Στο 25ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας (European Academy of Dermatology and Venereology-ΕΑDV 2016) που έγινε στη Βιέννη από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα για όσους πάσχουν από ψωρίαση πλην της σεκουκινουμάμπης (για την οποία δείτε Ψωρίαση. Μια νέα και σταθερή λύση ).

Πρόκειται για νέο φάρμακο που δίδεται από το στόμα και του οποίου τα μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας  από κλινικές μελέτες που έγιναν και άλλες που είναι σε εξέλιξη, έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικό και χωρίς ουσιώδεις παρενέργειες.

Πρόκειται για την απρεμιλάστη, που αξίζει να σημειωθεί είναι η πρώτη θεραπεία σε μορφή χαπιού που λαμβάνει έγκριση για ασθενείς με ψωρίαση τα τελευταία 20 χρόνια και η πρώτη επίσης από του στόματος θεραπεία, που λαμβάνει έγκριση για την ψωριασική αρθρίτιδα (*) τα τελευταία 15 χρόνια.

(*) Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων αλλά και της σπονδυλικής στήλης και εμφανίζεται στο 10-15% των ασθενών με ψωρίαση. Η ψωρίαση είναι συνήθης δερματική πάθηση με συχνότητα που κυμαίνεται σε διάφορες μελέτες μεταξύ 1% έως 3% του γενικού πληθυσμού. Αν και στην χώρα μας δεν έχουμε ακριβή δημογραφικά δεδομένα μπορούμε με αυτά τα ποσοστά να υπολογίσουμε σε 20-30.000 χιλιάδες αυτούς που πάσχουν από την μορφή αυτή αρθρίτιδας

Πρόσφατα η απρεμιλάστη εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων και τον ΕΟΦ, και κυκλοφορεί από το Μάρτιο στη χώρα μας.

Συγκεντρωτικά δεδομένα  χορήγησης της για διάστημα 3 ετών (μελέτες ESTEEM 1 και 2 και PALACE 1-3) δεν παρουσιάζουν αύξηση στην επίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Δεν προέκυψε κανένα νέο ζήτημα ασφάλειας, ενώ παρατηρήθηκε βελτίωση της ανοχής στην απρεμιλάστη, από την χορήγηση για διάστημα έως και 156 εβδομάδες. Πρέπει να σημειωθεί ιδιαιτέρως ότι κατά την μακροχρόνια χορήγηση η απρεμιλάστη δεν έχασε την αποτελεσματικότητα της (όπως συνέβαινε με κάποιους βιολογικούς παράγοντες).

Ιδιαίτερη αξία έχει ότι τα ποσοστά σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επεισοδίων, κακοηθειών και σοβαρών λοιμώξεων σε όσους έλαβαν το φάρμακο ήταν συγκρίσιμα με εκείνα του εικονικού φαρμάκου για περίοδο ελέγχου έως και 16 εβδομάδων. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ναυτία ή και ήπια διάρροια.

Αντένδειξη για την λήψη της αποτελεί η κύηση διότι σε πολύ μεγάλες δόσεις στο εργαστήριο, παρατηρήθηκαν σε ποντίκια και μαϊμούδες αποβολές. Πέραν αυτού χρειάζεται προσοχή σε άτομα με σοβαρά προβλήματα κατάθλιψης.

Με αυτά τα νεώτερα, μπορούμε πλέον να πούμε ότι τα πράγματα για τους πάσχοντες από την ιδιαίτερα ενοχλητική αυτή νόσο έχουν σήμερα αλλάξει.

Σχόλια

Τα παλαιότερα φάρμακα, που συνοδεύονταν από σοβαρές παρενέργειες, περνούν σιγά σιγά στο παρελθόν. Οι βιολογικοί παράγοντες και τα ακόμα πιο καινούργια που είναι τα μικρά μόρια (πχ. η απρεμιλάστη), μπήκαν στην θεραπευτική φαρέτρα με αξιώσεις.

Είναι σαφές ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο φάρμακο , λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την απουσία σοβαρών παρενεργειών κατά την χορήγηση του αλλά και το ότι δεν είναι ενέσιμο αλλά κυκλοφορεί σαν χάπι.

Επειδή η απρεμιλάστη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής χρόνιας κατά πλάκας ψωρίασης, που είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή της νόσου, αναγράφεται στα βιβλιάρια και χορηγείται από τα ταμεία.

Γίνονται μελέτες, προκειμένου να πάρει έγκριση και για άλλα αυτοάνοσα νοσήματα που χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή (όπως η νόσος του Chron).

Τέλος να σημειωθεί ότι παθήσεις που συχνά συνυπάρχουν με την ψωρίαση στο πλαίσιο κοινού παθογεννετικού μηχανισμού χρόνιας φλεγμονής (*) δεν αποτελούν αντένδειξη για την χορήγηση της και δεν επηρεάζει ούτε επηρεάζεται από άλλα φάρμακα που ο ασθενής ενδεχόμενα λαμβάνει.

(*) υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακή νόσος, σακχαρώδης διαβήτης

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading