Αρχική » Διάφορα » Καρκίνος. ‘’Τυχεροί’’ και άτυχοι ασθενείς

Καρκίνος. ‘’Τυχεροί’’ και άτυχοι ασθενείς

bud luck

Ίσως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό σε πολλούς, αλλά υπάρχουν μορφές καρκίνου που θεωρούνται και παραδόξως είναι ‘’καλλίτερες’’ από άλλες.

Αυτό βέβαια σας μοιάζει με ειρωνεία, αλλά μπορώ να σας πω ότι μια ματιά στο προσδόκιμο επιβίωσης μετά από την διάγνωση και την όποια θεραπεία διαθέτουμε, είναι αρκετή για να πειστούμε.

Σε άλλες περιπτώσεις η μεγάλη πλειοψηφία των πασχόντων εγκαταλείπει γρήγορα τα εγκόσμια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις  η επιβίωση (ακόμα και η πλήρης αποθεραπεία) είναι εφικτή.

Ως παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε για μεν τους επιθετικούς καρκίνους αυτόν του παγκρέατος, για δε τους καρκίνους που ‘’παλεύονται’’, τον καρκίνο του παχέος εντέρου που μετά από θεραπεία προσφέρει σημαντικό χρόνο επιβίωσης ή ακόμα και πλήρη ίαση.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Ας προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου και πολύ  δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ακόμη και με επιθετική θεραπεία, η πρόγνωση είναι κακή.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αθροιστικά, μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας αυτού του καρκίνου :

1ον Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ασυνήθιστη.

Πολύ λίγοι καρκίνοι του παγκρέατος ανιχνεύτηκαν στα πρώτα στάδια της νόσου και έδωσαν την ευκαιρία ριζικής χειρουργικής επέμβασης . Δυστυχώς, τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος όπως ο πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, το κίτρινο δέρμα και τα κίτρινα μάτια (ίκτερος), καθώς και η απώλεια βάρους , συμβαίνουν συνήθως όταν η νόσος είναι προχωρημένη.

Σε αντίθεση, ο καρκίνος του παχέος εντέρου  δίνει συμπτώματα που είναι πιθανό (σε συνδυασμό με το κληρονομικό ιστορικό και εργαστηριακά δεδομένα) να προκαλέσουν την υποψία ενωρίτερα.

2ον Διαγνωστικές εξετάσεις

Δυστυχώς δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ έγκαιρης ανίχνευσης για τον καρκίνο του παγκρέατος. Στην περίπτωση του εντέρου οι δυνατότητες είναι σαφώς περισσότερες. Για τον λόγο αυτόν εάν εσείς ή άλλο μέλος της οικογένειας σας έχετε ιστορικό καρκίνου γενικώς ή καρκίνου του παγκρέατος ειδικότερα, συζητήστε με το γιατρό σας αν θα πρέπει να κάνετε περιοδικά κάποιες εξετάσεις ρουτίνας.

3ον Εξάπλωση (μεταστάσεις)

Ο καρκίνος του παγκρέατος τείνει να εξαπλωθεί πιο γρήγορα από τον καρκίνο του εντέρου. Το πάγκρεας βρίσκεται σε ανατομική θέση όπου υπάρχουν σημαντικές ανατομικές δομές. Έτσι ο καρκίνος είναι εύκολο να εξαπλωθεί σε αυτές τις δομές και τα διάφορα όργανα. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε πρώιμο στάδιο της νόσου.

Έτσι όταν ο καρκίνος του παγκρέατος θα διαγνωστεί, συχνά τα κοντινά όργανα  συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και των εντέρων, συμμετέχουν ήδη στο πρόβλημα.

 4ον Η υποτροπή

Στον καρκίνο του παγκρέατος η υποτροπή είναι περισσότερο πιθανή από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ακόμη και μετά από χειρουργική αφαίρεση, συχνά η βλάβη επανεμφανίζεται.

5ον Αντοχή στην χημειοθεραπεία

Δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο όλα τα είδη καρκίνου στις φαρμακευτικές θεραπείες που διαθέτουμε. Ο καρκίνος του παγκρέατος τείνει να είναι αρκετά ανθεκτικός στην μέχρις σήμερα υπάρχουσα χημειοθεραπεία. Νεότερες θεραπείες υπόσχονται να αυξήσουν το ποσοστό ανταπόκρισης.  Φυσικά, για τον σημερινό πάσχοντα αυτό έχει ακαδημαϊκή μόνο σημασία. Όμως αυτή είναι η φύση των ανθρώπινων πραγμάτων για την ώρα τουλάχιστον.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης