Ο καφές από την ρίζα του ραδικιού είναι μια αξιόλογη λύση για εκείνους που για οποιονδήποτε λόγο δεν πρέπει ή δεν θέλουν να πίνουν καφέ.
Βέβαια οι μερακλήδες του κλασικού ‘’ελληνικού’’ πολλά βαρύ και όχι ίσως διαμαρτυρηθούν, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξουν γνώμη διαβάζοντας παρακάτω.
Πρόκειται για υποκατάστατο που προέρχεται από το φυτό Cichorium intybus.
Ιστορικά το cichorium έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τις πληγές και διάφορες άλλες εφαρμογές σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.
Αν και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για όλες τις ιδιότητες που του αποδίδει η παραδοσιακή ιατρική, φαίνεται ότι ο καφές από ραδίκι μπορεί να προσφέρει μικρότερα ή μεγαλύτερα οφέλη, συμβάλλοντας στην μείωση του ρίσκου ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.
Αυτό κυρίως οφείλεται στην περιεκτικότητα ινουλίνης σε αυτόν, η οποία είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης (παράγεται από πολλά είδη φυτών, κυρίως από ρίζες ή ριζώματα) και ανήκει στην τάξη των φυτικών ινών (φρουκτάνες).
Η ινουλίνη χρησιμοποιείται ευρύτατα σε διάφορα τρόφιμα διότι προσδίδει ήπια γλυκιά γεύση και συχνά την συναντάμε σαν υποκατάστατο της ζάχαρης.
Είναι χρήσιμη διότι ευνοεί την απορρόφηση σιδήρου-ασβεστίου-μαγνησίου καθώς και διότι συμβάλλει στην διατήρηση φυσιολογικής βακτηριδιακής χλωρίδας του εντέρου.
Η επαρκής διαιτητική πρόσληψη διαλυτών ινών είναι αναγκαία στον οργανισμό. Εν προκειμένω, η ινουλίνη που υπάρχει στον καφέ που κάνουμε με ρίζα από το ραδίκι, ελέγχει και την χοληστερόλη συμβάλλοντας και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Εκτός των ανωτέρω, πρόσφατες μελέτες έδειξαν την επίδραση εκχυλισμάτων του ραδικιού στην μείωση του σακχάρου, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει την παραδοσιακή αντίληψη. Οι ερευνητές προτείνουν να συμπεριλαμβάνεται το ραδίκι στην δίαιτα των διαβητικών όσο γίνεται συχνότερα.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι στο ραδίκι εκτός της ινουλίνης, ανευρίσκονται παραπάνω από 100 διαφορετικές ουσίες που δεν έχουν επαρκώς μελετηθεί.
Από τα όσα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν (οι μελέτες συνεχίζονται), φαίνεται ότι το ταπεινό αυτό χόρτο έχει και άλλες ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Αντιμικροβιακές αντιμυκητιασικές, ανθελμινθικές και ανθελονοσιακές.
Ιδιαίτερο τέλος ενδιαφέρον έχουν τα εργαστηριακά ευρήματα που στηρίζουν την άποψη πως τα συστατικά του έχουν και δράσεις ηπατοπροστατευτικές, μειώνοντας φλεγμονές του οργάνου και επισκευάζοντας βλάβες του DNA των κυττάρων του.