Αρχική » Διάφορα » Γιατί κοκκινίζουν τα μάτια μου; Από το τίποτε έως τον κίνδυνο τύφλωσης!

Γιατί κοκκινίζουν τα μάτια μου; Από το τίποτε έως τον κίνδυνο τύφλωσης!

Το ερώτημα αυτό θα το κάνουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους γιατί το πρόβλημα είναι συχνό.

Η απάντηση βέβαια δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις η ίδια. Διαφορετική ένταση ενοχλήσεως, διαφορετική διάρκεια, και βέβαια διαφορετικός βαθμός σοβαρότητας του προβλήματος που μπορεί να είναι ελάχιστο ή ακόμα και επικίνδυνο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιες σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή, μόνο όταν είμαι σίγουρος ότι δεν είναι κάτι που με εκθέτει σε κίνδυνο όπως μια λοίμωξη ή κάτι άλλο που δεν το αναγνωρίζω.

Σε περίπτωση άγνοιας, οι σταγόνες που χρησιμοποιώ πιστεύοντας ότι πρόκειται για κουρασμένα από διάβασμα ή ξενύχτι και καπνούς κόκκινα και ξερά μάτια, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν, εάν πρόκειται για κάτι σοβαρότερο.

Δείτε λοιπόν τον γιατρό όταν υπάρχει:

Αίσθηση πίεσης στα μάτια

Ερυθρότητα και πόνος

Ερυθρότητα και φαγούρα

Ερυθρότητα και θολή όραση

Δυσκολία να δείτε

Έκκριση από τα μάτια (άσπρη ή κίτρινη)

Η ερυθρότητα μπορεί να χρονίζει και το μάτι να είναι ξηρό ενώ θα υπάρχει και φαγούρα όταν κάποιος έχει βλεφαρίτιδα και τρίβει συχνά τα μάτια του.

Επίσης εάν η ερυθρότητα έχει εποχιακό κυρίως χαρακτήρα πρέπει να σκεφτούμε και τις αλλεργίες.

Mπορώ να κάνω κάτι μόνος μου;

Εάν δεν συντρέχουν οι σοβαρές προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν ήδη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταγόνες χωρίς την φροντίδα του ειδικού και χωρίς συνταγή, σε ελαφρά ή μέσης βαρύτητας περιστατικά κοκκινίλας.

Οι σταγόνες αυτές που συνήθως περιέχουν Naphazoline ή Tetrahydrozoline οδηγούν σε αποσυμφόρηση των αγγείων, όταν πρόκειται περί ήπιων περιπτώσεων ερυθρότητας και φαγούρας.

Πέραν αυτών χρησιμοποιούνται σταγόνες που μιμούνται τα δάκρυα και ‘’λιπαίνουν’’ το μάτι, κατά προτίμηση αυτές που δεν περιέχουν συντηρητικά.

Και αν χρειαστεί ιατρική παρέμβαση;

Τότε τα φάρμακα που θα δοθούν θα εξαρτώνται από την συγκεκριμένη διάγνωση.

Πχ. για το γλαύκωμα σταγόνες για να μειωθεί η πίεση μέσα στο μάτι. Για περιπτώσεις μόλυνσης από μικρόβια, σταγόνες με αντιβιοτικά. Τα τεχνητά δάκρυα που υγραίνουν το μάτι έχουν και εδώ θέση για να μειωθεί ο ερεθισμός.

Επιφυλάξεις και προσοχή

Μερικοί άνθρωποι χρειάζεται να αποφύγουν τις σταγόνες στα μάτια αν συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις. Επομένως πρέπει πρώτα να ρωτήσουν το γιατρό.

Για παράδειγμα στην εγκυμοσύνη και στην γαλουχία ή σε άτομα με γλαύκωμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στην πρώτη περίπτωση λόγω επίδρασης στο κύημα ή μεταφοράς του φαρμάκου στο βρέφος με το γάλα. Στα άτομα με γλαύκωμα διότι μπορεί να προκύψει αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Πως ακριβώς κοκκινίζουν τα μάτια και από τι αίτια;

Πρόκειται για οίδημα (προίξημο) των πολύ μικρών αγγείων του κερατοειδούς. Έτσι τα μάτια γίνονται κόκκινα. Ακόμα περισσότερο κόκκινα θα γίνουν αν κάποια από αυτά τα αγγεία, αναλόγως του βαθμού ερεθισμού, θα σπάσουν. 

Διάφορες καταστάσεις είναι υπεύθυνες και επομένως ποικίλει ανάλογα και ο βαθμός σοβαρότητας που μπορεί να είναι μικρός ή μεγάλος. Σε κάθε περίπτωση, επιμονή του προβλήματος, ή συχνή υποτροπή, απαιτεί ιατρική μέριμνα και αναζήτηση πιθανού υποκριπτόμενου αιτίου.

Άτομα με ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φλεγμονή τα τριχοειδή αγγεία. Βέβαια κάτι τέτοιο μπορεί να αποδοθεί στον ξηρό καιρό και την έκθεση σε δυνατό άνεμο ή και στον δυνατό ήλιο, ακόμα δε και στην αυπνία, αλλά πρίν καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα πρέπει να αποκλείσουμε τις ασθένειες που μπορεί να την προκαλούν.

Αυτές μπορεί να είναι σχετικές με την εμμηνόπαυση, την εγκυμοσύνη, κάποια είδη αρθρίτιδος,  την παραγωγή δακρύων (ποσότητα-ποιότητα), την επίδραση φαρμάκων, την παρατεταμένη επίδραση φακών επαφής ή την είσοδο ξένου σώματος.

Δεν παραβλέπουμε τις αλλεργίες, το τρίψιμο των ματιών και φυσικά την ατμοσφαιρική μόλυνση η οποία συχνά επί των ημερών μας είναι πολύ έντονη, ιδιαιτέρως για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Επιπλέον τα χλωριωμένα ύδατα είναι μια ακόμα αιτία για όσους κολυμπούν σε πισίνα.

Διάφορα φάρμακα επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε κοκίνισμα των ματιών όπως και το αλκοόλ. Συνήθως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό εκτός περιπτώσεων εξάρτησης.

Λοιμώδη αίτια

Πρόκειται για μικρόβια που θα προσβάλουν το μάτι συνήθως μετά από κάποιο μικροτραυματισμό ενώ κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί από φακούς επαφής ή ακόμα και την εφαρμογή mascara.

Να σημειωθεί ότι η μετάδοση του μικροβίου σε άλλο άτομο δεν είναι απίθανη και ενίοτε συμβαίνει.

Άλλες συνηθισμένες λοιμώξεις των ματιών που τα κοκκινίζουν

Κριθή (ή κριθαράκι)

Είναι οξεία σταφυλοκοκκική λοίμωξη είτε των μεϊβομιανών αδένων (εσωτερική κριθή), είτε οξύ μικρό σταφυλοκοκκικό απόστημα του θυλάκου μιας βλεφαρίδος και του αδένα του Zeis και του Moll (εξωτερική κριθή).

Χαλάζιο

Το χαλάζιο (ή κύστη μεϊβομιανού αδένα) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης βλάβη που προκαλείται όταν αποφραχθεί το στομίων του αδένα με αποτέλεσμα να μην εξέρχονται οι εκκρίσεις του σμήγματος. Εντοπίζεται στο άνω ή στο κάτω βλέφαρο και είναι πλέον σύνηθες σε όσους πάσχουν από ροδόχροα ακμή ή από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Βλεφαρίτιδα

Συμβαίνει σε όσους και όσες έχουν λιπαρό δέρμα και πιτυρίδα ή στεγνά μάτια. Αυτό διότι βακτηρίδια που υπάρχουν στο δέρμα, μπορούν σε αυτά τα άτομα να αναπτυχθούν στην επιφάνεια των βλεφαρίδων εκεί από όπου τα βλέφαρα εκφύονται.

Για τις οφθαλμικές λοιμώξεις ισχύει γενικώς ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον κατάλληλο γιατρό, ειδικότερα αν υπάρχει έντονος πόνος στο μάτι, πρήξιμο, δυσκολία στο άνοιγμα του ματιού, φωτοευαισθησία, πυώδης έκκριση.

Οφθαλμικό τραύμα

Οι τραυματισμοί στο μάτι από ένα χτύπημα ή μια γ

ρατσουνιά δεν πρέπει να παραμεληθούν και χρειάζονται θεραπεία. Ακόμα και αν στην αρχή δεν φαίνεται κάτι σπουδαίο, ο τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και να απειληθεί σοβαρά η όραση.

Το ίδιο θα συμβεί όταν πρόκειται για γλαύκωμα που στην αρχή η αυξανόμενη πίεση μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και πόνο. Τυχόν καθυστέρηση θα οδηγήσει σε βλάβη του οπτικού νεύρου και απώλεια της όρασης.

Ραγοειδίτις

Είναι η φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα, εκείνου δηλαδή που βρίσκεται ανάμεσα στον σκληρό και τον αμφιβληστροειδή.

Ο ραγοειδής χιτώνας προστατεύει το μάτι και είναι εξαιρετικά σημαντικός για την θρέψη. Περιλαμβάνει την ίριδα (το χρωματιστό μέρος του ματιούμας στην κόρη), το ακτινωτό σώμα και τον χοριοειδή. Μια φλεγμονή του ραγοειδούς είναι δυνατόν να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην όραση και για αυτό  η διάγνωση και η αντιμετώπιση τους είναι οποσδήποτε δουλειά του ειδικού.

Εξελκώσεις

Πληγές που προκύπτουν από λοιμώδεις βλάβες που δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα. Είναι κόκκινες εστιακές βλάβες που πονούν και απαιτούν άμεση προσφυγή σε οφθαλμίατρο γιατί εκθέτουν σε κίνδυνο την όραση του πάσχοντος.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης