Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (δεύτερο μέρος)

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (δεύτερο μέρος)

pro vs anti

Τι χρησιμότητα αποδείχτηκε ότι έχουν;

Εν προκειμένω η λέξη αποδείχτηκε πρέπει να διευκρινιστεί ιδιαίτερα. Για άλλα από όσα ακολουθούν η τεκμηρίωση είναι ξεκάθαρη, για άλλα ενθαρρυντική αλλά ποσοτικά ανεπαρκής και για άλλα δεν υπάρχουν διαθέσιμες εργασίες και στοιχεία και πρόκειται για θεωρητικές σκέψεις που μένει να υιοθετηθούν ή να απορριφθούν στην πορεία, όσο οι γνώσεις μας για τα προβιοτικά θα μεγαλώνουν.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα: Σύμφωνα με τις διαθέσιμες επιστημονικές εκτιμήσεις τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των διαρροιών που προκαλούνται από την αντιβίωση, τόσο σε μεγάλους όσο και –κυρίως- στα παιδιά.

Μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα στην πρόληψη της διάρροιας των ταξιδιωτών και πιθανώς στην θεραπεία της.

Φαίνεται ακόμα πως βοηθούν και σε άλλα πεπτικά προβλήματα. Υπάρχουν μάλιστα εργασίες που υποδεικνύουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά και το έλκος στομάχου, τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και εκείνους τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Σήμερα γίνονται μελέτες για το εάν είναι χρήσιμα στην πρόληψη και θεραπεία γυναικολογικών προβλημάτων (μυκητιάσεις, κολπίτιδες, τραχηλίτιδες, κυστίτιδα).

Ενδιαφέρον επίσης έχει μια ένδειξη πως βοηθά και στην δυσκοιλιότητα.
Μπορεί επίσης να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών και της κατάθλιψης.

Άλλες εφαρμογές

Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού εκζέματος, ενδεχομένως δε και της ψωρίασης.

Επίσης (περιορισμένες) μελέτες που χρειάζεται να συνεχιστούν, δείχνουν ότι όταν καταναλώνονται από εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση αλλεργικών διαταραχών στα παιδιά τους, επειδή αυξάνεται η συγκέντρωση στο μητρικό γάλα ανοσοποιητικών παραγόντων, όπως οι κυτταροκίνες.

Είναι επίσης πιθανό να παρέχουν προστασία από τον ανθεκτικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο που αποτελεί κύρια αιτία σοβαρών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Παχυσαρκία και προβιοτικά

Μερικά προβιοτικά έχουν επίσης συσχετισθεί με την απώλεια κιλών και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, επειδή εμποδίζουν τη δράση ενός ενζύμου (λέγεται παγκρεατική λιπάση), πράγμα που σημαίνει μειωμένη απορρόφηση του λίπους. Έχουν δοθεί επί υπέρβαρων ατόμων με το σκεπτικό ότι αποκαθιστούν τη χλωρίδα του εντέρου, η οποία εικάζεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

δείτε και:

Λιπώδες ήπαρ, 2. Διάγνωση και αντιμετώπιση

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (τρίτο μέρος)

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (πρώτο μέρος)

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης