Δεν θα ισχυριστώ ότι όλες οι συμπαθείς χοντρούλες έχουν δίκιο, αφού πολλοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο, αλλά ιδού: έρευνα αποδεικνύει ότι ένα χρόνο μετά τον τοκετό, οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν κεντρικού τύπου παχυσαρκία*, εάν είχαν πάρει προβιοτικά από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
(*) Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία θεωρείται ιδιαιτέρως επιβλαβής. Κριτήριο της ο δείκτης μάζας σώματος >30 και η περιφέρεια μέσης > από 80 cm.
Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικότερα
Τα τελευταία χρόνια αρκετές επιστημονικές εργασίες έδειξαν ότι η διαταραχή της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο (μη φυσιολογική χλωρίδα), μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων παθολογικών καταστάσεων ενώ η ρύθμιση της να βοηθήσει θεραπευτικά.
Η ρύθμιση επιτυγχάνεται με προβιοτικά τα οποία είναι βακτήρια που βοηθούν στην ύπαρξη φυσιολογικής χλωρίδας, μειώνοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.
Ξέρουμε σήμερα ότι τα σαπροφυτικά και μη παθογόνα βακτήρια μιας φυσιολογικής χλωρίδας είναι μέρος του φυσιολογικού πεπτικού συστήματος και παίζουν ρόλο στον έλεγχο της φλεγμονής.
Διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν εδώ και αρκετά χρόνια μελετήσει τη δυνατότητα της χρήσης προβιοτικών σε μια σειρά ασθενειών του εντέρου (φλεγμονώδης κολίτιδα, νόσος Crohn, ευερέθιστο έντερο κλπ) και τα αποτελέσματα υπήρξαν ενδιαφέροντα.
Τα τελευταία 6-8 χρόνια έχει αρχίσει μελέτη του ρόλου που παίζει η διαταραχή των βακτηρίων του πεπτικού σωλήνα στην πρόσληψη του λίπους από τον έντερο και αν ρυθμίζοντας την ισορροπία αυτή θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους παχύσαρκους.
Το 2009, όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Turku (Φινλανδία) τα αποτελέσματα της έρευνας τους για την χορήγηση προβιοτικών στην εγκυμοσύνη προκειμένου να αποφευχθεί η παχυσαρκία ήταν ενθαρρυντικά.
Οι γυναίκες που έλαβαν τα προβιοτικά, ένα χρόνο μετά τον τοκετό είχαν χαμηλότερα επίπεδα κεντρικής παχυσαρκίας, καθώς και ποσοστό λίπους του σώματος.
Πιο συγκεκριμένα κεντρική παχυσαρκία βρέθηκε στο 25% των γυναικών που είχαν λάβει τα προβιοτικά μαζί με λεπτομερείς διαιτητικές συμβουλές και ειδικά υγιεινά τρόφιμα , ενώ στις γυναίκες που έλαβαν συμβουλές για δίαιτα μόνο συν ειδικά υγιεινά τρόφιμα, το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο (43%).
Στη μελέτη συμμετείχαν 256 γυναίκες που χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες. Τα προβιοτικά χορηγήθηκαν από το πρώτο τρίμηνο μέχρις και την διακοπή του αποκλειστικού θηλασμού.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της μελέτης είναι επίσης ότι συνεχίζει να ερευνά την επίδραση της χορήγησης των προβιοτικών και στα παιδιά που γεννήθηκαν, προκειμένου να διαπιστώσει πια είναι η επίδραση στην πιθανότητα ανάπτυξης παιδικής παχυσαρκίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χορήγηση προβιοτικών στην μητέρα και το πέρασμα τους στα παιδιά, ίσως μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο.
δείτε και:
΄΄Μου βρήκαν λίπος στο συκώτι΄΄. Λιπώδης διήθηση ήπατος 1.
Λιπώδες ήπαρ, 2. Διάγνωση και αντιμετώπιση
Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (τρίτο μέρος)
Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (δεύτερο μέρος)
Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (πρώτο μέρος)