τα συμπεράσματα της νέας έρευνας είναι εσφαλμένα. Τούτο διότι χρησιμοποίησε ως επίπεδο τάσης άτμισης τα πέντε βολτ και όχι τα 4 (ή και λιγότερα) που συνήθως χρησιμοποιούν οι χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

“Οι ερευνητές, είτε δεν γνώριζαν είτε δεν ασχολήθηκαν με το να κατανοήσουν τις επιπτώσεις από την χρήση ακατάλληλης μεθοδολογίας”, ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση ο πρόεδρος της ένωσης αυτής.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης