Αρχική » Παθολογικα » Χημειοθεραπεία στον καρκίνο. Όσα πρέπει να ξέρουμε

Χημειοθεραπεία στον καρκίνο. Όσα πρέπει να ξέρουμε

Τι είναι;

Πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή με διάφορες ουσίες που χρησιμοποιούνται με αρκετή επιτυχία στην αντικαρκινική θεραπεία. Εντούτοις δεν είναι η ιδανική λύση.

Οι … παράπλευρες απώλειες

Τα χημειοθεραπευτικά έχουν επίδραση σε κύτταρα που εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα. Τέτοια είναι τα καρκινικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα και ανεξέλεγκτα. Όμως και διάφορα άλλα κύτταρα του οργανισμού που είναι φυσιολογικά, εμφανίζουν επίσης αυξημένη δραστηριότητα και γίνονται στόχος των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.

Τέτοια δραστήρια αλλά φυσιολογικά κύτταρα, βρίσκονται στο αίμα μας, στο πεπτικό σύστημα, στους θυλάκους των τριχών μας, στο στόμα μας και αλλού.

Έχουμε λοιπόν συχνά παρενέργειες που θα εξαρτηθούν από το είδος του καρκίνου που θεραπεύουμε (επομένως και τα άλλοτε άλλα χημειοθεραπευτικά που χρησιμοποιούμε), την δοσολογία τους, τον τρόπο χορήγησης τους και το γενικότερο επίπεδο υγείας του θεραπευόμενου. Επομένως πρόκειται για παρενέργειες που ποικίλουν, είναι βαρύτερες ή ελαφρότερες και μπορεί να διαφέρουν από τον ένα ασθενή στον άλλο.

Πρόληψη ή αντιμετώπιση των παρενεργειών

Το πλέον ενδιαφέρον (και αυτονόητο), είναι πως οι επιστήμονες ερευνούν συνεχώς για να βρουν περισσότερο αποτελεσματικές θεραπείες με λιγότερες παρενέργειες.

Πριν από κάθε θεραπευτική απόφαση σχεδιάζεται πλάνο προσαρμοσμένο στον εκάστοτε ασθενή. Προκειμένου να προληφθούν και να περιοριστούν οι αναμενόμενες παρενέργειες.

Στα νεώτερα χημειοθεραπευτικά λαμβάνεται υπόψη η αποτελεσματικότητα αλλά και οι περιορισμένες παρενέργειες ενώ χρησιμοποιούνται και συνδυασμοί φαρμάκων που αποδίδουν σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Μπορούμε να πούμε ότι τα διαθέσιμα όπλα στην φαρέτρα του χημειοθεραπευτή, είναι σήμερα πολύ περισσότερα από ότι ήσαν πριν από λίγα μόνο χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση οι παρενέργειες που θα εμφανιστούν αντιμετωπίζονται με αρκετά φάρμακα και τρόπους που διαθέτουμε σήμερα, ενώ υπάρχει και μεγαλύτερη εμπειρία από το παρελθόν.

Στοχευμένη θεραπεία

Λέγοντας στοχευμένη εννοούμε ένα νέο τρόπο θεραπείας που προσφέρει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν φάρμακα με τη μέγιστη δυνατή επίδραση στους καρκινικούς ιστούς ενώ μειώνονται πολλές από τις παρενέργειες των συνηθισμένων θεραπειών.

Η στοχευμένη θεραπεία στηρίζεται στο ότι η γενετική σύσταση των καρκινικών κύτταρων είναι διαφορετική σε σχέση με τα υπόλοιπα φυσιολογικά κύτταρα γύρω τους. Έτσι μια παρέμβαση με εξειδικευμένης δράσης φάρμακο σε μια κυτταρική διαδικασία ανάπτυξης καρκινικών κύτταρων μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα.

Πριν από την θεραπεία, οι κακοήθεις όγκοι των ασθενών εξετάζονται με βιοψία και στη συνέχεια εκτιμάται με γενετικές εξετάσεις η αναμενόμενη ανταπόκριση σε συγκεκριμένα αντικαρκινικά φάρμακα.

Αυτά τα φάρμακα που σχεδιάστηκαν να λειτουργούν σε καρκίνους με κύτταρα συγκεκριμένης γενετικής σύστασης είναι ακριβά.

Χημειοθεραπεία και παρενέργειες. Ποιες είναι οι πλέον συνήθεις;

Δεν προκαλούν όλα τα χημειοθεραπευτικά τις ίδιες παρενέργειες και επιπλέον αυτού, κάθε θεραπευόμενος αντιδρά με το δικό του τρόπο. Πάντως, υπάρχουν ανάλογα με το φάρμακο ‘’συνήθεις’’ παρενέργειες.

Η ένταση τους όπως ήδη είπαμε εξαρτάται από τον ασθενή και την γενικότερη κατάσταση του. Σε κάθε περίπτωση ο θεραπευόμενος πρέπει να ενημερώνει σχολαστικά τον θεράποντα γιατρό του για όσα του συμβαίνουν και νοιώθει.

δείτε στη συνέχεια: οι πλέον συνήθεις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης