Αρχική » Παθολογικα » Αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου ο διαβήτης Ι και ΙΙ ;

Αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου ο διαβήτης Ι και ΙΙ ;

diabetes-and-cancer

Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη είναι πολλές και αφορούν διάφορα όργανα ή συστήματα.

Περί αυτών οι γνώσεις μας είναι αρκετές και τα διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία υπάρχουν ώστε να βοηθήσουν τους πειθαρχημένους και συνεργάσιμους ασθενείς.

Εντούτοις τα πράγματα δεν είναι πάντοτε απλά και μια πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία, έρχεται να ταράξει τα νερά και να προκαλέσει ανησυχία στις κοινότητες των διαβητικών ασθενών *.

Τούτο διότι η μελέτη αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα πως άτομα με διαβήτη τύπου Ι ή τύπου ΙΙ, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, από ότι τα άτομα χωρίς διαβήτη. Σε γυναίκες μάλιστα περισσότερο από ότι σε άνδρες.

Είναι γνωστό βέβαια ότι διάφοροι καρκίνοι έχουν διαγνωσθεί σε ανθρώπους, ταυτόχρονα σχεδόν με την ανακάλυψη της ύπαρξης διαβήτη. Θα μπορούσαμε όμως να υποθέσουμε ότι μετά την διαπίστωση της ύπαρξης παθολογικού σακχάρου, ένα άτομο υποβάλλεται σε λεπτομερές checkup και έτσι του βρίσκουν και τον καρκίνο που συνυπήρχε.

Αυτό όμως που λέει η πρόσφατη μελέτη είναι πως η παραδοχή αυτή δεν ερμηνεύει την εμφάνιση καρκίνου 2 χρόνια μετά τη διάγνωση του διαβήτη, κάτι που προκύπτει από την στατιστική ανάλυση αρχείων (National Diabetes Service Scheme) 80.000 περίπου διαβητικών τύπου Ι και 873.000 περίπου διαβητικών τύπου ΙΙ (χρονιές από 1997-2008).

Μάλιστα το αυξημένο ενδεχόμενο, δηλαδή η μεγαλύτερη πιθανότητα για τον διαβητικό από ότι στον μη διαβητικό, φάνηκε να σχετίζεται ιδιαίτερα με καρκίνους του παγκρέατος, του ήπατος, των νεφρών, του ενδομητρίου, του θυρεοειδούς, και της χοληδόχου κύστης, επιπλέον δε τον καρκίνο που αφορά κύτταρα του αίματος και του μυελού των οστών που ονομάζεται χρόνια μυελογενής λευχαιμία.

Τα ευρήματα αυτά φυσικά, μας λένε πως τα άτομα που διαγιγνώσκονται με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούνται για καρκίνο ώστε η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία να περιορίσει τις απώλειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα ευρήματα προκύπτουν και από άλλες παλαιότερες μελέτες αν και δεν ξεκαθαρίζουν με ποιο μηχανισμό η ύπαρξη του διαβήτη προδιαθέτει σε καρκίνο.

Ανάμεσα στους διάφορους παράγοντες που ερευνώνται είναι ο ρόλος των ενέσεων ινσουλίνης, η υπεργλυκαιμία και η συνυπάρχουσα με τον διαβήτη παχυσαρκία.

Τέλος, φαίνεται πως η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου σε διαβητικούς, αυξάνει με τα χρόνια που περνούν, ενώ η πλημμελής ή κακή ρύθμιση είναι επιβαρυντικός παράγων.

(*) Η μελέτη δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάθε διαβητικός θα αναπτύξει καρκίνο και ως εκ τούτου είναι μεγάλο λάθος να καταλήγουν οι ενδιαφερόμενοι σε τέτοια συμπεράσματα. Η σωστή ερμηνεία είναι πως πρόκειται για στατιστικά δεδομένα που σημαίνουν μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Επομένως δεν χρειάζεται ανησυχία και πανικός αλλά να φροντίζω σωστά το σάκχαρο μου, να περιορίζω τους παράγοντες κινδύνου (πχ. παχυσαρκία) να ασκούμαι και τέλος να μην ξεχνώ ένα ετήσιο τσεκ απ.  

δείτε και

Διαβήτης τύπου 2 και κουρκουμάς (turmeric) 

Σακχαρώδης διαβήτης. Το φάρμακο που μεγαλώνει στην αυλή μας

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένα νέο θαύμα είναι καθ’ οδόν;

Ποιός είναι ο »καταστροφέας» του Σ. Διαβήτη;

Απάντηση Ακύρωση απάντησης