Αρχική » Διάφορα » Αυτά τα ενοχλήματα ίσως κρύβουν καρκίνο

Αυτά τα ενοχλήματα ίσως κρύβουν καρκίνο

 

Ο τίτλος σε αυτή την ανάρτηση θα μπορούσε να είναι: ο καρκίνος, η έγκαιρη διάγνωση και εκείνοι που πάνε γυρεύοντας.

Γνωρίζω πολύ καλά από την επαγγελματική μου εμπειρία ότι αρκετοί άνθρωποι στους οποίους εμφανίζονται κάποια συμπτώματα, μπορεί να ολιγωρούν και να τα παραβλέπουν για μεγάλο διάστημα, αναβάλλοντας με διάφορες δικαιολογίες την επίσκεψη στο γιατρό τους.

‘’Αν μου ξανασυμβεί θα πάω’’ είναι μια κλασική ατάκα που δυστυχώς χρησιμοποιείται συχνότατα και καθ’ υποτροπή, ενώ δεν λείπουν και οι καθησυχαστικές ‘’ερμηνείες’’  του τύπου ‘’είναι από το άγχος’’, ‘’θα είναι καμιά ψύξη’’, ‘’φταίνε τα όσπρια που έφαγα’’ και ένα σωρό ακόμα από την ανεξάντλητη δεξαμενή της εφευρετικότητας μας, που διαθέτει απαντήσεις επί παντός επιστητού και ξοδεύει τον καιρό που ενίοτε αποδεικνύεται δυστυχώς πολύτιμος. 

Ίσως τα παραπάνω να φαίνονται απίθανα σε όσους από εσάς είστε συνεπείς με την φροντίδα της υγείας σας, αλλά οφείλω να πω ότι η καθυστέρηση είναι συχνότατη υπόθεση στην καθημερινή ιατρική πράξη. Το φαινόμενο αφορά αμφότερα τα φύλα, ίσως όμως να είναι συχνότερο μεταξύ ανδρών.

Ας δούμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Πόνος

Ο καρκίνος πρώιμα δεν προκαλεί πόνους, αλλά αν ένας πόνος διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα και εντείνεται, χρειάζεται να εξεταστεί και να διαγνωστεί. Παρατεινόμενος πόνος μπορεί να αφορά πολλά είδη καρκίνου αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε εκείνους που έχουν ήδη εξαπλωθεί σημαντικά ή έχουν κάνει μεταστάσεις.

Προβλήματα στην ούρηση

Με την πρόοδο της ηλικίας τα προβλήματα στην ούρηση αφορούν πολλούς άνδρες διότι προκύπτει υπερτροφία του προστατικού αδένα. Όμως ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος αφού με ανάλογα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθεί και ο καρκίνος του προστάτη.

Εκτός από τα δυσουρικά ενοχλήματα όμως, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εκφραστεί και με άλλα συμπτώματα που επίσης θα παραβλεφθούν. Για παράδειγμα με οσφυαλγία, την οποία θα ήταν καταστροφικό να ερμηνεύσουμε σαν δισκοπάθεια και μάλιστα βάζοντας μόνοι μας την διάγνωση.

Αίμα

Στα ούρα ή τα κόπρανα, μπορεί να είναι μεταξύ των πρώτων σημείων του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, ή του παχέος εντέρου. Ασφαλώς η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία πιθανοτήτων αφορά μια καλοήθη και αντιμετωπίσιμη αιτία αλλά μην το ρισκάρετε.

Δείτε το γιατρό σας για οποιαδήποτε αιμορραγία παρουσιάσατε ακόμα και αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, και μην αρχίσετε τις ερμηνείες. Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε που λέει και η παροιμία.

 Στο κάτω – κάτω οι αιμορροΐδες, μια λοίμωξη του ουροποιητικού ή τα εκκολπώματα του εντέρου, είναι σημαντικό να βρεθούν και να αντιμετωπιστούν. Το ίδιο και ένας πολύπους που αν παραμείνει αδιάγνωστος μελλοντικά ίσως γίνει καρκίνος.

Αλλαγές στο δέρμα

Μια αλλαγή στο χρώμα, το μέγεθος ή το σχήμα μιας κρεατοελιάς ή μιας δερματικής κηλίδας που υπάρχει από καιρό, πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο.

Αυτό διότι ή διαφορετική εμφάνιση είναι πολύ ύποπτο σημάδι  καρκίνου του δέρματος.

Θα χρειαστείτε μια εξέταση και συχνά μια βιοψία ώστε να βγει συμπέρασμα και να είστε σίγουρος τι πρέπει να γίνει.

Μην πείτε ποτέ μόνοι σας ότι το εύρημα στο δέρμα σας ‘’δεν είναι τίποτα’’ και μην ακούσετε και κανέναν άλλον που θα το πει. Υπάρχουν γνώσεις που δεν τις έχετε και το σφάλμα καιροφυλακτεί

Λεμφαδένες

Διαπιστώσατε διόγκωση των λεμφαδένων που βρίσκονται στο λαιμό τις μασχάλες, την βουβωνική περιοχή και σε άλλα μέρη του σώματος;

Αυτό σημαίνει ότι κάτι τρέχει στον οργανισμό και κινητοποιήθηκε το αμυντικό σύστημα. Μπορεί βέβαια αυτό το κάτι να είναι απλό όπως μια απλή λοίμωξη αλλά ορισμένες μορφές καρκίνου μπορεί να διογκώσουν τους λεμφαδένες.

Εάν το πρήξιμο δεν βελτιωθεί σε 2 έως 4 εβδομάδες, συζητήστε με το γιατρό σας.

Αλλαγές στους όρχεις

Ο καρκίνος στους όρχεις δεν εμφανίζεται αργά και προοδευτικά όπως αυτός του προστάτη αλλά μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα. Έτσι ένα εξόγκωμα ή αίσθημα βάρους, ή οποιαδήποτε άλλη μεταβολή χρειάζεται άμεσο έλεγχο. Τυχόν πρόβλημα δεν συγχωρεί αναβολές και ολιγωρίες.

Προβλήματα στην κατάποση

Δυσκολία στην κατάποση από καιρό σε καιρό μπορεί να παρουσιαστεί σε μια ποικιλία καταστάσεων και αιτίων. Εφόσον όμως τα προβλήματά παρατείνονται και ακόμα περισσότερο συνοδεύονται από απώλεια βάρους και εμετό, ελέγξτε το. Κάποιες μορφές καρκίνου μπορεί να εκφραστούν με αυτό τον τρόπο.

Καούρα

Μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να φταίει η κακή διατροφή, η υπερβολή στο αλκοόλ, το κάπνισμα και άλλες συνήθειες αλλά θα ήταν λάθος η επιμονή των συμπτωμάτων να ερμηνευτεί μονομερώς ή να αποδοθεί στο στρες.

Ρωτήστε το γιατρό σας για τα συμπτώματά σας. Η καούρα που τραβάει καιρό ή έχει προσφάτως χειροτερέψει θα μπορούσε να σημαίνει καρκίνο στο στομάχι ή και στο  λάρυγγα.

Κηλίδες στο στόμα

Ο καπνιστής (και αυτός που μασάει καπνό), έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει  καρκίνο του στόματος. Λευκές ή κόκκινες κηλίδες και μπαλώματα στο στόμα ή και στα χείλη σας, θέλουν άμεση ιατρική παρέμβαση.

 Χάνω βάρος  

Μου πλέκουν τα παντελόνια μου ή κάνω νέες τρύπες στη ζώνη μου. Συνήθης διαπίστωση σε όσους ενώ δεν κάνουν δίαιτα και δεν γυμνάζονται εντατικά, παρά ταύτα χάνουν βάρος.

Βέβαια η απώλεια βάρους που μεταξύ άλλων οφείλεται συχνά σε άγχος ή πρόβλημα θυρεοειδούς  δεν σημαίνει πάντοτε καρκίνο. Όμως ο έλεγχος είναι αναγκαίος ιδίως αν συμμετέχουν συμπτώματα εκ του παγκρέατος, του στομάχου, ή των πνευμόνων. Εξάλλου των φρονίμων τα παιδιά σας είναι γνωστά.

Κάνω πυρετό

Σημαίνει ότι ο οργανισμός μου αντιδρά φυσιολογικά στην αντιμετώπιση μιας μόλυνσης. Όταν όμως ο πυρετός είναι χρονικά παρατεταμένος και εμφανής γενεσιουργός αιτία δεν υπάρχει θα μπορούσε να σημαίνει μια λευχαιμία ή άλλο είδος καρκίνου του αίματος.

Κάτι πιάνω στο Μαστό μου

Οι άνδρες σφάλλοντας,  νομίζουν ότι ο καρκίνος του μαστού είναι δυστυχές προνόμιο των γυναικών αλλά όχι δικό τους. Προφανώς δεν γνωρίζουν τις στατιστικές στις οποίες το 1% όλων των καρκίνων του μαστού εμφανίζεται σε άνδρες.

Παραβλέπουν λοιπόν κάποια διόγκωση που θα εμφανίσουν και συνήθως η διάγνωση του καρκίνου μπαίνει πολύ αργότερα από όσο θα μπορούσε.

Επομένως , διαπίστωση μιας διόγκωσης στον ανδρικό μαστό που βέβαια μπορεί να μην είναι καρκίνος, σημαίνει πάραυτα ενημέρωση του γιατρού.

Κουράζομαι εύκολα

Ή και νοιώθω διαρκώς κουρασμένος. Πολλοί τύποι καρκίνου προκαλούν κούραση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση. Ο πάσχων αισθάνεται ότι η κούραση αυτή έχει ‘’διαποτίσει’’ το κορμί του και είναι  διαφορετική από την εξάντληση που αισθάνεται μετά από μια κουραστική περίοδο ή μια έντονη δραστηριότητα.

Αν κάτι τέτοιο επηρεάζει την ζωή σας, μιλήστε με το γιατρό σας.

Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες που εκφράζονται παρόμοια και είναι δουλειά του ειδικού να βρει την αιτία.

Βήχας

Αν δεν είστε καπνιστής και ένας βήχας σας απασχολεί περισσότερο από ένα μήνα συζητήστε το με τον γιατρό. Δεν σημαίνει ασφαλώς και υποχρεωτικά καρκίνο αλλά… είπαμε

Αν πάλι  είτε καπνίζετε είτε όχι, μαζί με βήχα έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή φτύνετε αίμα, κάντε άμεσα επίσκεψη στο γιατρό σας .

Ο βήχας είναι το πλέον σύνηθες σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα. Ο γιατρός εξετάζοντας κλινικά και εργαστηριακά θα ξεχωρίσει τα απλά από τα δύσκολα. Εδώ ο χρόνος δεν σημαίνει χρήμα αλλά σημαίνει χρόνια. Κερδίστε τα.

Κοιλιακός πόνος και κατάθλιψη

Ασύνηθες μεν αλλά κατάθλιψη μαζί με πόνο στο στομάχι μπορεί να σημαίνει καρκίνο του παγκρέατος. Βέβαια αφορμές για κοιλιακό πόνο είναι πολλές και η κατάθλιψη αρκετά συχνό πρόβλημα. Έτσι μπορεί να συνυπάρχουν χωρίς αυτό να σημαίνει καρκίνο. Όμως μην βάζετε μόνοι σας διάγνωση. Αφήστε τη να την βάλει ο γιατρός σας.

δείτε και: τι είναι καλοήθεις και τι κακοήθεις όγκοι

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης