Αρχική » Διάφορα » Μαύροι κύκλοι στα μάτια. Τι φταίει; Τι κάνω;

Μαύροι κύκλοι στα μάτια. Τι φταίει; Τι κάνω;

μαυρα ματια γυναίκα

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που απασχολεί μόνιμα ή ευκαιριακά πολλούς ανθρώπους είναι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα δύο μάτια χωρίς προφανή αιτία. Δηλαδή χωρίς χτύπημα, μόλυνση ή άλλη προκλητική αφορμή και φυσικά,  όχι ετερόπλευρα αλλά αμφοτερόπλευρα.

Πρέπει εδώ να κάνουμε σαφές πως δεν αναφερόμαστε στα αποτελέσματα της επίδρασης του γήρατος πάνω στους ιστούς μας που μπορεί να επηρεάσουν τα βλέφαρα, να τα σκουρύνουν, να προκαλέσουν οίδημα και  ‘’σακούλες’’ κάτω από τα μάτια.

Επίσης να ξεχωρίσουμε τις οικογενείς περιπτώσεις (με κληρονομικό υπόστρωμα) που διαπιστώνονται σε πολλά άτομα της οικογένειας καθώς και περιστατικά με χρωματικές διαφοροποιήσεις που είναι πολύ συνηθισμένα σε έγχρωμους ανθρώπους.

Τα αληθινά αίτια που προκαλούν μαύρους κύκλους είναι τα παρακάτω:

Η κόπωση. Δεν υπάρχουν βέβαια απόλυτα στατιστικά στοιχεία αλλά θεωρείται η πλέον συχνή αιτία μαύρων κύκλων.

Διάφορες αλλεργίες και δερματίτιδες όπως για παράδειγμα η δερματίτιδα εξ επαφής, ή η ατοπική δερματίτιδα (γνωστή και σαν έκζεμα) καθώς και η αλλεργική ρινίτιδα

Περιπτώσεις επίμονου τριψίματος ή ξυσίματος, στο πλαίσιο ενός νευρικού τικ (τα τικ ονομάζονται και συμπεριφορικές συνήθειες) ή λόγω ύπαρξης κνησμού (όπως σε μια βλεφαρίτιδα).

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο όπου ο οργανισμός παράγει περισσότερη μελανίνη

Η λέπτυνση του δέρματος λόγω ηλικίας όπου η απώλεια λίπους και κολλαγόνου επιτρέπει να διαγράφονται τα υποκείμενα αιμοφόρα αγγεία.

Τι πρέπει να κάνω;

Εάν το πρόβλημα αφορά το ένα μάτι (πρήξιμο και μεταβολή στο χρώμα) θα χρειαστεί να δείτε αμέσως τον οικογενειακό γιατρό σας.

Στις άλλες περιπτώσεις, είναι πιθανό να χρειαστεί θεραπεία (πχ. αλλεργίες) ή απλά λίγη ανάπαυση.

Σε κάποια περιστατικά είναι ενδεχόμενη η παρέμβαση του δερματολόγου. Ανάλογα με το τι προκαλεί τους κύκλους, μπορεί να συστήσει κρέμες ή κάποιο συνδυασμό θεραπειών.

Η θεραπεία με laser ή κάποιο χημικό peeling μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις. Σπανιότερα θα χρησιμοποιηθούν ενέσιμα υλικά πληρώσεως ή θα χρειαστεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση για να εξαλείψει τις ‘’σακούλες’’

Όμως για τα περιστατικά χρόνιας κόπωσης, η αναζήτηση της υποκρυπτόμενης αφορμής είναι οπωσδήποτε έργο του ειδικού.

Μπορώ να κάνω κάτι μόνος μου;

Ναι. Αν το πρόβλημα είναι μικρό μπορώ να βάλω κρύες κομπρέσες κάτω από τα μάτια, να προσθέσω ένα ακόμα μαξιλάρι και βέβαια να φροντίσω να μην πάσχω από έλλειψη ύπνου

Απάντηση Ακύρωση απάντησης