Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Βότανα στην ακτινοθεραπεία – ακτινοβολία. Προσφέρουν.

Βότανα στην ακτινοθεραπεία – ακτινοβολία. Προσφέρουν.

radiation protection

Στις ημέρες μας οι άνθρωποι που εκτίθενται σε ιονίζουσες ακτινοβολίες (*) με σκοπούς διαγνωστικούς , θεραπευτικούς αλλά και βιομηχανικούς, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Επίσης εκτίθενται σε ιονίζουσες ακτινοβολίες κατά τη διάρκεια αεροπορικών πτήσεων, στα διαστημικά ταξίδια, και κατά τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.

Δεν ξεχνάμε βέβαια την ακτινοβολία υποβάθρου και φυσικά τα πυρηνικά ατυχήματα από τα οποία κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πως είμαστε ασφαλείς.

Επιπλέον κάποιοι θα έλεγαν ότι οι πυρηνικές εκρήξεις σε ένα πόλεμο η μια τρομοκρατική επίθεση, δεν είναι ένα απίθανο ενδεχόμενο.

(*) Οι ιονίζουσες ακτινοβολίες προκαλούν σημαντικές βλάβες στους ιστούς.

Σε κάθε περίπτωση και για όλους αυτούς τους λόγους, η αναζήτηση ουσιών με φαρμακευτική δράση που θα προφύλασσαν τον άνθρωπο από τις ακτινοβολίες αυτές, κρίθηκε αναγκαία και ήδη από το 1949 άρχισαν έρευνες. Εντούτοις διάφορες ουσίες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες αποκλείονταν, κυρίως λόγω τοξικότητας.

Τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της έρευνας για ακτινοπροστασία έχουν βρεθεί διάφορα φυτά και βότανα. Τα έως σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, δίνουν την σοβαρή ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα είναι δυνατό να βρεθεί μια ή περισσότερες ουσίες που θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά, ώστε να αποφευχθούν οι βλάβες τόσο από συνθήκες έκτακτης έκθεσης (πόλεμος, τρομοκρατία, ατυχήματα), όσο και σε περιπτώσεις καρκίνων όπου θα ήταν εφικτή η ελεγχόμενη πλήρης καταστροφή κακοήθων όγκων, χωρίς βλάβη υγιών κυττάρων και ιστών του οργανισμού (ακτινοθεραπεία).

Στην ανάρτηση αυτή αναφέρονται αρκετά φυτά και βότανα που μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε έλεγχο, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Πρόκειται για παραδοσιακά φάρμακα με φαρμακευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται από αιώνες στην αγιουρβεδική θεραπευτική, για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων σε ανθρώπους.

Με βάση τα ευρήματα σύγχρονων ερευνών (τόσο in vitro, όσο και in vivo), τα περισσότερα από αυτά δρουν ως προς τις ακτινοβολίες προστατευτικά, εξουδετερώνοντας βλαπτικές ελεύθερες ρίζες και μειώνοντας το επίπεδο οξειδωτικού στρες ενός οργανισμού.

Αναγράφονται μερικά από τα φυτά και βότανα που ερευνώνται τα οποία είναι:

Gingko biloba,
Centella asiatica,
Hippophae rhamnoides,
Ocimum sanctum,
Panax ginseng,
Podophyllum hexandrum,
Amaranthus paniculatus,
Emblica officinalis,
Phyllanthus amarus,
Piper longum,
Tinospora cordifoila,
Mentha arvensis,
Mentha piperita,
Syzygium cumini,
Zingiber officinale,
Ageratum conyzoides,
Aegle marmelos
Aphanamixis polystachya
Nigella sativa
Berberine
Green Propolis
Bee Bread

Καταλήγοντας: Στην θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου, οι ακτινοθεραπείες εφαρμόζονται συχνά.

Η χρησιμοποίηση βοτάνων με αποδεδειγμένη προστατευτική δράση πριν μετά και κατά την ακτινοθεραπεία, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, σε αρκετές περιπτώσεις η χρήση τους όχι μόνο προφυλάσσει τα υγιή κύτταρα αλλά ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί τα καρκινικά ώστε να καταστραφούν.

δείτε και: Υπάρχει κίνδυνος από ιατρικές εξετάσεις; Ακτινοβολία

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης