Αρχική » Διάφορα » ginger. έστω 50% να αποδειχτεί τελικά, αξίζει

ginger. έστω 50% να αποδειχτεί τελικά, αξίζει

Υπάρχει ένα ανθοφόρο φυτό που προέρχεται από την Κίνα. Ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae, και είναι στενά συγγενές με το κάρδαμο, την κουρκούμη και το galangal. Η ρίζα του φυτού αυτού, είναι το μέρος που χρησιμοποιείται ως καρύκευμα.

Περιέχει μεταξύ άλλων Ζιγγιβερίνη (ή 6-gingerol) μια ουσία με ισχυρή φαρμακευτική δράση.

Η ρίζα του τζίντζερ έχει μια πολύ μακρά ιστορία εφαρμογών σε διάφορες μορφές της παραδοσιακής / εναλλακτικής ιατρικής.

Έχει χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την πέψη, να μειώσει τη ναυτία και να βοηθήσει την καταπολέμηση του ιού της γρίπης αλλά και του ιού του κοινού κρυολογήματος, για να αναφέρουμε μερικές.

Σε ποια μορφή χρησιμοποιείται;

Νωπό, αποξηραμένο, σε σκόνη, ως έλαιο ή ως χυμός. Το προσθέτουν και σε επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και στα καλλυντικά.

Τόσο το άρωμα όσο και η γεύση του προέρχονται από διάφορα φυσικά έλαια που περιέχει, με πλέον σημαντικό όπως είπαμε την 6-gingerol ή Ζιγγιβερίνη ή οποία είναι

η κύρια βιοδραστική ένωση που περιέχει και θεωρείται υπεύθυνη για μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του*, που είναι:

  • ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και
  • αντιοξειδωτικές

* δείτε και: Natural Product Communication. Biological properties of 6-gingerol: a brief review.

Ανέφερα ήδη ότι από την παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται από παλιά για να βοηθήσει σε πολλές μορφές Ναυτίας, ανάμεσα στις οποίες η ναυτία που προκαλείται σε εκείνους που ταξιδεύουν στην θάλασσα. Μια μελέτη έδειξε ότι το τζίντζερ μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και τα κλασικά συνταγογραφούμενα φάρμακα.

British Journal of Anaesthesia. 2000 Mar; Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials.

Μπορεί επίσης να ανακουφίσει την ναυτία και την τάση για έμετο μετά από χειρουργική επέμβαση, και το πλέον ενδιαφέρον, να ανακουφίσει ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

American Journal  of Obstetrics and Gynecology. 2006 Jan. The efficacy of ginger for the prevention of postoperative nausea and vomiting: a meta-analysis.

Επιπλέον μπορεί να είναι αποτελεσματικό και όταν πρόκειται για ναυτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη (η λεγόμενη πρωινή αδιαθεσία). Σύμφωνα με μια ανασκόπηση σε 12 μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά 1.278 έγκυες γυναίκες, 1,1-1,5 γραμμάρια τζίντζερ ημερησίως μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της ναυτίας . Η μελέτη έγινε στο Κέιπ Τάουν.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι παρά το γεγονός ότι το τζίντζερ θεωρείται ασφαλές, δεν διαθέτουμε εμπειρία για τη χρήση του στην εγκυμοσύνη. Κάποιοι εκτιμούν ότι μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει και στον πόνο που προκαλείται από την έντονη μυϊκή καταπόνηση σε άσκηση με όργανα. Σε μία μελέτη, η κατανάλωση 2 γραμμάριων τζίντζερ την ημέρα, για 11 ημέρες, μείωσε σημαντικά τον πόνο των μυών σε άτομα που εκτελούσαν ασκήσεις που επιβάρυναν τον αγκώνα.

The Journal of Pain. Ginger (Zingiber officinale) reduces muscle pain caused by eccentric exercise. Department of Kinesiology, Georgia College and State University

Ας σημειωθεί ότι το Τζίντζερ δεν έχει άμεσες επιπτώσεις, δεν είναι δηλαδή παυσίπονο αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην προοδευτική μείωση της εξέλιξης του μυϊκού πόνου ημέρα με την ημέρα.

Phytotherapy  Research . Acute effects of dietary ginger on muscle pain induced by eccentric exercise. Department of Kinesiology, Georgia College and State University]

Αυτές οι επιδράσεις πιστεύεται ότι προκαλούνται από τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες που διαθέτει, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν και με την οστεοαρθρίτιδα.

Η τελευταία αυτή όπως ξέρουμε είναι ένα σύνηθες πρόβλημα υγείας που προέρχεται από τον εκφυλισμό των αρθρώσεων μας και οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία.

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη 247 ατόμων με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, εκείνοι που πήραν εκχύλισμα τζίντζερ είχαν λιγότερο πόνο και χρειαζόντουσαν λιγότερα παυσίπονα από την ομάδα ελέγχου, ενώ δεν παρουσίασαν σημαντικά ενοχλήματα από το πεπτικό σύστημα.

Arthritis Rheum. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Miami Veterans Affairs Medical Center and University of Miami, Florida, USA.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός τζίντζερ, μαστίχας, κανέλας και σησαμέλαιου*, μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ακαμψία σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, όταν εφαρμόζεται τοπικά.

Pak J Biol Sci. 2011 Jul.  Comparing analgesic effects of a topical herbal mixed medicine with salicylate in patients with knee osteoarthritis.]

Με βάση τα παραπάνω και τις μελέτες που δείχνουν το τζίντζερ να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, η οποία είναι ένα πάρα πολύ κοινό πρόβλημα υγείας, μπορούμε να πούμε ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ στο μεταξύ, δεδομένης της απουσίας παρενεργειών, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να το δοκιμάσει για το δικό του πρόβλημα.

Ας δούμε όμως και κάτι πολύ ενδιαφέρον: Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα το Ginger μπορεί να μειώσει δραστικά το σάκχαρο των διαβητικών και να βελτίωση τις καρδιακές παθήσεις που προκύπτουν εξαιτίας του, αφού είναι γνωστό ότι η διαταραχή μεταβολισμού της γλυκόζης συμβάλει σημαντικά για να υπάρξουν καρδιακές βλάβες.

Όπως ήδη είπα αυτή η περιοχή έρευνας είναι σχετικά νέα, αλλά τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να έχει ισχυρή αντι-διαβητική δράση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε μόλις πριν ένα χρόνο και αφορούσε σε 41 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στους οποίους χορηγήθηκαν 2 γραμμάρια τζίντζερ σκόνης ανά ημέρα.

Αυτό μείωσε το σάκχαρο νηστείας στο αίμα κατά 12%.

Επίσης βελτιώθηκε σημαντικά η HbA1c (γλυκοζηλιωμένη Hb, ήτοι ένας δείκτης για μακροχρόνια επίπεδα σακχάρου στο αίμα), (μείωση κατά 10% σε μια περίοδο 12 εβδομάδων.)

Υπήρξε επίσης μείωση κατά 28% στην αναλογία ΑροΒ / ΑροΑ-Ι, και μία μείωση 23% σε δείκτες για οξειδωμένες  λιποπρωτεΐνες. Πρόκειται για δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Iran J Pharm Res. 2015 Winter The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και εφόσον επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες θα σημάνουν μια μεγάλη επιτυχία στην μάχη εναντίον του διαβήτη 2 που είναι μια μεγάλη πληγή για την σημερινή ανθρωπότητα, κυρίως του δυτικού λεγόμενου πολιτισμού όπου ανθεί και η παχυσαρκία .

Ας δούμε όμως και άλλα θέματα, Το Ginger μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία της χρόνιας Δυσπεψίας.

Η χρόνια δυσπεψία χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα πόνο και δυσφορία στο άνω μέρος της κοιλιάς. Στον έλεγχο που κάνουμε δεν βρίσκουμε κάποια ερμηνεία αφού τα διάφορα όργανα δεν φαίνονται να πάσχουν. Σήμερα πιστεύουμε ότι συχνή αιτία για αυτό, είναι η καθυστερημένη κένωση του στομάχου (γαστρική στάση) .

 

Είναι ενδιαφέρον ότι, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την εκκένωση του στομάχου σε άτομα με αυτό το πρόβλημα. Σε μια μελέτη, μετά από λήψη σούπας, το τζίντζερ μείωσε τον χρόνο που χρειάστηκε για να αδειάσει το στομάχι από τα 16 στα 12 λεπτά δηλαδή κατά 25%.

World J Gastroenterol. 2011 Jan 7; 17(1): 105–110. Published online 2011 Jan 7. doi:  Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia

Επίσης Σε μια μελέτη 24 υγιών ατόμων, 1,2 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ πριν από ένα γεύμα επιτάχυναν την κένωση του στομάχου κατά 50% (13).

Eur J Gastroenterol Hepatol. 2008 Effects of ginger on gastric emptying and motility in healthy humans.

Τελικά: όντως το τζίντζερ φαίνεται να επιταχύνει την κένωση του στομάχου. Η δράση αυτή μπορεί να είναι επωφελής για τα άτομα με χρόνια δυσπεψία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δοκιμαστικά έστω, δεδομένης της απουσίας παρενεργειών.

Ενδιαφέρον επίσης με το Τζίντζερ είναι ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τους πόνους της περιόδου (δυσμηνόρροια), που ταλαιπωρούν κατά την διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας. Πρόκειται για παραδοσιακή χρήση του που επαληθεύτηκε κλινικά σε μελέτη όπου 150 γυναίκες έλαβαν 1 γραμμάριο τζίντζερ σκόνης ανά ημέρα, για τις πρώτες 3 ημέρες της εμμήνου ρύσεως (14).

Journal of Alternative and Complementary Medicine. N.Y 2009 Comparison of effects of ginger, mefenamic acid, and ibuprofen on pain in women with primary dysmenorrhea.

Στη μελέτη αυτή το Τζίντζερ κατάφερε να μειώσει τον πόνο εξίσου αποτελεσματικά με τα φάρμακα μεφεναμικό οξύ (γνωστό σαν πονστάν) και ιμπουπρουφαίνη, χωρίς τις παρενέργειες τους.

