Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Γεράστε … καλλίτερα, το μπορείτε!

Γεράστε … καλλίτερα, το μπορείτε!

Μοιάζει με οξύμωρο σχήμα.

Υπάρχουν καλά γηρατειά;

Η έκφραση ‘’αυτός (η), γερνάει άσχημα’’, σας είναι φαντάζομαι γνωστή. Και είναι δυστυχώς αληθινή.

Το ίδιο αληθινή και η έκφραση ‘’δεν περνούν τα χρόνια από πάνω του’’.

Πράγματι, κάποιοι άνθρωποι σε μεγάλες ηλικίες εξακολουθούν να δείχνουν σε εξαιρετική κατάσταση, χωρίς έντονα τα σημάδια των χρόνων που πέρασαν ενώ άλλοι, αντιθέτως, έχουν ταλαιπωρηθεί.

Σε προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο Πώς να κάνετε τα γηρατειά σας …. Χειρότερα, αναφερθήκαμε σε ότι μπορεί να επιταχύνει τα γεράματα και να μας κάνει να δείχνουμε με το παραπάνω τα χρόνια μας.

Φυσικά, εκτός από την κακή όψη, οι βλαπτικοί παράγοντες που μνημονεύθηκαν στην ανάρτηση που προηγήθηκε, καταστρέφουν και την υγεία και οδηγούν σε νοσήματα και βάσανα.

Έτσι, μιλώντας συνοπτικά, οι … αμαρτάνοντες στην διάρκεια της ζωής τους, ούτε δείχνουν αλλά ούτε και νοιώθουν καλά και επιπλέον μειώνουν τα χρόνια που τους απομένουν.

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, τα γηρατειά δεν είναι ‘’θέλημα Θεού’’. Είναι εξελικτική διαδικασία μιας φλεγμονής που χρονίζει και προκύπτει από την επίδραση βλαπτικών παραγόντων του περιβάλλοντος.

Τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.

Επομένως γνωρίζοντας τους βλαπτικούς παράγοντες και αποφεύγοντας τους στο βαθμό που σήμερα είναι εφικτό, επιβραδύνουμε τις βλάβες του οργανισμού μας. Αυτό σημαίνει καλλίτερη όψη και λιγότερα προβλήματα για την υγεία.

Στο σημείο αυτό μπαίνει το ερώτημα: εκτός από το να αποφεύγω, τι μπορώ να κάνω ώστε να ωφεληθώ;

Προσέξτε την διατροφή σας.

Αυτό έχει πελώρια σημασία. Η διατροφή ενός ανθρώπου μπορεί να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάσει θετικά και την υγεία, και την εμφάνιση.

Προτιμήστε μια μεσογειακού τύπου διατροφή. Τα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και η άπαχη πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Τα τρόφιμα που θα βάλετε στο τραπέζι σας, φροντίστε να βρίσκονται όσο γίνεται πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση. Για παράδειγμα, δεν θα σας κάνει κακό μια κομπόστα αχλάδι ή μήλο, είναι όμως προτιμότερο το φρέσκο φρούτο, που επιπλέον δεν περιέχει σιρόπια με ζάχαρη.

Πράσινα, σαλάτες, φρούτα, κηπευτικά

Ο οργανισμός μας χρειάζεται ποικιλία. Δε συμπαθεί τις μονότονες δίαιτες. Ακόμα χειρότερα, δεν συμπαθεί τις μονότονα ζωικές δίαιτες που του στερούν γιατί δεν τα περιέχουν, πράγματα που χρειάζεται.

Ειδικά για τα φρούτα, είναι έγκλημα να μην τα τρώτε. Δυο φορές έγκλημα αν σας μιμούνται και τα παιδιά σας.

Αλλάξτε τακτική, θα έχετε κέρδος σοβαρό.

Αυξήστε επίσης την συχνότητα της εβδομαδιαίας κατανάλωσης στα παρακάτω τρόφιμα:

Μαρούλι, μπρόκολο, σπανάκι, ρόκα, κάρδαμο, ραδίκια, και αντίδια. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, η οποία φρενάρει τη φλεγμονή.

Φάτε συχνά τομάτες. Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο που είναι καροτενοειδές αντιοξειδωτικό. Το λυκοπένιο το βρίσκουμε ακόμα σε κόκκινο λάχανο, καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ, τα σαγκουίνια, την παπάγια και τις φράουλες.

Ψάρια

Ο σολομός, ο ξιφίας και ο τόνος είναι ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Μην ξεχάσετε ότι ο γαύρος και η σαρδέλα είναι επίσης κατάλληλα. Επιπλέον πεντανόστιμα.

Προτιμήστε τα.

Μετρήσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον γαύρο αποτελούν το 22,6% του ολικού λίπους του, ενώ στη σαρδέλα αποτελούν το 17,5% του λίπους της. Η περιεκτικότητα αυτή διατηρείται και όταν τα ψάρια είναι σε κονσέρβα.

Όσπρια.

Είναι εξαιρετικά καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης ενώ προσφέρουν φυτικές ίνες και πάμπολλα θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχει πελώρια ποικιλία. Η Οπτική και γευστική διαφοροποίηση θα ικανοποιήσει εσάς αλλά θα παρακινηθούν και τα παιδιά.

Δοκιμάστε μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα, γίγαντες λευκούς και μαύρους, φάβα, κουκιά ρεβίθια κλπ. Μαγειρέψτε τα με διάφορους τρόπους ή κάνετε τα σαλάτα.

Συνδυάστε την πρωτεΐνη τους με την πρωτεΐνη και τα ω-3 των ψαριών και φροντίστε έτσι την επιδερμίδα σας.

Επιπλέον για το δέρμα σας (και όχι μόνο), φάτε θειαμίνη και ριβοφλαβίνη,
παίρνοντας τες από δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το αλεύρι βρώμης, το σταρένιο ψωμί ολικής, τα ζυμαρικά με αλεύρι ολικής άλεσης, το καφέ ρύζι είναι εξαιρετικές επιλογές.

Ανακαλύψτε επίσης -όσοι δεν το κάνετε ήδη- την θρεπτικότατη κινόα στα διάφορα είδη της και τον λιναρόσπορο με τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές δράσεις .

Ειδικά για το δέρμα και την αντι-γήρανση, η ποικιλία στην διατροφή έχει μεγάλη σημασία.

Μην ξεχάσετε τους ξηρούς καρπούς πάσης φύσεως. Είναι ένα είδος ‘’συμπυκνωμένης’’ ενέργειας και υγείας. Πάρτε μαζί σας λίγους όταν φεύγετε για την δουλειά και ασφαλώς μην ξεχάσετε να δώσετε και στα παιδιά σας. Μαζί και ένα φρούτο ή ξερά σύκα.

Θα προτιμούσατε να κάνετε αυτό προσφέροντας τους μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή, ή μήπως προτιμάτε τα chips και τα trans λιπαρά τους;

Δείτε και: Πως να κάνετε τα γηρατειά σας….Χειρότερα

Γήρας και αντιγήρανση

Ζωή έως τα 150; Ναί και βλέπουμε!

Αν γερνάτε γρήγορα …. Μειώστε ταχύτητα

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης