Αρχική » Γυναικολογικα » Καρκίνος μαστού. Πότε μας ξεγελάει με ασυνήθιστα συμπτώματα;

Καρκίνος μαστού. Πότε μας ξεγελάει με ασυνήθιστα συμπτώματα;

Naked woman checking fro breast cancer
αυτοεξέταση μαστού

Η σημασία έγκαιρης διάγνωσης ενός καρκίνου είναι γνωστή και φυσικά ισχύει για κάθε περίπτωση. Για τον καρκίνο του γυναικείου μαστού ειδικότερα η ανάγκη είναι μεγάλη.

Όπως είναι σαφές, η αφορμή που χτυπάει συναγερμό, είναι η ψηλάφηση μιας ασυνήθιστης μάζας  (από την ίδια την γυναίκα συνήθως, ή από τον γιατρό της), στο πλαίσιο μιας εξέτασης ρουτίνας.

Σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, σε γενικές γραμμές, το διάστημα από αυτή την ψηλάφηση μέχρι την τελική διάγνωση και αντιμετώπιση είναι σχετικά μικρό. Έτσι γυναίκες που αυτοεξετάζονται ή ακολουθούν τακτικό πρόγραμμα επίσκεψης στο γιατρό τους θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όσο γίνεται καλλίτερα.

Τι συμβαίνει όμως αν δεν υφίσταται ψηλαφητή μάζα για να βρεθεί αλλά το πρώτο σύμπτωμα εκδήλωσης του καρκίνου είναι κάτι άλλο;    

Δυστυχώς αυτό αφορά αρκετά περιστατικά και η διάγνωση καταλήγει να είναι καθυστερημένη. Υπεύθυνη για αυτό είναι η ατυπία των εκδηλώσεων ενός καρκίνου , δηλαδή η ύπαρξη συμπτωμάτων και ενδείξεων που στο νου της πάσχουσας δεν παραπέμπουν σε σοβαρή νόσο ή ακόμα και δεν συνδέονται με τον μαστό.

Συνηθισμένα και ασυνήθιστα

Από το σύνολο των συμπτωμάτων με τα οποία μπορεί να παρουσιαστεί ένας καρκίνος του γυναικείου μαστού, ξεχωρίζει και μάλιστα με μεγάλη απόσταση από τα άλλα η ψηλαφητή μάζα (γύρω στο 83% σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη).

Όμως χωρίς αυτήν παρούσα, η πρώτη εκδήλωση στην ίδια μελέτη, διαπιστώθηκε να είναι οι ανωμαλίες της θηλής (7%), ο πόνος στο μαστό (6%), ο πόνος στην πλάτη (1%) και η απώλεια βάρους (0,3%).

Τα ποσοστά αυτά μπορεί να είναι σχετικώς μικρά, αλλά αν λάβουμε υπόψη την συνολική νοσηρότητα της νόσου και την ως εξ αυτής ανάγκη επαγρύπνησης, αποκτούν μείζονα σημασία.

Όπως αποδείχτηκε παρατείνουν σημαντικά τον χρόνο μέχρι την διάγνωση και την αντιμετώπιση σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ασθενών.      

Συμπέρασμα

Όταν μια στις έξι (1/6) γυναίκες που θα ασθενήσουν από τον καρκίνο του μαστού, μπορεί με τον τρόπο εκδήλωσης της νόσου της να ξεγελαστεί ή σπανιότερα και να ξεγελάσει τον γιατρό καθυστερώντας την διάγνωση, χρειάζεται να γίνει κάτι.

Η ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και διάφορες ενδιαφερόμενες ομάδες, πρέπει να γίνει με όλους τους δυνατούς τρόπους. Φυσικά, οι ίδιες οι γυναίκες πρέπει επίσης να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Η μάχη κατά του καρκίνου απαιτεί δύναμη και ως γνωστόν μια σπουδαία δύναμη είναι η γνώση.  

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Αν τα παραπάνω τα βρήκατε χρήσιμα, κοινοποιήστε τα. Μπορεί να ενημερώσουν και άλλους και να φανούν σωτήρια. Εσείς δε, στο καλό αποτέλεσμα θα έχετε ουσιώδη συμβολή.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Δείτε και:

Γυναικείο στήθος και πόνος 

”κάτι πιάνω στο στήθος μου”

Καρκίνος του μαστού. Μειώστε το ρίσκο με βότανα της κουζίνας

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης