Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Προβιοτικά. Χρήση στο σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου

Προβιοτικά. Χρήση στο σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου είναι ένα συνηθισμένο γαστρεντερικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό πόνο ή δυσφορία, και παρουσιάζει αλλαγές στη συχνότητα ή και τη σύσταση των κοπράνων.

Τα αίτια και οι μηχανισμοί που οδηγούν στο ευερέθιστο έντερο δεν είναι ένα ή δύο μόνο αλλά πολύ περισσότερα. Πρόκειται δηλαδή για πολυπαραγοντική νόσο εξ ου και η ονομασία ‘’σύνδρομο’’ που στην ιατρική σημαίνει ακριβώς εκείνο που μπορεί να προκληθεί από διαφορετικές αιτίες.

Για το συχνό και ενοχλητικό αυτό πρόβλημα έχει ενοχοποιηθεί:

η μεταβολή στην κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα,

η σπλαχνική υπερευαισθησία,

οι διαταραχές στην εντερική μικροβιακή χλωρίδα και το επιθήλιο του εντέρου,

η ανοσοποιητική δυσλειτουργία,

η διαταραχή στην λειτουργία του άξονα εγκεφάλου-εντέρου ή τέλος

ορισμένοι ψυχολογικοί παράγοντες.

Αν και το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου δεν είναι απειλητικό για την ζωή, οι πάσχοντες υποφέρουν σημαντικά και δυστυχώς, οι επί του παρόντος διαθέσιμες θεραπευτικές δυνατότητες δεν είναι πάντα ικανοποιητικές.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν μεταβολές που έχουν συμβεί στη γαστρεντερική μικροχλωρίδα και το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου.

Έτσι τα προβιοτικά που είναι ζωντανοί οργανισμοί (βακτήρια), όταν προσλαμβάνονται σε ορισμένους αριθμούς, ασκούν οφέλη στην υγεία και παρουσιάζουν πολλές θετικές επιδράσεις στην πεπτική / γαστρεντερική οδό.

Πρόσφατα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της IBS. Εν τούτοις οι μηχανισμοί μέσω των οποίων τα προβιοτικά ωφελούν στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι περίπλοκοι και εκφεύγουν των στόχων και σκοπών της παρούσας ενημέρωσης.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κρατήσει πως ικανοποιητικός αριθμός πασχόντων φαίνεται να βρίσκει ανακούφιση, πράγμα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συμπεριλάβει κανείς ότι η θεραπεία με προβιοτικά δεν έχει καμία παρενέργεια ενώ υποστηρίζει την γενικότερη υγεία του οργανισμού μας.

δείτε και:

1. Probiotics and irritable bowel syndrome. Dai C1, Zheng CQ, Jiang M, Ma XY, Jiang LJ.- World J Gastroenterol. 2013 Sep 28;19(36):5973-80. doi: 10.3748/wjg.v19.i36.5973.
2. Irritable bowel syndrome: the evolution of multi-dimensional looking and multidisciplinary treatments. Chang FY1. – World J Gastroenterol. 2014 Mar 14;20(10):2499-514. doi: 10.3748/wjg.v20.i10.2499.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης