Για τον μη ειδικό, η διάκριση ανάμεσα στο επιπόλαιο, το άξιο λόγου ή το σοβαρό, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη.  Και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν τα συμπτώματα αφορούν παιδιά ή ηλικιωμένους που θεωρούνται και είναι πλέον ευάλωτοι.

Ακολουθεί, σε αυτή την ανάρτηση, μια αναφορά σε εκείνα που πρέπει να θεωρήσουμε άξια λόγου, ώστε να αναζητήσουμε ιατρική φροντίδα.

Για Ενήλικες:

Θα χρειαστεί ιατρική φροντίδα σε πολύ υψηλό πυρετό (πέρα από 38.5) καθώς επίσης και εάν περάσουν πάνω από 5 ημέρες και ο πυρετός συνεχίζεται (*).

Άλλο σύμπτωμα που απαιτεί ιατρική εκτίμηση είναι ο αναπνευστικός συριγμός ή και η εγκατάσταση δύσπνοιας.

Ισχυρός πονόλαιμος, κεφαλαλγία ή έντονος πόνος στα ιγμόρεια, είναι επίσης συνήθης λόγος. Βέβαια εδώ παίζει ρόλο και η υποκειμενική εκτίμηση του ασθενούς.

(*) εάν ο πυρετός φύγει και μετά κάποιες ημέρες επανέλθει, ίσως είναι επιλοίμωξη που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Για παιδιά:

Μην τρέχετε για το παραμικρό σε γιατρούς όταν πρόκειται για κοινό κρυολόγημα. Υποστηρίξτε το παιδί με υγρά, χυμούς με βιταμίνη C, αντιπυρετικά (όχι για δυο γραμμές πυρετό και ουδέποτε ασπιρίνη βεβαίως).

Όμως θα χρειαστεί ιατρική φροντίδα αν υπάρχει:

Πυρετός που ανεβαίνει ψηλά ή αν πρόκειται για μωρό μικρότερο των 3 μηνών.

Επίσης αν ο πυρετός κρατάει πέρα από 2 ημέρες όποια και αν είναι η ηλικία του παιδιού ή αν το παιδί υποφέρει από ισχυρό πονοκέφαλο ή πολύ δυνατό βήχα.

Άλλες ενδείξεις που απαιτούν ιατρική φροντίδα είναι η έντονη ανορεξία, ο συριγμός στην αναπνοή, ο πόνος στο αυτί, η υπνηλία ή και η υπερδιέγερση.

Το κοινό κρυολόγημα και οι επιπλοκές του

Ένα κοινό κρυολόγημα όπως ήδη είπαμε θα περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα (7-10 ημέρες). Εντούτοις μπορεί να υπάρξουν και επιπλοκές οι οποίες είναι:

Κρίση άσθματος.

Οξεία φλεγμονή στα ιγμόρεια ή και στο αυτί. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να έχουμε επάνοδο του πυρετού ο οποίος είχε περάσει, ενώ από την μύτη θα υπάρχουν εκκρίσεις με χρώμα κίτρινο ή πράσινο.

Ως επακόλουθο την κάμψης της άμυνας του οργανισμού μετά από ένα κοινό κρυολόγημα, μπορεί να εκδηλωθούν και άλλες λοιμώξεις όπως φαρυγγίτιδα από στρεπτόκοκκο, βρογχιολίτιδα ή και πνευμονία. Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί ιατρική υποστήριξη και αντιβιοτικά.

Η διάγνωση

Στο κοινό κρυολόγημα τα σημεία και τα συμπτώματα συνήθως είναι αρκετά. Λαμβάνονται επίσης και πληροφορίες που βοηθούν πχ. και άλλα κρούσματα στο σχολείο, την εργασία ή την ίδια την οικογένεια.

Σπάνια θα χρειαστεί ακτινολογικός ή άλλος έλεγχος στις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται επιπλοκή.

Η θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Χρησιμοποιούμε μόνο βοηθήματα για να καταστείλουμε τα συμπτώματα. Για παράδειγμα αν υπάρχει έντονη κεφαλαλγία ή πόνος έντονος στο λαιμό καλή είναι η παρακεταμόλη ή ιμπουπρουφένη.

Μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους. Το σύνδρομο Reye’s σπανίως μεν θα συμβεί αλλά θα είναι μείζον πρόβλημα.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν νόημα διότι δεν δρουν ενάντια σε ιούς. Χρησιμοποιώντας τα μόνο κακό κάνετε.

Στην μπουκωμένη μύτη αποσυμφορητικά spray δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των 6 ετών. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες χρησιμοποιούνται με οικονομία και  όχι περισσότερο από 4-5 ημέρες

Τα αντιβηχικά σιρόπια επίσης να αποφεύγονται, ειδικότερα σε μικρότερα των 4 ετών παιδιά. Η θεραπευτική τους αξία εξάλλου είναι αμφισβητούμενη. Η δοσολογία δεν πρέπει να ξεπερνιέται με κανένα τρόπο.

Υπάρχουν χρήσιμα πρακτικά;

Η βιταμίνη C θεωρείται από πολλούς βοηθητική αλλά δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις. Το βότανο Echinacea πιθανόν να βοηθάει. Αν και σπανίως προκαλεί αλλεργία, γενικώς κρίνεται ασφαλές.

Η χρήση ψευδαργύρου από το στόμα που θεωρήθηκε ότι μειώνει την ένταση και διάρκεια των συμπτωμάτων είναι αμφιλεγόμενη. Λόγω ενδεχόμενου ναυτίας εμέτων και πονοκέφαλου, καλό να τον αποφεύγετε.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η χρήση διαφόρων αντιγριπικών ρινικών spray που περιέχουν ψευδάργυρο μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη ή και μόνιμη βλάβη (έκπτωση ή και πλήρης απώλεια) στην όσφρηση

δείτε και: Κρυολόγημα: Μας … πιάνει από το λαιμό

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading