Αρχική » Γυναικολογικα » Κολπίτιδα και πρακτικές θεραπείες

Κολπίτιδα και πρακτικές θεραπείες

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9%cf%82

Κολπίτιδα είναι ένας γενικός όρος που εννοεί φλεγμονή του κόλπου και του αιδοίου.

Διακρίνουμε βακτηριακή κολπίτιδα, κολπίτιδα από μύκητες και τριχομονάδες ενώ και η ατροφία του κόλπου μετά την εμμηνόπαυση (ατροφική κολπίτιδα) συμπεριλαμβάνεται εδώ.

Τι φταίει;

Πρόκειται για μια μεταβολή στην υφιστάμενη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου που θα οδηγήσει σε λοίμωξη διότι τα φιλικά μικρόβια (βακτήρια) θα εκτοπισθούν από παθογόνα.

Στην περίπτωση μυκήτων συνήθως έχουμε candida albicans ενώ στις τριχομοναδικές κολπίτιδες το αίτιο είναι παρασιτικό πρωτόζωο ( με όνομα Trichonomas vaginalis), που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή.

Γονοκοκκικές και χλαμυδιακές μολύνσεις καθώς και μυκόπλασμα ή ιοί έρπητα, μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα σπανιότερα.

Στην ατροφική τέλος κολπίτιδα η οποία θα συμβεί μετά την εμμηνόπαυση, φταίει πως έχουμε μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση κολπίτιδας μπορεί να είναι υπερβολική χρήση των κολπικών σπρέι, οι πλύσεις με ακατάλληλα σαπούνια, διάφορα αρωματικά απορρυπαντικά και σπερματοκτόνα που εφαρμόζονται για την αποφυγή εγκυμοσύνης.

Επιπλέον η κολπίτιδα παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σε κακές συνθήκες υγιεινής, μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιων φαρμάκων και θα εγκατασταθεί πιο εύκολα σε διαβητικά άτομα μη επαρκώς ελεγχόμενα ως προς τον διαβήτη.

Ένας ακόμα παράγων, είναι η χρήση ενδομήτριας συσκευής για τον έλεγχο των γεννήσεων.

Τα συμπτώματα μιας κολπίτιδας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την αιτία της αλλά σε γενικές γραμμές οι πάσχουσες παραπονούνται για κολπική φαγούρα, δύσοσμα υγρά, τσούξιμο ή και πόνο στην ούρηση και ενοχλήσεις στην σεξουαλική επαφή.
Ενίοτε μπορεί να παρατηρηθεί και μικρή αποβολή αίματος.

Τι μπορεί να κάνει μόνη της η γυναίκα που υποφέρει;

Φυσικά, η φροντίδα από γιατρό είναι η σίγουρη λύση και πάντοτε πρέπει αυτός να λύνει το πρόβλημα. Εντούτοις τα ενοχλητικότατα συμπτώματα είναι πολύ συχνά η αιτία που επειγόντως πρέπει κάτι να γίνει. Πέραν αυτού, ο γιατρός σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σε αναπτυσσόμενες ή υποανάπτυκτες περιοχές του πλανήτη, δεν είναι πάντα διαθέσιμος.
Στο σημείο αυτό αναλαμβάνει δράση η λαϊκή θεραπευτική. Τα όσα ακολουθούν είναι οι πλέον συνήθεις προτάσεις. Για αρκετές από αυτές υφίσταται και τεκμηρίωση με μελέτες που έχουν γίνει. Για άλλες υφίσταται μόνο η εμπειρική γνώση.
Ακολουθούν κάποιες από τις εφαρμοζόμενες λαϊκές συνταγές. Πριν τις καταγράψουμε να υπενθυμίσω ότι ο κατάλληλος γιατρός είναι αναντικατάστατος και η πάσχουσα ποτέ δεν πρέπει να παραλείψει να εξεταστεί.

######

Μηλόξιδο. Πρόκειται για παρέμβαση στο PH του κόλπου. Δηλαδή στη οξύτητα του περιβάλλοντος του που βοηθά να αποκατασταθεί ισορροπία. Η συνήθης πρακτική θέλει δυο κουταλιές σούπας σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό που χρησιμοποιείται για κολπική πλύση (δυο φορές ημερησίως για μερικές ημέρες).

Λάδι με σκόρδο. Θα χρειαστεί να το προμηθευτείτε έτοιμο ή να το φτιάξετε στο σπίτι πολύ εύκολα με μισή κούπα λάδι ελιάς που θα το ζεστάνετε έχοντας μέσα και δυο σκελίδες σκόρδο. Αφήστε το μια ημέρα. Το σκόρδο διαθέτει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται 4-5 σταγόνες δυο φορές την ημέρα.

Βορικό οξύ. Διαθέτει αντισηπτικές και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Το εφαρμόζουν βάζοντας το σε μια άδεια κάψουλα σαν αυτές των φαρμάκων. Η κάψουλα από βραδύς μπαίνει στον κόλπο. Το άλλο πρωί γίνεται καλό πλύσιμο. Μια δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Σύμφωνα με μελέτη (Jornal of Womens Health 2011) μπορεί να βοηθήσει σε χρονίζουσες κολπίτιδες καθώς και στις περιπτώσεις που υποτροπιάζουν συχνά, απαλλάσσοντας από την φαγούρα, τον πόνο και τον ερεθισμό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε εγκυμοσύνη.

Γιαούρτι. Περιέχει προβιοτικά (δηλαδή λακτοβάκιλλους που ανήκουν στα καλά μικρόβια). Για την εφαρμογή του: βάλτε δυο φορές την ημέρα ταμπόν βουτηγμένο σε γιαούρτι και αφήστε το αρκετές ώρες. Ανακουφίζει σύντομα από τα ενοχλήματα. Προσθέστε το στο διαιτολόγιο σας. Προβιοτικά επίσης και μάλιστα πολύ περισσότερα και διάφορα στελέχη, κάτι που είναι πολύ καλλίτερο, μπορούμε να βρούμε στην αγορά.

Χαμομήλι. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το εφαρμόζουν ακολουθώντας την εξής διαδικασία: ένα φακελάκι χαμομήλι μπαίνει σε καυτό νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το βάζουμε στην κατάψυξη. Μετά από ένα δεκάλεπτο το τοποθετούμε στον κόλπο και το στύβουμε. Δυο φορές ημερησίως θεωρούνται αρκετές. Διακόπτουμε όταν νοιώσουμε καλά.

Κρύες κομπρέσες. Έχουν ανακουφιστική δράση. Χρησιμοποιούνται παγάκια που τυλίγονται σε ένα πανί ή γάζα και τοποθετούνται στον κόλπο για ένα λεπτό. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές αν χρειαστεί.

Οξυζενέ (Hydrogen Peroxide). Βοηθάει παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων. Περιορίζει την φλεγμονή την φαγούρα και τον πόνο στην σεξουαλική επαφή. Το χρησιμοποιούμενο για πλύση διάλυμα πρέπει να περιέχει ίσες ποσότητες οξυζενέ 3% και νερού. Ζητήστε από τον φαρμακοποιό να το παρασκευάσει. Πλύνατε τον κόλπο και μετά από 10 λεπτά ξεβγάλετε τον.

Tea tree oil. Το λάδι του ‘’δένδρου του τσαγιού’’ χρησιμοποιείται επίσης στην κολπίτιδα λόγω των αντιμικροβιακών και αντιμυκητικών ιδιοτήτων του. Βοηθάει στον έλεγχο των συμπτωμάτων περιλαμβανομένης και της κακοσμίας. Χρειάζονται 5 σταγόνες που ανακατεύονται με λίγο νερό. Με το διάλυμα πλύνετε τον κόλπο.
Μια φορά ημερησίως είναι αρκετή. Δεν ενδείκνυται στις εγκύους.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε Turmeric το οποίο διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Το λαμβάνετε από το στόμα έχοντας φροντίσει την απαραίτητη προετοιμασία του διότι το Turmeric (ή κουρκουμάς) δεν απορροφάται ως έχει και πρέπει να επεξεργαστεί κατάλληλα. Η επεξεργασία είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Επιπλέον ωφελεί σε περιπτώσεις όπου πίσω από τις κολπίτιδες βρίσκεται διαβήτης ως προδιαθεσικός παράγων.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης