Αρχική » Διάφορα » Αναιμία ή αναιμίες; Είδη, αιτίες, συμπτώματα, επιπτώσεις, διάγνωση, θεραπείες

Αναιμία ή αναιμίες; Είδη, αιτίες, συμπτώματα, επιπτώσεις, διάγνωση, θεραπείες

red 1

Για να καταλάβουμε τι είναι αναιμία θα χρειαστεί να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να αποκτήσουμε μερικές βασικές γνώσεις.

Το αίμα μας είναι ένας ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στο αγγειακό μας σύστημα και με την βοήθεια της καρδιάς κυκλοφορεί σε όλο τον οργανισμό.

Αποτελείται από διάφορους τύπους κυττάρων, οι οποίοι περιέχονται μέσα σε ένα υγρό το οποίο ονομάζουμε πλάσμα.

Από τα κύτταρα του αίματος τα συντριπτικώς περισσότερα είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια (σε αναλογία προς τα λευκά είναι σχεδόν 500 προς 1).

Τα ερυθρά είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους διάφορους ιστούς και τα κύτταρα τους ώστε να γίνουν οι καύσεις και να παραχθεί η αναγκαία για τη ζωή μας ενέργεια. Το διοξείδιο του άνθρακα που προκύπτει από τις καύσεις αυτές απομακρύνεται από τους ιστούς και πάλι με το αίμα.

Εάν δεν έχετε αρκετά αλλά και υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο στους ιστούς σας, πάσχετε από αναιμία και αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι.

Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την κάθε μία. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαιτέρως σοβαρές.

Από στατιστικής πλευράς, η πλέον συνήθης μορφή είναι η αναιμία που προκύπτει από απώλεια αίματος*.

(*) η απώλεια αίματος μπορεί να είναι οξεία ή χρονίζουσα, μικρή η μεγάλη, εξωτερική όπως σε τραύμα, ρινορραγία, μητρορραγία κλπ, ή εσωτερική (πχ. μέσα στην κοιλιά, ή τον θώρακα), μακροσκοπική (δηλαδή ορατή και αντιληπτή) ή μικροσκοπική όπως για παράδειγμα αίμα αναμεμιγμένο στα κόπρανα, οπότε δεν την αντιλαμβανόμεθα αμέσως. Επομένως μια αναιμία αυτού του είδους μπορεί ως προς την σοβαρότητα της, να κυμανθεί από το ήπιο έως το σοβαρό πρόβλημα.

Θεραπείες

Δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας αναιμιών η θεραπεία δεν είναι πάντα και για όλες ίδια. Μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε σίδηρο, μια βιταμίνη Β12 ή φυλικό οξύ, μπορεί όμως να χρειαστούν διάφορες άλλες ιατρικές διαδικασίες. Θα μιλήσουμε σε επόμενες αναρτήσεις για αυτό.

Τι μπορώ να κάνω εγώ;

Αρκετά πράγματα, κυρίως προληπτικά. Στην εποχή μας οι μονότονες δίαιτες, οι χορτοφαγικές αλλά λαθεμένες διατροφές, οι δίαιτες της .. μόδας, μπορούν να οδηγήσουν σε αναιμίες. Συνήθως από έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών. Ιδιαίτερο επίσης πρόβλημα είναι αυτό που αφορά κακώς σιτισμένα παιδιά. Κάποιες μορφές αναιμίας, λοιπόν με μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή μπορούν να αποτραπούν.

Ως εκ τούτου, δώστε περισσότερη σημασία στο τι τρώνε τα παιδιά σας, μην ακολουθείτε ακραίες (και συνήθως βλακώδεις) δίαιτες, αν είστε χορτοφάγοι ζητήστε οδηγίες για μια ισορροπημένη διατροφή και τέλος, φροντίστε ώστε να τρώτε ποικιλία τροφίμων για να μην έχετε έλλειψη των απαραίτητων για την αιμοποίηση ουσιών.

Σε κάθε περίπτωση, αν υποψιάζεστε ότι έχετε πρόβλημα ή αν το διαπιστώσετε σε εξετάσεις ρουτίνας, δείτε το γιατρό σας διότι η αναιμία μπορεί να είναι απλή υπόθεση μπορεί όμως να είναι και ένα σημάδι σοβαρής αρρώστιας.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Δεν είναι σε όλους ίδια και αυτό λόγω της ποικιλίας των αιτίων.
Σε γενικές γραμμές πάντως μπορεί να έχουμε τα παρακάτω που ενώ αρχικά είναι ήπια, δυναμώνουν όσο η αναιμία επιδεινώνεται:

Εύκολη κόπωση
Μειωμένες δυνάμεις,
Γρήγορο (ή και άρρυθμο) χτύπημα της καρδιάς,
Ζαλάδα ή και πονοκέφαλος
Εύκολο λαχάνιασμα,
Έκπτωση μνήμης και αντίληψης.
Το δέρμα είναι χλωμό όπως και οι βλεννογόνοι.
Δεν υπάρχει αντοχή στο κρύο.
Τα χέρια και τα πόδια επίσης, μπορεί να είναι παγωμένα.

Υποψιαστείτε το
Ο άνθρωπος που δεν διαθέτει ειδικές γνώσεις, μπορεί να μην αντιληφθεί έγκαιρα την αναιμία. Ως εκ τούτου είναι χρήσιμο να συμβουλευτεί γιατρό αν κουράζεται εύκολα, ή αν βλέπει χλωμό τον βλεννογόνο των ματιών του. Οι αυθαίρετες ερμηνείες του τύπου ‘’είναι γιατί εργάζομαι πολύ’’ ή ‘’δεν τρώω σωστά’’ και ακόμα χειρότερα ‘’είναι γιατί έχω άγχος’’ μπορεί να κοστίσουν.

Μια γενική εξέταση αίματος επίσης, θα δείξει αν η αιμοσφαιρίνη και ο αιματοκρίτης βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν τα βρείτε χαμηλά, μην κάνετε το μεγάλο λάθος με δική σας απόφαση να πάρετε σίδηρο ή βιταμίνες.

Θα συνεχίσουμε σύντομα όμως με περισσότερα στοιχεία.

Δείτε και : Αναιμία χωρίς πτώση του αιματοκρίτη. Γίνεται; Ο ρόλος της φερριτίνης. – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (wordpress.com)

Απάντηση Ακύρωση απάντησης