Αρχική » Παθολογικα » Ψωρίαση. Επιτέλους κάτι συμβαίνει;

Ψωρίαση. Επιτέλους κάτι συμβαίνει;

interl, psor

Και άλλες σελίδες σε αυτό το ιστολόγιο έχουν ασχοληθεί με την ψωρίαση, νόσο άγνωστης αιτιολογίας και ως εκ τούτου άγνωστης (ακόμα) θεραπείας.

Η συμβατική ιατρική παρά την άθροιση αρκετών νέων στοιχείων στα τελευταία χρόνια που μας βοηθούν να κατανοήσουμε μερικώς την παθογένεια της (*), δεν κατάφερε να την νικήσει.

(*) Όπως και σε αρκετές άλλες χρονίζουσες παθολογικές καταστάσεις, πίσω από την ψωρίαση βρίσκεται το οξειδωτικό stress και η χρόνια φλεγμονή που έχουν σαν αποτέλεσμα μια σειρά από βιοχημικές και ανοσολογικές διαταραχές. Ο τομέας αυτός απασχολεί όλο και περισσότερο την σύγχρονη έρευνα και τα στοιχεία που συλλέγονται μας εντυπωσιάζουν αφού φαίνεται να υπάρχει σχέση και σε νοσήματα ή καταστάσεις εκ πρώτης όψεως άσχετα όπως πχ. ο σακχαρώδης διαβήτης ή η σχιζοφρένεια.

Ακριβώς αυτή η θεραπευτική αδυναμία, άφησε χώρο στην παραδοσιακή ιατρική και την ποικιλία των εναλλακτικών προτάσεων που στηρίζονται μόνο στην παρατήρηση και όχι την κλινική δοκιμή.

Πρέπει ασφαλώς να παραδεχτούμε ότι η λαϊκή αυτή θεραπευτική, αρκετά συχνά απέδωσε ικανοποιητικά και έτσι, υπάρχουν περισσότερες της μιας προτάσεις (με βότανα κυρίως), που κατακλύζουν την αγορά, στοχεύοντας τα εκατομμύρια των χρονίως πασχόντων του πλανήτη (και … τα εκατομμύρια τους βεβαίως).

Οι περισσότερες από τις προτάσεις αυτού του είδους σχετίζονται με βότανα ή ουσίες που όπως διαπιστώνει η σύγχρονη εργαστηριακή μελέτη, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Από την άλλη μεριά, τα πλέον κατάλληλα όπλα της σύγχρονης συμβατικής ιατρικής εξακολουθούν να είναι τα κλασικά ανοσοκατασταλτικά (που πρέπει να δίδονται δια βίου), οι κρέμες και αλοιφές (που κάπως βελτιώνουν αλλά μόνο την δερματική βλάβη και όχι την ουσία της νόσου) καθώς και οι αποκαλούμενοι βιολογικοί παράγοντες.

Οι τελευταίοι αυτοί είναι ανθρώπινα αντισώματα που στοχεύουν ‘’γενικώς’’ και όχι ειδικώς στην καταστολή του άκρως πολύπλοκου (και εν προκειμένω διαταραγμένου) ανοσιακού μηχανισμού.

Χαράς ευαγγέλια;

Μάλλον.

Εντελώς πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα πολυκεντρικής μελέτης (Πανεπιστήμιο Rockefeller και επτά άλλα κέντρα) που αφορούσε σε 31 ασθενείς.
Δημοσίευση: The Journal of Allergy and Clinical Immunology (Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015).

Ταχεία, ουσιαστική και διαρκής κλινική βελτίωση

σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση

Οι πάσχοντες αντιμετωπίστηκαν με ανθρώπινο αντίσωμα (φέρεται ως BI 655066), το οποίο δεν στοχεύει ‘’γενικά’’ τον ανοσιακό μηχανισμό, αλλά εξειδικεύει στην καταστολή της ιντερλευκίνης -23 η οποία είναι κυτοκίνη που έχει από δεκαετίας και πλέον ενοχοποιηθεί (2004, Krueger and colleagues) πως από αυτή ξεκινά το σήμα που προκαλεί το ντόμινο των φλεγμονωδών αντιδράσεων της ψωριασικής νόσου.

Εντυπωσιακή ανταπόκριση

Μια μόνο δόση της πειραματικής θεραπείας ήταν αρκετή. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς βελτιώθηκαν σημαντικά (πάνω από το 80 τοις εκατό των βλαβών τους), αρκετοί δε έφθασαν το 100 τοις εκατό.

Επιπλέον, ιστολογικές εικόνες από βιοψίες δέρματος των πασχόντων πριν και μετά την θεραπεία, έδειξαν θεαματική διαφορά που έφθανε έως την απόλυτα φυσιολογική απεικόνιση της κατάστασης του.

Έως της στιγμής της ανακοίνωσης, η βελτίωση παρέμενε, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ίαση. Αν όχι οριστική, οπωσδήποτε μακροπρόθεσμη.

δείτε και

Ψωρίαση. Απρεμιλάστη: Αποτελεσματική θεραπεία χωρίς ενέσεις και χωρίς παρενέργειες

Βότανα στην θεραπεία της ψωρίασης; Γιατί όχι;

Η ψωρίαση και το πεύκο της Θάλασσας

Ψωρίαση. Μια ιδιαίτερα ενοχλητική αρρώστια

Ψωρίαση. Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία

Ψωριασική Aρθρίτιδα. Eλάχιστα γνωστή, αρκετά συνήθης

Ψωρίαση. Τι την φουντώνει τι την καταστέλλει

 

Απάντηση Ακύρωση απάντησης