Συμβουλή: Η πιπερόριζα φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματική για τους πόνους της περιόδου, όταν λαμβάνεται κατά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Καλλίτερα ίσως θα είναι αν αρχίσει να την παίρνει η γυναίκα ένα 24ωρο προ της έναρξης της περιόδου της.

Ας πάμε όμως και στην χοληστερίνη και τα υψηλά επίπεδα των λιποπρωτεϊνών.

Όπως ξέρετε η LDL (η «κακή» χοληστερόλη) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Σε μια 45 ημερών μελέτη 85 ατόμων με υψηλή χοληστερόλη, όπου δόθηκαν 3 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ την ημέρα διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στους περισσότερες δείκτες χοληστερόλης.

Saudi Medical Journal. 2008 Sep;29(9):1280-4. Investigation of the effect of ginger on the lipid levels. A double blind controlled clinical trial.

Το ίδιο υποστηρίζεται από μια άλλη μελέτη που έγινε σε αρουραίους με υποθυρεοειδισμό, όπου το εκχύλισμα τζίντζερ μείωσε την LDL χοληστερόλη σε παρόμοιo ποσοστό όπως εκείνο που προέκυψε από την χορήγηση αταρβαστατίνης δηλαδή συμβατικού φάρμακου της κλασικής ιατρικής θεραπευτικής.

Pharmacognosy Res. 2013 Antihyperlipidemic effects of ginger extracts in alloxan-induced diabetes and propylthiouracil-induced hypothyroidism in (rats).

Και οι δύο παραπάνω μελέτες έδειξαν επίσης μειώσεις στην ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Συμπέρασμα: Υπάρχουν στοιχεία, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, ότι η πιπερόριζα (Ginger) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Ας δούμε τώρα την επίδραση που έχει το Τζίντζερ στον καρκίνο. Το εκχύλισμα του τζίντζερ έχει μελετηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για διάφορες μορφές καρκίνου.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του αποδίδονται στην 6-τζιντζερόλη, την ουσία δηλαδή που όπως εξ αρχής είπαμε, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην ακατέργαστη πιπερόριζα

Mini Reviews  in Medicinal Chemistry. [6]-gingerol as a cancer chemopreventive agent: a review of its activity on different steps of the metastatic process.

Και Biofactors (Oxford England). Molecular targets of [6]-gingerol: Its potential roles in cancer chemoprevention.

Σε μια ακόμα μελέτη 30 ατόμων, 2 γραμμάρια εκχυλίσματος τζίντζερ ανά ημέρα μείωσαν σημαντικά τα προ-φλεγμονώδη μόρια σηματοδότησης στο παχύ έντερο. Ωστόσο, μια μελέτη παρακολούθησης σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου δεν επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα (20).

Τρείς ακόμα εργασίες αναφέρουν ότι η πιπερόριζα μπορεί να είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του παγκρέατος, του μαστού και των ωοθηκών . Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα.

Επόμενο προσόν του Ginger είναι ότι μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου και να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Όπως σιγά σιγά γίνεται γνωστό και στο ευρύ κοινό, το οξειδωτικό στρες και η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Αυτές οι αιτίες πιστεύεται ότι είναι από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της νόσου του Alzheimer αλλά και της σχετιζόμενη με την ηλικία μείωσης της γνωστικής λειτουργίας.

Μερικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά και οι βιοδραστικές ενώσεις στο τζίντζερ μπορεί να αναστέλλουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις που συμβαίνουν στον εγκέφαλο.

Drug Design Development and Therapy. 2014; Ginger components as new leads for the design and development of novel multi-targeted anti-Alzheimer’s drugs: a computational investigation

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το τζίντζερ μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου άμεσα. Σε μια μελέτη με 60 γυναίκες μέσης ηλικίας, το εκχύλισμα τζίντζερ αποδείχτηκε ότι βελτιώνει το χρόνο αντίδρασης και την γνωστική λειτουργία.

Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 383062. Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women

Υπάρχουν επίσης πολυάριθμες μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι η πιπερόριζα μπορεί να προστατεύσει από έκπτωση στη λειτουργία του εγκεφάλου η οποία επέρχεται λόγω ηλικίας

Τέλος τα δραστικά συστατικά του Ginger μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Το εκχύλισμα του μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών τύπων βακτηρίων και μάλιστα ανθιστάμενων στα κλασικά αντιβιοτικά.

Asian Pac J Trop Biomed. 2012 Antibacterial effect of Allium sativum cloves and Zingiber officinale rhizomes against multiple-drug resistant clinical pathogens

Επιπλέον έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα έναντι των στοματικών βακτηριδίων που συνδέονται με φλεγμονώδεις ασθένειες στα ούλα, όπως την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Phytother Res. 2008 Antibacterial activity of [10]-gingerol and [12]-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria.

Το Φρέσκο τζίντζερ μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό έναντι του ιού RSV, που είναι συχνά η αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων.

δείτε και Ναυτία και έμετος. Από το ελάχιστο έως το κρίσιμο

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης