Η Θειική χονδροϊτίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στους χόνδρους γύρω από τις αρθρώσεις του σώματος καθώς και στις αρθρώσεις και χόνδρους των άλλων θηλαστικών. Έτσι μπορούμε και την παρασκευάζουμε από ζωικές πηγές, όπως είναι ο χόνδρος από αρθρώσεις αγελάδας.

Χρήσεις στην ιατρική

Χρησιμοποιείται Θεραπευτικά κυρίως για την οστεοαρθρίτιδα, μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως το ασκορβικό μαγγάνιο και διάφορες μορφές γλυκοζαμίνης.

Η χορήγηση της -που είναι ευρύτατα διαδεδομένη-, στηρίζεται σε παλαιές έρευνες (δεκαετίες πριν) που έδειξαν ότι η θειική χονδροϊτίνη βοηθούσε τον πόνο και το πρήξιμο της αρθρίτιδας, όταν την έδιναν μαζί με τα συμβατικά φάρμακα (πχ. ασπιρίνη).

Εντούτοις μεταγενέστερες έρευνες δεν ήταν τόσο θετικές και έθεταν ερωτηματικά για την δραστικότητα της. Παρά ταύτα η προώθηση της μέσα από την εναλλακτική ιατρική (συμπληρώματα διατροφής) και την πελώρια διαφήμιση, την εδραίωσε στο μυαλό του καταναλωτή.

Επί των ημερών μας οι επιστήμονες (και όχι όλοι), πιστεύουν ότι σε γενικές γραμμές η θειική χονδροϊτίνη μπορεί να μειώσει ελαφρά τον πόνο της αρθρίτιδας και αυτό είναι όλο.

Πάντως αρκετοί ασθενείς (*) δηλώνουν πως είναι μέτρια έως πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα μιας τέτοιας θεραπείας που έλαβαν.

(*) Η άποψη των ασθενών για την αποτελεσματικότητα η μη μιας θεραπείας είναι χρήσιμη και σεβαστή αλλά όχι καθοριστική για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Μην γνωρίζοντας διάφορες παραμέτρους ο ασθενής κάνει συχνά λάθη.

Άλλες πλην οστεοαρθρίτιδας χρήσεις

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν θειική χονδροϊτίνη για:

Καρδιακές παθήσεις

οστεοπόρωση,

ξηροφθαλμία (ως κολλύριο).

υψηλή χοληστερόλη.

θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας (σε συνδυασμό με σίδηρο)

Τέλος χρησιμοποιείται στις επεμβάσεις για καταρράκτη καθώς και για τη συντήρηση κερατοειδών που χρησιμοποιούνται για μεταμοσχεύσεις.

Δέρμα. Αλοιφές και κρέμες

Υπάρχουν αλοιφές (ή κρέμες)για χρήση στην αρθρίτιδα, που εφαρμόζονται στο δέρμα.
Περιέχουν θειική χονδροϊτίνη, συνήθως σε συνδυασμό με θειική γλυκοζαμίνη, χόνδρο καρχαρία και καμφορά.

Επειδή από όσο γνωρίζουμε η θειική χονδροϊτίνη δεν απορροφάται από το δέρμα, το όποιο όφελος θα αναφερθεί, πρέπει να αποδοθεί σε κάποιο άλλο συστατικό που η αλοιφή προφανώς περιέχει. (στο προηγούμενο παράδειγμα το υπεύθυνο συστατικό είναι η καμφορά).

Εμπόριο και ανταγωνισμός

Στην αγορά των συμπληρωμάτων, οι ‘’ενδείξεις’’ δίνουν και παίρνουν. Ουδείς εντούτοις μιλάει με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, ουδείς κρατά την δεοντολογία, ουδείς φείδεται μεγαλόστομων υποσχέσεων.

Υπάρχει στην διάθεση του καταναλωτή πλήθος προϊόντων, με μεγάλη διακύμανση στη δοσολογία ή και την αναλογία μεταξύ χονδροϊτίνης /γλυκοζαμίνης ή χονδροϊτίνης και λοιπών εμπεριεχόμενων ουσιών.

Υπάρχει και ποικιλία τιμών.

Κάποια προϊόντα, παρά τα αναγραφόμενα στην ετικέτα, έχει διαπιστωθεί ότι … δεν περιέχουν χονδροϊτίνη, ενώ σε άλλες συσκευασίες η χονδροϊτίνη μπορεί να είναι περισσότερη ή λιγότερη από την αναγραφόμενη.

Επίσης εάν τα σκευάσματα περιέχουν μαγγάνιο, τυχόν υπερδοσολογία (μεγαλύτερη των 11 mg ημερήσια πρόσληψη μαγγανίου) μπορεί να βλάψει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ανθούσα αγορά εκατομμυρίων

Η τιμή στα εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες διαθέσιμα προϊόντα ποικίλει, αλλά δεν είναι πάντα και εγγύηση ποιότητας και δεν σημαίνει πως πληρώνοντας περισσότερο, παίρνετε καλλίτερο προϊόν.

Συνήθως ο ενδιαφερόμενος σκέφτεται πως το φτηνό το κρέας τα σκυλιά το τρώνε. Έτσι είναι έτοιμος να δώσει κάτι παραπάνω, προτιμώντας ακριβότερο προϊόν.

Μήπως όμως θες τον φτηνό θες τον ακριβό χόνδρο … τα σκυλιά τον τρώνε; (*)

Θα δούμε παρακάτω.

(*) Να σημειωθεί παρακαλώ ότι τα σκυλιά τρώνε τον χόνδρο. Αρκεί να τους τον αγοράσετε.
Το προϊόν είναι ελληνικό και υπόσχεται πολλά οφέλη για τις αρθρώσεις του καλλίτερου σας φίλου.
60 τεμάχια με έκπτωση. Μόνο 15,60 Ευρώ.

Υποπτεύομαι βάσιμα ότι αν τα δώσετε θα κάνετε τον σκύλο σας ….. να πιάνει πουλιά στον αέρα.

Αθάνατε και πολυμήχανε Έλληνα!

Τελικά

δουλεύει ή όχι;

Στην οστεοαρθρίτιδα, όπου ο χόνδρος των αρθρώσεων σιγά – σιγά καταστρέφεται,

η θειική χονδροϊτίνη (που είναι ένα από τα δομικά στοιχεία του) ίσως ωφελεί επιβραδύνοντας την πρόοδο της βλάβης.

Όμως η κλινική έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θειικής χονδροϊτίνης που λαμβάνεται από το στόμα για την οστεοαρθρίτιδα (πόνος – οίδημα), υπήρξε ασαφής και τα στοιχεία που προέκυπταν αντιφατικά.

Η εξαγωγή πειστικών συμπερασμάτων ήταν δύσκολη (διαφορές στα άτομα που μελετήθηκαν, διαφορετικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται, διαφορές στο σχεδιασμό μελέτης κλπ) .

Πρόσφατες ανακοινώσεις από στατιστική ανάλυση και εκτίμηση πολλών ταυτόχρονα μελετών, είναι μάλλον απογοητευτικές. Το τελικό αποτέλεσμα : χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη (μόνες ή σε συνδυασμό) δεν προσφέρουν ουσιωδώς στην οστεοαρθρίτιδα.

Άλλες διαφημιζόμενες εφαρμογές

Καταρράκτης,

Ξηροφθαλμία,

Μείωση πόνων των μυών μετά από άσκηση,

Κυστίτις.

Υπάρχουν λίγα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και αρνητικά ή αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Καρδιακή προσβολή. Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η λήψη θειικής χονδροϊτίνης από το στόμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου

Ψωρίαση. Πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη θειικής χονδροϊτίνης (για 2-3 μήνες) βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος σε ανθρώπους με ψωρίαση.

Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη. Πρώιμα στοιχεία λένε ότι η εισαγωγή θειικής χονδροϊτίνης στην ουροδόχο κύστη (με ουροκαθετήρα) μειώνει σημαντικά τα ενοχλήματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη.

Ουρολοιμώξεις υποτροπιάζουσες . Πρώιμα στοιχεία. Η Χορήγηση διαλύματος με χονδροϊτίνη και υαλουρονικό οξύ για 4 εβδομάδες και στη συνέχεια μηνιαίως για 5 μήνες, μειώνει τις ουρολοιμώξεις σε γυναίκες με ιστορικό ουρολοιμώξεων που υποτροπιάζουν. Η χορήγηση γίνεται με καθετήρα κύστεως

Παρενέργειες

Θειική χονδροϊτίνη είναι πιθανότατα ασφαλής όταν λαμβάνεται από το στόμα. Έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε έρευνα διάρκειας έως 6 ετών.

Ανησυχία για την ασφάλεια της θειικής χονδροϊτίνης έχει να κάνει με το ότι προέρχεται από ζωικές πηγές. Το σκεπτικό είναι πως ίσως, ανασφαλείς πρακτικές παραγωγής από ιστούς ζώων που νοσούν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση των προϊόντων χονδροϊτίνης.

Αν και θεωρητικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμα και για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (νόσος των τρελών αγελάδων), μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές πως σκευάσματα χονδροϊτίνης προκάλεσαν ασθένεια στον άνθρωπο. Γενικά ο κίνδυνος θεωρείται ότι είναι χαμηλός.

Κατά τα άλλα η χονδροϊτίνη μπορεί να προκαλέσει ήπιο πόνο στο στομάχι και ναυτία. Έχουν αναφερθεί επίσης: πρήξιμο στα βλέφαρα ή και τα πόδια, διάρροια, δυσκοιλιότητα, απώλεια μαλλιών και καρδιακή αρρυθμία.

Υπάρχει κάποια επιφύλαξη που λέει πως η θειική χονδροϊτίνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση σε όσους πάσχουν από άσθμα. Δεν είναι απόλυτα βέβαιο αλλά αν προτίθεστε να πάρετε θειική χονδροϊτίνη καλό είναι να είστε προσεκτικοί, να ενημερώσετε τον γιατρό και τους οικείους σας και αν ενοχληθείτε να διακόψετε αμέσως.

Γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν να μην λαμβάνουν χονδροϊτίνη,διότι δεν έχουμε διαθέσιμα στοιχεία για την ασφάλεια τους καθώς και εκείνη του εμβρύου ή του βρέφους.

Τέλος η θειική χονδροϊτίνη ίσως να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε ασθενείς με διαταραχές της πήξης του αίματος. Το ίδιο ισχύει για όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά. Όσοι έχουν ανάλογα προβλήματα και επιμένουν να την λάβουν, να είναι προσεκτικοί.

Χονδροϊτίνη και καρκίνος του προστάτη

Μια πρώιμη έρευνα που μένει να αξιολογηθεί περισσότερο, πιθανολογεί ότι η χονδροϊτίνη θα μπορούσε να προκαλέσει την εξάπλωση ή ακόμα και την υποτροπή σε όσους έχουν ή είχαν καρκίνο του προστάτη.

Αν και αυτή η επίδραση δεν έχει αποδειχθεί τελεσίδικα και πρέπει να μάθουμε περισσότερα, καλό είναι εάν έχετε ή είχατε καρκίνο του προστάτη ή έχετε έναν αδελφό ή πατέρα με καρκίνο του προστάτη, να αποφύγετε την θειική χονδροϊτίνη

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading