Αρχική » Διάφορα » Φασόλια. Μου αρέσουν αλλά …..

Φασόλια. Μου αρέσουν αλλά …..

%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1

Η κατανάλωση των πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά φασολιών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για αρκετές χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να προσθέσουν ή να αυξήσουν τα φασόλια στη διατροφή τους, λόγω του φόβου της αποβολής πολλών αερίων καθώς και για τη δυσφορία που νιώθουν από το αποκαλούμενο ‘’φούσκωμα’’ (μετεωρισμός) στο στομάχι.

Για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό;

Για τα ενοχλήματα αυτά ευθύνονται ορισμένοι μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες, που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες.

Μερικοί ερευνητές που ασχολήθηκαν έχουν αναφέρει ότι o μετεωρισμός που σχετίζεται με την πρόσληψη φασολιών μπορεί πράγματι να είναι υπερβολικός και μάλιστα τα άτομα να διαφέρουν ως προς την ανταπόκρισή τους.

Μερικά ‘’κόλπα’’ που σας προτείνονται σήμερα ίσως φανούν χρήσιμα διότι μειώνουν αυτούς τους υδατάνθρακες.

Αρχίστε να τρώτε μικρή ποσότητα πχ 3 κουταλιές σούπας την πρώτη φορά και με μπόλικο νερό. Συνεχίστε αυξάνοντας προοδευτικά και καθημερινά την ποσότητα.

Πίνετε επίσης περισσότερο νερό όχι μόνο όταν τρώτε φασόλια αλλά και άλλα τρόφιμα που περιέχουν ίνες.

Συνηθίζεται να τα μουλιάζετε από βραδύς, να θυμάστε όμως ότι χρειάζεται συχνή αλλαγή νερού που βοηθά να απομακρυνθούν οι ενοχλητικές ουσίες. Χρειάζεται συχνή απόρριψη του νερού που μούλιασαν. Θα αφαιρέσετε έτσι κάποιους από τους μη αφομοιώσιμους ολιγοσακχαρίτες (υδατάνθρακες)

Φυσικά δεν θα ξενυχτήσετε πάνω από την κατσαρόλα. Επομένως τα φασόλια για αύριο βάλτε τα σε νερό από σήμερα το μεσημέρι.

Υπάρχει και άλλος τρόπος για τους ξεχασιάρηδες. Βράστε νερό και ρίξτε τα μέσα για 3 λεπτά (την ώρα που είναι στη φωτιά).

Βγάλτε τα, ξεπλύνατε τα και αφήστε τα 4 ώρες στο νερό (που θα το αλλάζετε ανά ώρα)

Μαγειρέψτε τα στη συνέχεια. Αν ξεκινήσετε τη διαδικασία το πρωί, θα προλάβετε και το μεσημέρι θα είσαστε …. συνεπής στην υπόσχεση σας πως το γεύμα θα είναι φασολάδα.

Αν πάλι έχετε κονσέρβα φασόλια (χωρίς σάλτσα βέβαια), αδειάστε τα στο σουρωτήρι και πλύντε τα. Αυτό είναι χρήσιμο διότι ο ζωμός τους στην κονσέρβα όχι μόνο περιέχει πολλές από τις ουσίες που προκαλούν το φούσκωμα, επίσης περιέχει και πολύ αλάτι

Τέλος και αν τα παραπάνω  δεν αποδίδουν στην περίπτωση σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε δισκία με ένζυμα που μειώνουν τα αέρια και θα τα βρείτε στα φαρμακεία. Έτσι δεν θα τα στερηθείτε

Πώς να τα κάνετε νόστιμα

Μην τα φορτώνετε με αλάτι, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αυξηθεί η νοστιμιά. Τρόποι που δεν ανεβάζουν την πίεση και δεν εκθέτουν την καρδιά σας σε ρίσκο.

Να θυμάστε ότι Τα φασόλια τείνουν να απορροφήσουν τις γεύσεις από τα συστατικά που τους προσθέτουμε.

Το καρότο και το σέλινο λοιπόν οι παλαιοί δεν το έβαζαν τυχαία

Εντούτοις υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να προστεθούν δίνοντας βάθος στην γεύση τους πχ  λεμόνι, ξύδι, τομάτες ή τοματίνια και chili sauce, Κάποιοι προσθέτουν λίγο κρασί ή λίγη κέτσαπ. Διαλέξτε τι ταιριάζει στα δικά σας γούστα.

Προσοχή, όχι πολύ νωρίς κατά το βράσιμο αλλά προς το τέλος διότι τα όξινα μπορεί να τα κρατήσουν σκληρά. Προσθέστε τα λοιπόν στο τέλος.

Τα κρεμμύδια επίσης προσθέτουν γεύση και νοστιμιά. Πολλές νοικοκυρές τα χρησιμοποιούν μαγειρεύοντας φασόλια. Αν θέλετε να είναι έντονη η γεύση τους προσθέστε τα στα τελευταία 30 λεπτά.

Ρίγανη, θυμάρι και σκόρδο ταιριάζουν επίσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσθέτοντας εκτός γεύσης και αρώματος και διάφορες ευεργετικές για την υγεία ουσίες που περιέχουν

Μάλιστα η προσθήκη και αυτών καλό είναι να γίνεται προς το τέλος διότι το άρωμα και η γεύση τους φαίνεται πως εξασθενεί όσο βράζουν.

Το αλάτι με μέτρο να μπαίνει προς το τέλος σχεδόν. Οι καλές νοικοκυρές το ξέρουν αυτό. Πολύ νωρίς το αλάτι σημαίνει σκληρά φασόλια.

Επίσης πολύ αλάτι σημαίνει πίεση, ζόρισμα στην καρδιά κλπ. κάτι που ασφαλώς δεν θα θέλατε ούτε για σας ούτε για τους αγαπημένους σας.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης