Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση στην οποία τα κύτταρα έχουν μειωμένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Αυτό εμποδίζει την καύση του σακχάρου και έχει σαν αποτέλεσμα την υπεργλυκαιμία. Με τον καιρό η μεταβολική αυτή διαταραχή προκαλεί επιπλοκές που μπορούν να βλάψουν την καρδιά, τους νεφρούς και το ήπαρ.
Μηχανισμός εγκατάστασης
Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό, αλλά ξέρουμε πως με μια σειρά από βιολογικές αντιδράσεις, τα μακροφάγα ενεργοποιούνται από κύτταρα που πεθαίνουν ή έχουν υποστεί οξειδωτικό stress. Επιδρούν και επαυξάνουν τον παράγοντα kappa-B.
Αυτός εν συνεχεία οδηγεί σε αύξηση τις προ – φλεγμονώδεις κυτοκίνες (TNF, IL-6 και άλλες).
(*) κυτοκίνες: περισσότερες από 100 διαφορετικές πρωτεΐνες, οι οποίες παράγονται από τα λευκά αιμοσφαίρια. Μεταδίδουν μηνύματα για να ρυθμίσουν ανοσολογικά θέματα της κυτταρικής αύξησης καθώς και λειτουργίες στην διάρκεια τόσο μιας φλεγμονής όσο και διαφόρων ειδικών ανοσολογικών αντιδράσεων.
Κάθε κυτοκίνη εκκρίνεται από ένα ειδικό κύτταρο σαν αντίδραση σε ειδικό ερέθισμα. Έτσι οι κυτοκίνες οι οποίες παράγονται από μονοκύτταρα, ή μακροφάγα λέγονται μονοκίνες και όσες παράγονται από λεμφοκύτταρα, λεμφοκίνες.
Οι κυτοκίνες περιλαμβάνουν τις ιντερφερόνες, τις ιντερλευκίνες, , τους παράγοντες νέκρωσης όγκων, την ερυθροποιητίνη και τους παράγοντες διέγερσης αποικιών. Δρουν τροποποιώντας τα κύτταρα τα οποία τις παράγουν (αυτοκρινής δράση) και τροποποιώντας άλλα παρακείμενα κύτταρα (παρακρινής δράση). Υπάρχουν και κυτοκίνες που επηρεάζουν κύτταρα σε όλο τον οργανισμό (συστηματική, ενδοκρινής δράση).
Αυτά τα φλεγμονώδη μακροφάγα, στο ήπαρ και στο λιπώδη ιστό προάγουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή και μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης βελτιώνουν τον έλεγχο της γλυκόζης.
Kurcuma longa (κιτρινόριζα ή κουρκουμάς)
Η κουρκουμίνη (δραστικό συστατικό στον κουρκουμά), είναι ένα αντι-οξειδωτικό που αναστέλλει τον πυρηνικό παράγοντα κάππα-Β. Έτσι μειώνει την προκύπτουσα φλεγμονή και προλαμβάνει τις επιπλοκές της.
Σημαντικός αριθμός από μελέτες, έχει δείξει ότι η διαιτητική κουρκουμίνη, όντως μειώνει τη φλεγμονή και καθυστερεί ή προλαμβάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλεί η παχυσαρκία. Έτσι ωφελεί στο σάκχαρο, περιορίζοντας τις επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης και της ηπατικής βλάβης.
Πρόβλημα
Η κουρκουμίνη που λαμβάνουμε με την τροφή, έχει αποδειχτεί ότι απορροφάται ελάχιστα από το πεπτικό σύστημα, υφίσταται γλυκουρονιδίωση και απεκκρίνεται. Έτσι δεν κυκλοφορεί στον ορό σε σημαντική πυκνότητα ώστε να κατανεμηθεί και να δράσει συστηματικά σε όλο τον οργανισμό.
Αυτή η γνώση μας δυσκολεύει να κατανοήσουμε πώς η διαιτητική κουρκουμίνη όντως ασκεί ευεργετικά αποτελέσματα στον διαβήτη τύπου 2 και τις συναφείς με αυτόν βλάβες. Είναι πιθανό, κάποιες ακόμα από το πλήθος ενώσεων που περιέχει η Kurcuma Longa να συμμετέχουν στην ευεργετική δράση.
Πάντως σήμερα αναπτύσσονται νέες βελτιωμένες μέθοδοι παροχής κουρκουμίνης (με νανοσωματίδια ή συνθέσεις λιπιδίου / λιποσώματος), οι οποίες αυξάνουν την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα της.
Η βελτίωση και διάχυση των τεχνολογιών αυτών θα δώσει καλλίτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, ειδικότερα αν το φάρμακο θα στοχεύει απευθείας σε κυτταρικό στόχο.
Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερα μπορούν να προσφύγουν και στις κάτωθι εργασίες:
-Efficacy of turmeric on blood sugar and polyol pathway in diabetic albino rats. Arun N1, Nalini N. 1Department of Biochemistry, Annamalai University, Annamalainagar, Tamil Nadu, India.
-Anti-hyperglycemic and insulin sensitizer effects of turmeric and its principle constituent curcumin. Ghorbani Z1, Hekmatdoost A2, Mirmiran P3. Int J Endocrinol Metab. 2014 Oct 1;12(4) Review.
-Targeted delivery of curcumin for treating type 2 diabetes.
Maradana MR1, Thomas R, O’Sullivan BJ., Mol Nutr Food Res. 2013 Sep;57(9):1550-6. doi: 10.1002/mnfr.201200791. Epub 2013 Mar 14. 1Diamantina Institute for Cancer, Immunology and Metabolic Medicine, University of Queensland, Princess Alexandra Hospital, Brisbane, Queensland, Australia.
δείτε και:
Turmeric – Κουρκουμίνη – Kαρκίνος. Βοήθεια με επιστημονικές αποδείξεις.
Κουρκουμάς (Curcumin) και Turmeric. Δράσεις και τεκμηρίωση
Συμπληρώματα διατροφής με λιποσώματα και γιατί πλεονεκτούν.
Βότανα και σακχαρώδης διαβήτης. Θεραπείες ”εκ φύσεως”.
Σακχαρώδης διαβήτης. Το φάρμακο που μεγαλώνει στην αυλή μας
Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένα νέο θαύμα είναι καθ’ οδόν;
Ποιός είναι ο ”καταστροφέας” του Σ. Διαβήτη;
TV- Βότανα & Θεραπείες Εκ Φύσεως
Ο Σακχαροδιαβήτης και ……τα χελωνονιντζάκια
Βότανα 1. – Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν; (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1)