Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Δερματικά νοσήματα. Που ωφελεί και που βλάπτει η ηλιοθεραπεία;

Δερματικά νοσήματα. Που ωφελεί και που βλάπτει η ηλιοθεραπεία;

sun-bathing

Ο ήλιος δεν είναι πάντα ωφέλιμος στις δερματικές παθήσεις και για το λόγο αυτό όσοι έχουν δερματικά προβλήματα καλό είναι να ενημερωθούν.

Μπορούμε με αδρό τρόπο να διακρίνουμε εκείνες τις παθήσεις που έχουν να ωφεληθούν από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και άλλες που μπορεί να επιδεινωθούν.

Στα συν

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα με λιπαρά λέπια και κόκκινες πλάκες στο δέρμα (τριχωτό της κεφαλής, πρόσωπο, στήθος) έχει όφελος στον ήλιο και στη θάλασσα. Επομένως υποχωρεί συχνά το καλοκαίρι και παρουσιάζει έξαρση τους χειμερινούς μήνες, κυρίως όταν κάνει κρύο και έχει υγρασία.

Η ψωρίαση, μια αυτοάνοση και με κληρονομική προδιάθεση νόσος, έχει μια ποικιλία κλινικής έκφρασης αλλά εκδηλώνεται συνήθως με κόκκινες πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχρωμο ή λευκό λέπι. Επιδεινώνεται σε περιόδους σωματικού αλλά κυρίως ψυχολογικού στρες καθώς και με ορισμένα φάρμακα ψυχιατρικά ή καρδιολογικά και αντιυπερτασικά

Ο ήλιος δρα ευεργετικά στην ψωρίαση. Οι υπεριώδεις ακτίνες επιβραδύνουν την ταχεία διαδικασία της ανανέωσης των επιδερμιδικών κυττάρων (στην νόσο είναι πολύ γρήγορη). Πρόκειται για καταστολή της ανοσολογικής αντίδρασης καθώς και για μια ήπια αντιφλεγμονώδη δράση.

Δεν είναι όμως για όλες τις μορφές ψωρίασης το ίδιο ωφέλιμος ο ήλιος. Για παράδειγμα η φλυκταινώδης και η ερυθροδερμική ψωρίαση, μπορεί να επιδεινωθούν.

Η ακμή βοηθιέται επίσης από τον ήλιο, ο οποίος μειώνει το προπιονικό βακτηρίδιο, μια δηλαδή από τις αιτίες που την προκαλούν. Επίσης το μαύρισμα έχει καλυπτική δράση, ενώ το θαλασσινό νερό ξεραίνει τις φλυκταινώδεις βλάβες.

Στα πλήν

Ο απλός έρπης εμφανίζεται κατά κανόνα στα χείλη με τη μορφή φυσαλίδων. Για το λόγο αυτό λέγεται και επιχείλιος. Πρόκειται για ένα ιό που είναι μεταδοτικός και μπορεί να μολυνθούμε. Ο ιός παραμένει στον οργανισμό μας και υποτροπιάζει όταν είμαστε κουρασμένοι ή αν έχουμε πυρετό και σε περιπτώσεις με έντονο stress.

Η ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να ευνοήσει μια υποτροπή του επιχείλιου έρπητα. Αν λοιπόν στο παρελθόν είχαμε κάποτε εμφανίσει επιχείλιο έρπητα, πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό lipstick και μάλιστα με υψηλό δείκτη προστασίας.

H λεύκη, δερματοπάθεια με αυτοάνοσο χαρακτήρα, είναι η νόσος στην οποία ο οργανισμός καταστρέφει μελανοκύτταρα. Δεν παράγεται επομένως μελανίνη σε διάφορα σημεία του σώματος και έτσι το δέρμα ασπρίζει.

Η ελεγχόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί κύρια θεραπευτική δράση για τη λεύκη, όμως ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να την επιδεινώσει.

Έχει διαπιστωθεί ότι η λεύκη αλλά και η ψωρίαση εμφανίζουν το φαινόμενο Koebner που έχει να κάνει με επέκταση της νόσου μετά από έγκαυμα ή τραυματισμό. Επομένως πρέπει να προστατεύουμε τις περιοχές του δέρματος με λεύκη με ένα αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας και να αποφεύγουμε την έκθεση σε πολύ δυνατό ήλιο.

Αλλεργία. Σε μερικούς ανθρώπους, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Αυτή εκδηλώνεται με ερυθρότητα, οίδημα και φυσαλίδες, κυρίως στα σημεία του δέρματος που είναι απευθείας εκτεθειμένα (ντεκολτέ, ώμους, μπράτσα, λαιμό και σπάνια στο πρόσωπο).

Δεν αποκλείεται οι βλάβες να παρουσιαστούν και στα προστατευμένα μέρη του δέρματος. Η αλλεργική αυτή δερματική αντίδραση είναι το πολύμορφο ερύθημα εκ φωτός. Μειώνεται όσο μαυρίζουμε, μπορεί να επανέλθει όμως το επόμενο καλοκαίρι.

Φωτο-τοξική αντίδραση. Αναπτύσσεται έντονη ερυθρότητα στα εκτεθειμένα σε φως σημεία και υπάρχει συνήθως και πόνος. Την φωτο-τοξική αντίδραση την προκαλούν φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα ή και τοπικά (πχ φάρμακα για νεοπλάσματα, κάποια διουρητικά, ρετινοειδή για τη θεραπεία της ακμής ή της ψωρίασης και άλλα)

δείτε και:

Βότανα στην θεραπεία της ψωρίασης; Γιατί όχι;

Ψωρίαση. Μια ιδιαίτερα ενοχλητική αρρώστια

Ψωρίαση. Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία

Ψωρίαση. Επιτέλους κάτι συμβαίνει;

Ψωριασική Aρθρίτιδα. Eλάχιστα γνωστή, αρκετά συνήθης

Ψωρίαση. Τι την φουντώνει τι την καταστέλλει

Απάντηση Ακύρωση απάντησης