============================================================
Το δέντρο Κιγχόνη η φαρμακευτική εμπεριέχει στο φλοιό του πολλά αλκαλοειδή εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι η κινίνη.
Την Κιγχόνη την βρίσκουμε στα δάση των Άνδεων ενώ καλλιεργείται στην Ινδία, Μαλαισία, Ινδονησία, Σρι Λάνκα.
Για πολλά χρόνια η κινίνη ήταν μοναδική θεραπεία για την ελονοσία αλλά σήμερα έχουμε καλλίτερα φάρμακα. Εντούτοις η κινίνη έχει σημαντική κατανάλωση και επί των ημερών μας, είτε για νυχτερινές κράμπες στα πόδια (συνήθεις σε ηλικιωμένους), είτε για προσθήκη σε ποτά και τρόφιμα.
Στις χώρες που προαναφέρθηκαν την χρησιμοποιούν για πόνο, πυρετό, διάρροια, και εξάντληση, καθώς και για να προκαλέσουν άμβλωση.
Στην χώρα μας, μια συνήθης μορφή υπό την οποία καταναλίσκουμε κινίνη σήμερα, είναι το Tonic Water, το Bitter Lemon ή και κάποια είδη βερμούτ.
Αλλεργία
Η κινίνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις οι οποίες ενδέχεται να είναι σοβαρές και μπορεί να επηρεάσουν πολλά όργανα. Έχουν αναφερθεί πολλά σοβαρά περιστατικά με θρομβοκυτταροπενία, ουδετεροπενία, αναιμία, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική τοξικότητα, και νευρολογικές ανωμαλίες.
Έχουν επιπλέον περιγραφεί θάνατοι.
Επίσης, οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι τα κουφετάκια κινίνης ήταν συχνή καταφυγή των ερωτικά απογοητευμένων που ήθελαν να φύγουν από τον μάταιο αυτό κόσμο όταν οι αιώνιοι όρκοι (του η της) αποδεικνύονταν ψεύτικοι. Η έκφραση ‘’θα πάρω ένα σωληνάριο κινίνο’’ είναι γνωστή και σήμερα ακόμα.
Μπορεί ένα ποτό με κινίνη να κάνει πρόβλημα;
Η ποσότητα κινίνης που περιέχει ένα ποτό Bitter, είναι μικρή (3-8 mg / 100 ml). Εντούτοις μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση και η μετέπειτα λήψη ενός χαπιού (300mg Quinine Sulphate) να οδηγήσει σε σοβαρή πολυοργανική βλάβη.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το ίδιο το ποτό προκάλεσε αντίδραση σε αλλεργικά άτομα. Σύντομα θα σας περιγράψω μια εμπειρία με περιστατικό που αντιμετώπισα ο ίδιος.
Οι κλινικές εκδηλώσεις της τοξικότητας από κινίνη
Αιματολογικές
Θρομβοπενία
Ουδετεροπενία
Λεμφοκυτταροπενία
Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
Μικροαγγειοπαθητική αιμολυτική αναιμία
Διάχυτη ενδαγγειακή πήξη
Νεφρικές εκδηλώσεις
οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ανουρία
Γαστρεντερικές εκδηλώσεις
Ναυτία,
έμετος,
διάρροια
Ηπατικές εκδηλώσεις
Οξεία ηπατική ανεπάρκεια (όπως βλέπουμε στην ιογενή ηπατίτιδα)
Νευρολογικές εκδηλώσεις
Πονοκέφαλος
Σύγχυση
Κώμα
Τύφλωση
Ψύχωση
Υπογλυκαιμία
Πυρετός με ρίγη (όπως ο σηπτικός πυρετός)
Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να προκύψουν μεμονωμένες αλλά συχνά εμφανίζονται μαζί. Για παράδειγμα, θρομβοκυτταροπενία, μικροαγγειοπαθητική αιμολυτική αναιμία, κώμα, πυρετός και οξεία νεφρική ανεπάρκεια μπορούν να συνυπάρχουν (θρομβωτικό ουραιμικό σύνδρομο – αιμολυτική θρομβοπενική πορφύρα ή σύνδρομο TTP-HUS).
Επιπλέον οι ασθενείς πέραν των εκδηλώσεων του τυπικού ΤΤΡ-HUS μπορεί να παρουσιάσουν λευκοπενία, ηπατική ανεπάρκεια, και διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη,