Αρχική » Διάφορα » Σοκολάτα. Καλή ή κακή για την υγεία;

Σοκολάτα. Καλή ή κακή για την υγεία;

 

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λατρεύουν την σοκολάτα. Όταν στην καθημερινή άσκηση της ιατρικής μου τους ζητώ να την περιορίσουν (για παράδειγμα αν έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), λυπάται η ψυχή μου βλέποντας την έκφραση απογοήτευσης στο πρόσωπο τους.

Γενικότερα αν το δούμε, η σοκολάτα, δεν έχει καταξιωθεί ως υγιεινή τροφή στη συνείδηση μας και, οι μαμάδες κυρίως, αποτρέπουν τα παιδιά τους από την κατανάλωση.

Πέρα από τις μαμάδες όμως, και οι παχουλές κυρίες, δεσποινίδες ή ευτραφείς κύριοι, δοκιμάζουν αισθήματα ενοχής, όταν απλώνουν το χέρι για να πάρουν τον γλυκό πειρασμό.

Βέβαια η παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας είναι σε άνοδο, πράγμα που σημαίνει πως οι τύψεις παραμερίζονται και οι συμπαθέστατοι χοντρούληδες, κάνουν μεν δίαιτα αλλά πάντοτε αυτή που αρχίζει από την Δευτέρα.

Ας δούμε λοιπόν σήμερα τι ισχύει με την σοκολάτα και τι πραγματικά συμβαίνει στην υγεία μας όταν την καταναλίσκουμε.

Καλό είναι πάντως εξ αρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για το κύριο συστατικό του κακάο και όχι για την ζάχαρη που προστίθεται εν αφθονία στην σοκολατόμαζα και η οποία ζάχαρη είναι υπεύθυνη για την προκύπτουσα παχυσαρκία  και άλλα δεινά της υγείας μας.

Το Κακαόδεντρο είναι δέντρο αειθαλές του τροπικού δάσους, αρκετά ψηλό (6-12 μέτρα), με εμφάνιση εντυπωσιακή. Τα άνθη  εμφανίζονται όχι μόνο στα κλαδιά αλλά και στον κορμό. Έχουν διάφορα χρώματα (άσπρο, ροζ, κίτρινο ή  κόκκινο χρώμα και παράγουν καρπούς μεγάλους, ωοειδείς, κιτρινο-καστανούς έως μωβ που ανάλογα με την ποικιλία κυμαίνονται από 10 έως 35 cm.

Η επιστημονική  ονομασία που του δόθηκε από τον Ληναίο, είναι Theobroma cacao. Προκύπτει από τις ελληνικές λέξεις θεός και βρώση δηλαδή είναι το “φαγητό των θεών”. Το ύψος του κακαόδεντρου κυμαίνεται από 6 (συνήθως) έως και 12 μέτρα.

Σοκολάτα και καρδιά

Υπάρχει ένας σημαντικός και αυξανόμενος αριθμός μελετών που δείχνουν ότι η σοκολάτα (που περιέχει φυτικές στερόλες και φλαβονοειδή) μπορεί να είναι μια υγιεινή τροφή για την καρδιά καθώς μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Τα φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στους κόκκους του κακάο διαθέτουν άκρως ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έτσι επιδρώντας περιοριστικά στο οξειδωτικό στρες, μειώνουν τις βλάβες των κυττάρων του καρδιοαγγειακού συστήματος, περιορίζοντας και την πιθανότητα για καρδιοπάθεια.

Μάλιστα, τα φλαβονοειδή (που είναι αφθονότερα στην μαύρη σοκολάτα), βοηθούν και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας και ανακουφίζοντας την καρδιά .

Χοληστερίνη και μνήμη

Πρόσφατα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση σοκολάτας επιδρά μειώνοντας την LDL (κακή χοληστερίνη).

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα επίσης είναι η διαπίστωση από επιστήμονες του Harvard Medical School πως δυο φλιτζάνια ζεστή σοκολάτα ημερησίως βοηθούν τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων να παραμείνει υγιής και να αποφύγει την έκπτωση της μνήμης. Αυτό το επιτυγχάνει με την βελτίωση της τροφοδοσίας αίματος και μάλλον, με κατανομή περισσότερης ενέργειας στις περιοχές εκείνες που δραστηριοποιούνται περισσότερο στις διάφορες φάσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Άλλες δράσεις της σοκολάτας.

Διάφορες έρευνες κατά καιρούς, συνδέουν την κατανάλωση σοκολάτας με μειωμένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο (μείωση κατά 22%) και καρδιακή προσβολή (μείωση κατά 33%).

Οι ενδείξεις αυτές είναι ενδιαφέρουσες και θα απαιτηθεί περισσότερη μελέτη.

Αξίζει επίσης να ξεχωρίσουμε την αντιγηραντική επίδραση που μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης ασκείται επωφελώς στο δέρμα. Για το λόγο αυτό σήμερα στην αγορά ήδη τέθηκαν σε κυκλοφορία σοκολατάκια που περιέχουν συνδυασμό με μια άλλη ουσία που λέγεται ασταξανθίνη και σύμφωνα με μελέτες έδειξαν από κοινού σημαντική και ορατή ωφέλεια στο δέρμα μετά από κατανάλωση τριών εβδομάδων.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του San Diego στην Kαλιφόρνια, δημοσιεύτηκε στο Medical journal Archives of Internal Medicine.

Σύμφωνα με αυτήν φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση της κατανάλωσης σοκολάτας με την κατάθλιψη αλλά για την ώρα τα συμπεράσματα για να γίνουν σαφή, χρειάζονται επιπλέον έρευνα

Μπορώ να προσθέσω την σοκολάτα στην δίαιτα μου;

Φυσικά μπορείτε, αν είστε μετρημένος και αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις για άλλους λόγους. Να θυμάστε όμως ότι τα περισσότερα εμπορικά προϊόντα με σοκολάτα περιέχουν λίπος, ζάχαρη και επομένως θερμίδες.

Αυτό στην υπερβολή μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, και να οδηγήσει σε φαύλο κύκλο με υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακή νόσο και διαβήτη.

Σε αντίθεση με τη σοκολάτα, το κακάο, δηλαδή η σκόνη αλεσμένων σπόρων του κακαόδενδρου, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος. Ένα ρόφημα με κακάο που προστίθεται σε γάλα με μειωμένα λιπαρά, προσφέρει στην υγεία σας .

Σοκολάτα και εγκυμοσύνη

Σε πρόσφατη σύναξη του 2016 (Pregnancy Meeting of the Society for Maternal-Fetal Medicine) που έγινε στην Atlanta, ανακοινώθηκε το συμπέρασμα μελέτης σύμφωνα με την οποία 30 γραμμάρια σοκολάτα ημερησίως καταναλισκόμενα από την μητέρα, προσθέτουν στην υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Είπαν για την σοκολάτα

Δύναμη είναι η ικανότητα να σπάσεις με γυμνά χέρια μια σοκολάτα σε 4 κομμάτια και στην συνέχεια να φας μόνο το ένα. Τζούντιθ Βιόρστ συγγραφέας  

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη. Αλλά και λίγη σοκολάτα κατά καιρούς, δεν βλάπτει. Τσάρλς Μ. Σουλτς, Αμερικανός σκιτσογράφος

Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια. Ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να πάρεις. Τομ Χάνκς στην ταινία Φόρεστ Γκαμπ, (1994)

Απάντηση Ακύρωση απάντησης