Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Αλόη στον καρκίνο. Αλήθεια ή ψέμα;

Αλόη στον καρκίνο. Αλήθεια ή ψέμα;

Έχω συχνά αναφερθεί στην ελαφρότητα που συναντά κανείς στο διαδίκτυο, η οποία ενίοτε, άλλοτε λόγω βλακείας, άλλοτε λόγω απληστίας, σκοτώνει.

Αν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό, ρίξτε μια ματιά στα αποτελέσματα της αναζήτησης ‘’αλόη – καρκίνος’’. Είναι αρκετή.

Θα βρείτε εκείνους που σπεύδουν να επαναλάβουν άκριτα και χωρίς -έστω στοιχειώδη- έλεγχο, τις βλακείες κάποιου άλλου, θα βρείτε όμως και τους αδίστακτους που εκμεταλλεύονται την αγωνία του ασθενούς και σπεύδουν να εμπορευτούν την ελπίδα. Δεν θα επεκταθώ, νομίζω εξ άλλου ότι η επόμενη κίνηση θα έπρεπε να είναι δουλειά εισαγγελέα.

Στο θέμα μας τώρα. Ας δούμε τα γεγονότα όπως ισχύουν σήμερα.

Η αλόη περιέχει πολλές και διαφορετικές χημικές ουσίες και ενώσεις και χρησιμοποιείται για θεραπεία ή και για την βελτίωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών που έχουν οι κλασσικές θεραπείες του καρκίνου.

Στο παρελθόν αρκετές μελέτες εξέτασαν τη χρήση ζελέ αλόης πάνω στο δέρμα με στόχο την πρόληψη και μείωση των δερματικών βλαβών από την ακτινοθεραπεία. Το συμπέρασμα σε ανασκόπηση του 2005 ήταν ότι 7 μελέτες που αξιολογήθηκαν δεν έδειξαν όφελος μεγαλύτερο από τις συμβατικές θεραπείες και επιπλέον είχαν σχεδιαστεί κακώς.

Σε αντίθεση, το 2013, μια κλινική μελέτη σε 60 ασθενείς εφάρμοσε αλόη στο 50% της εκτεθειμένης στην ακτινοβολία περιοχής έτσι ώστε να είναι άμεση η δυνατότητα σύγκρισης. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπήρξε διαφορά στην ένταση της αντίδρασης του δέρματος και η εφαρμογή gel αλόης πρέπει να θεωρηθεί χρήσιμη.

Σε άλλη ανασκόπηση (εργασιών που έχουν χρησιμοποιήσει το ζελέ της αλόης για να αποφεύγουν τον πόνο του στόματος από μυκητίαση) σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αλόη ωφελεί. Παρά ταύτα πολλοί ασθενείς δηλώνουν ότι έχουν βρει την αλόη χρήσιμη. Είναι φανερό ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα.

Πάντως η αλόη μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσει το δέρμα γύρω από τις πληγές και να αποτρέψει την ξηρότητα ενώ κάποιες προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει τις πληγές να επουλωθούν.

Αγωγή με αλόη vera για την πρόληψη
ή και θεραπεία του καρκίνου

Όπως για πολλά βότανα και συμπληρώματα συμβαίνει, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η αλόη μπορεί να επιδράσει θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και να επηρεάσει ευνοϊκά ή ακόμη και να θεραπεύσει τον καρκίνο.

Μερικές πρώιμες εργαστηριακές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα από αλόη μπορεί πράγματι να χρησιμεύσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Προσοχή όμως, η ασφάλεια αυτών των χημικών ουσιών δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους και δεν ξέρουμε αν μπορεί να λειτουργήσει.

Σήμερα δεν υφίσταται καμία ατράνταχτη απόδειξη ότι η Αλόη μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο στον άνθρωπο.

Διάφορα εκχυλίσματα αλόης ή ουσίες που λαμβάνονται από αυτήν (aloe emodin, Acemannan, Aloeride) έδειξαν σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες πως εμποδίζουν καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν ή πως μέσω διέγερσης του ανοσοποιητικού, καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα δια του μηχανισμού των κυτοκινών.

Ενδιαφέρον έχει ότι μια άλλη ουσία που προέρχεται από την αλόη (DEHP), σταματά την ανάπτυξη κυττάρων λευχαιμίας σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Πρώιμες μελέτες της αλόης σε πειραματόζωα φαίνεται να δείχνουν ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε αλόη μπορεί να έχουν ωφέλιμες επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να συρρικνώσουν ορισμένους καρκίνους.

Δύο άλλες εργασίες (2010), αφορούσαν τις δράσεις αλόης στον καρκίνο του δέρματος σε ποντίκια. Τα συμπεράσματα ήταν αλληλοσυγκρουόμενα.

Το 2009 στην Ιταλία 240 καρκινοπαθείς ασθενείς (με καρκίνο στομάχου, εντέρου, πνεύμονα που είχαν ήδη μεταστάσεις), έκαναν χημειοθεραπεία. Οι μισοί λάμβαναν και αλόη arborescens. Σε αυτήν τη μελέτη ο καρκίνος συρρικνώθηκε για ένα χρόνο σε 67% των ασθενών που ελάμβαναν συνδυασμένη θεραπεία και 50% στους ασθενείς που έκαναν μόνο χημειοθεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές είπαν ότι οι ασθενείς που έπαιρναν και την αλόη είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες παρενέργειες από τα χημειοθεραπευτικά. Δεν υπήρξαν παρενέργειες από την αλόη.

Παρά τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη με πλέον αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.

Τέλος ας αναφερθεί ότι μια αμερικανική εταιρεία παρήγαγε ένα προϊόν αλόης που ονομάζεται Τ-up (πόσιμο αλλά και ενέσιμο ενδοφλέβια). Το προϊόν προωθήθηκε ως εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου. Δεν έχει αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες ότι μπορεί να βοηθήσει και στις ΗΠΑ είναι παράνομο να γίνονται ενέσεις αλόης στη φλέβα διότι μπορεί να προκληθούν σοβαρές παρενέργειες και θάνατοι.

Πληροφορίες υπάρχουν ότι το T-up χρησιμοποιείται από κλινικές σε ορισμένες άλλες χώρες.

Καταλήγοντας

Όπως και με πολλές άλλες εναλλακτικές θεραπείες, ευρήματα από προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η αναζήτηση οφέλους (και) στην αλόη με καλοσχεδιασμένες μελέτες σε εργαστηριακό και κλινικό επίπεδο, πρέπει να συνεχιστεί.

Από το σημείο αυτό έως την αρλουμπολογία των βλακών και την εγκληματική εκμετάλλευση των αδίστακτων αετονύχηδων, υπάρχει έδαφος που θα έπρεπε να απασχολήσει τους ιατρικούς συλλόγους και το υπουργείο υγείας, καθώς και να προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα.

Όσο κάτι τέτοιο δεν θα συμβαίνει, οι βλάκες και οι αδίστακτοι θα συνεχίζουν το έργο τους το οποίο θρασύτατα παρουσιάζουν σαν …. Συνομωσία απόκρυψης της αλήθειας από το (θεός ξέρει ποιο) κατεστημένο.

Νομίζω πως εδώ ταιριάζει το: Φωνάζει ο κλέφτης

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading