Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Οι όγκοι του εγκεφάλου και η συμβατική ιατρική

Οι όγκοι του εγκεφάλου και η συμβατική ιατρική

brain tumor Ro

Οι εγκεφαλικοί όγκοι είναι ένα τυπικό παράδειγμα που δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι η συμβατική ιατρική είναι ακόμα ανίσχυρη, έστω και αν η τεχνολογία επί των ημερών μας καλπάζει.

Το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) και η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) προέβλεψαν ότι 22.020 πρωτογενείς κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου θα διαγνωστούν το έτος 2010 (Porter KR κ.ά. 2010), ενώ η Αμερικανική Ένωση για τους εγκεφαλικούς όγκους, μετρώντας κακοήθεις και καλοήθεις όγκους, προέβλεψε διπλάσια περιστατικά. (Jemel Α et al 2008).

Δυστυχώς, και στις δυο περιπτώσεις οι προβλέψεις αποδείχτηκαν σωστές.

Μιλάμε βέβαια για πρωτοπαθείς βλάβες. Αυτές δηλαδή που ως αφετηρία έχουν τα κύτταρα και τους ιστούς του εγκεφάλου (Αστροκυτώματα, γλοιοβλαστώματα, μηνιγγιώματα συνήθως)

Αν όμως υπολογίσουμε και τους δευτερογενείς όγκους (καρκίνους που ξεκινούν από άλλα σημεία του σώματος και μεθίστανται στον εγκέφαλο), τότε οι αριθμοί αλλάζουν δραματικά αφού οι μεταστατικοί αυτοί καρκίνοι είναι τέσσερις φορές περισσότεροι των πρωτοπαθών*.

(*) Οι Davis et FG al 2001, εκτιμούν 100.000 περιστατικά ετησίως (και μόνο για την Αμερική)

Αν και απόλυτα στατιστικά στοιχεία δεν υφίστανται για όλες τις χώρες του κόσμου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ανάλογοι αριθμοί υπάρχουν παντού.

Ουσιαστικά ανίσχυροι

Η ιατρική αντιμετώπιση των πρωτογενών όγκων του εγκεφάλου είναι επί της ουσίας η χειρουργική εκτομή. Ακολουθεί συνήθως ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.

Εν τούτοις για μεγάλους ή υψηλού βαθμού κακοηθείας όγκους, το αποτέλεσμα είναι φτωχό.

Το όφελος από αυτές τις θεραπείες φαίνεται μικρό αφού 50% περίπου των πασχόντων θα χαθεί στο πρώτο έτος μετά την επέμβαση.

Ένας στους τέσσερις ασθενείς (25%), θα εξακολουθεί να επιβιώνει στο τέλος της διετίας και 10%, το πολύ 15%, θα φτάσουν τα 5 χρόνια.

Τι φταίει για όλα αυτά;

Έχει πιθανολογηθεί (Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle) ότι η έκθεση σε φυτοφάρμακα και μάλιστα σε μικρή ηλικία, μπορεί να παίξει ρόλο. Ιδιαίτερα αν συντρέχουν και άλλοι λόγοι όπως η εκ γενετής μειωμένη ικανότητα κάθαρσης του οργανισμού από τέτοιες ουσίες ( Barrett JR 2010, Nielsen SS κ.ά. 2010).

Σε άλλες μελέτες, η χρόνια έκθεση σε χημικές ουσίες (πχ. προϊόντα ομορφιάς), βαφές μαλλιών κλπ., θεωρήθηκε παράγοντας κινδύνου για τα παιδιά γυναικών που έκαναν πολύ μεγάλη χρήση. (Efird JT et al 2005), (ΕΚ Bluhm κ.ά. 2007).

Μια ανασκόπηση του 2009 κατέληξε πως η χρήση κινητών (10 έτη και πλέον) υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακουστικού νευρινώματος, δεν φαίνεται όμως να υπάρχει άλλη σχέση με εγκεφαλικό όγκο.

Τέλος οι νιτροζαμίνες στα επεξεργασμένα κρέατα που παλαιότερα θεωρήθηκε ότι είναι επικίνδυνες και αυξάνουν τον κίνδυνο γλοιώματος φαίνεται ότι δεν ευθύνονται, σύμφωνα με νεώτερη μελέτη (Dubrow R et al 2010).

(*) Το ακουστικό νευρίνωμα είναι καλοήθης όγκος του εγκεφάλου
(*) Οι νιτροζαμίνες είναι ισχυρές καρκινογόνοι ουσίες. Σχηματίζονται όταν τα συντηρητικά (νιτρώδη ή νιτρικά άλατα), σε συνδυασμό με τα αμινοξέα που περιέχονται στα αλλαντικά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, (ψήσιμο ή τηγάνισμα), ή όταν αντιδρούν με το οξύ του στομάχου.

Μπορώ να μάθω αν έχω ρίσκο;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν τεστ για την πρόβλεψη του κινδύνου του καρκίνου του εγκεφάλου και λόγω του ότι δεν γνωρίζουμε πως προκύπτει, ,δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα αποτροπής.

Οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται στην πρόληψη της υποτροπής, ή την καθυστέρηση στην εξέλιξη της ασθένειας.

Ακριβώς η ανεπάρκεια θεραπευτικών δυνατοτήτων, στρέφει πολλούς πάσχοντες και τους συγγενείς τους στην αναζήτηση εναλλακτικών θεραπευτικών δυνατοτήτων.

Κάποιες από τις δυνατότητες αυτές όπως πχ. τα βότανα για τα οποία υπάρχει επίσημη ιατρική άποψη (προκαταρκτικές μελέτες κυρίως), θα περιγραφούν στη συνέχεια.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης