Αρχική » Παθολογικα » Μπορεί ένα προβιοτικό να θεραπεύσει το διαβήτη;

Μπορεί ένα προβιοτικό να θεραπεύσει το διαβήτη;

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2015 μια εργασία από το Πανεπιστήμιο Cornell, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes και προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον. Όχι μόνο στον ιατρικό κόσμο, αλλά και εκείνο των διαβητικών.

Η ‘’είδηση’’ ήταν ότι ένα νέο προβιοτικό φάρμακο (κάψουλα λαμβανόμενη από το στόμα) θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα εκατομμυρίων ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 ή 2.

Όπως συχνά συμβαίνει με νέες ανακαλύψεις, κραυγαλέοι τίτλοι παρουσιάστηκαν στο διαδίκτυο, όχι μόνο παρουσιάζοντας το γεγονός αλλά και ερμηνεύοντας το. Ο καθένας κατά πως τον βόλευε.

Φυσικά στην έρευνα δεν δίδονται ψεύτικες υποσχέσεις και πουθενά δεν αναφέρεται ότι λύθηκε το πελώριο πρόβλημα του σακχαρώδους διαβήτη. Όμως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αυτά που μάθαμε, και έχουν όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Η μελέτη έγινε σε αρουραίους. Επομένως σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν το προβιοτικό που χρησιμοποιήθηκε θα έχει τα ίδια οφέλη στους ανθρώπους και αν θα μπορούσε να γίνει μια θεραπεία ρουτίνας για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις όπου τα αρχικά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά έτσι και εδώ, θα χρειαστούν χρονοβόρες περαιτέρω έρευνες, σε ζωικά μοντέλα καθώς και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Έτσι μόνο θα ξέρουμε αν αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να ωφελήσει τους ανθρώπους που ζουν με το πρόβλημα.

Να σημειωθεί όμως ότι το προβιοτικό που χρησιμοποιείται στη μελέτη είναι διαφορετικό από τα προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι ήδη διαθέσιμα.

Περιέχει ένα στέλεχος ζωντανού βακτηρίου που συνήθως βρίσκεται στο ανθρώπινο έντερο, αλλά έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να παράγει την GLP-1 ορμόνη.

Η GLP-1 ορμόνη (και φάρμακα με παρόμοια δράση), ενεργοποιούν την απελευθέρωση της ινσουλίνης και μπλοκάρουν την απελευθέρωση της γλυκαγόνης από το πάγκρεας. Αυτό βοηθά στην μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Τέτοιου είδους φάρμακα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Όμως το ενδιαφέρον σημείο στην μελέτη αυτή είναι πως όταν δόθηκαν στους αρουραίους τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια που παράγουν GLP-1 μέσα στο έντερο, αυτό οδήγησε σε ένα ‘’επαναπρογραμματισμό΄΄ κάποιων εντερικών κυττάρων που άρχισαν να παράγουν ινσουλίνη.

Και μάλιστα σε ικανή ποσότητα (1/3 της φυσιολογικά παραγόμενης από τον υγιή αρουραίο) έτσι ώστε η δράση της να είναι σημαντική και να βοηθά στην πολύ καλλίτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης αίματος.

Πριν θριαμβολογήσουμε και πριν σπεύσουμε να αγοράσουμε προβιοτικά λοιπόν, καλό είναι να σκεφτούμε:

1. Χωρίς περαιτέρω έρευνα, δεν γνωρίζουμε αν η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις διαθέσιμες σήμερα θεραπείες ή έστω να συνεργαστεί μαζί τους για ένα αποτελεσματικότερο έλεγχο.

2. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας καταστράφηκαν από μια ανοσολογική επίθεση. Δεν γνωρίζουμε αυτή την στιγμή αν τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα του εντέρου, θα γίνουν επίσης στόχος του ανοσοποιητικού.

Μένει να συλλεχτούν στοιχεία λοιπόν.

Επομένως

Μέχρι η έρευνα να ολοκληρωθεί, και διάφορα ερωτήματα να απαντηθούν, ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε το διαβήτη είναι τα υπάρχοντα φάρμακα.

Η απόκτηση και διατήρηση ενός σωστού βάρους, μια υγιεινή χωρίς υπερβολές διατροφή, η τακτική άσκηση και ο γιατρός σας, είναι για την ώρα αναντικατάστατα ‘’πρέπει’’. Επιπλέον, διάφορα φυτικά σκευάσματα και συμπληρώματα, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους διαβητικούς.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης