Αρχική » Διάφορα » Πάσχα, να φάω κόκκινα αυγά ή με βλάπτουν;

Πάσχα, να φάω κόκκινα αυγά ή με βλάπτουν;

Υπάρχει μια παγιωμένη αντίληψη που θέλει να αυγά να μην είναι ότι καλλίτερο για όσους έχουν πίεση, προβλήματα καρδιάς ή χοληστερίνη.

Το αποτέλεσμα; Η στέρηση και το παράπονο.

‘’εμένα μου τα έχουν κόψει τα αυγά’’. Θα έχετε ακούσει αρκετούς να το λένε.

Με την ευκαιρία του Πάσχα λοιπόν, ας δούμε σήμερα τι πραγματικά συμβαίνει και αν υπάρχει νόημα στην επιβολή μιας τέτοιας στέρησης.

Νόστιμα τα αυγά. Και θρεπτικότατα. Ως εκ τούτου είναι κρίμα να στερηθούμε όταν δεν υπάρχει λόγος. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η αλήθεια και αν η κοινή πίστη  περί της βλαπτικής επίδρασης τους έχει αληθινή βάση.

Ας αρχίσουμε από τους αριθμούς.

Ένα μεσαίου μεγέθους αυγό περιέχει χοληστερόλη περίπου 186 γραμμάρια. Αυτό καλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατά ποσοστό 62%.  

Εν τούτοις μην σπεύσετε σε βιαστικά συμπεράσματα. Διότι πρέπει να λάβετε και άλλα πράγματα υπόψη.

Για παράδειγμα, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για να κατασκευάσουν την μεμβράνη τους τα κύτταρα του οργανισμού μας. Επίσης, χρησιμοποιείται στη παρασκευή τεστοστερόνης, οιστρογόνων και κορτιζόλης.

Με άλλα λόγια χωρίς αυτήν θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα.  Για να μην το αντιμετωπίσουμε, το συκώτι μας (ήπαρ), παράγει χοληστερόλη. Περισσότερη όταν δεν την βρίσκει στα φαγητά που τρώμε, λιγότερη όταν τα φαγητά είναι πλούσια σε αυτήν.

Με τον τρόπο αυτό, υπάρχει ισορροπία και οι απόλυτες τιμές δεν μεταβάλλονται ή έστω κυμαίνονται σε στενό πλαίσιο με πολύ μικρές αποκλίσεις.

Επομένως αν φάμε αρκετά αυγά, η παραγωγή από το συκώτι μας είναι μικρότερη.

Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι μετά από … δεκαετίες στερήσεων, οι αδίκως … καταδικασμένοι θα είναι επιφυλακτικοί σε όσα γράφω σήμερα και διαβάζουν.

Ακόμα και για όσους δεν τίθεται θέμα υπέρτασης, καρδιάς και αγγείων, η συνηθισμένη οδηγία υπαγορεύει τον περιορισμό και η σύσταση είναι να μην ξεπερνούν τα 2-3 αυγά την εβδομάδα, ενώ αρκετά συχνά προτείνεται η κατανάλωση μόνο στο ασπράδι.  

Όμως η μελέτες που έγιναν και συνέκριναν για πολλές εβδομάδες άτομα που δεν κατανάλωναν αυγά και άτομα που έτρωγαν από 1 έως 3 αυγά την ημέρα έδειξαν:

  1. Η καλή χοληστερίνη ανέβηκε
  2. Η κακή δεν άλλαξε ή σε μερικές περιπτώσεις μόνο (30% των καταναλωτών), αυξήθηκε ελάχιστα
  3. Αυξήθηκαν σημαντικά στον οργανισμό τα αντιοξειδωτικά λουτεϊνη και ζεαξανθίνη (που ανήκουν στα καροτενοειδή
  4. Μειώθηκαν τα τριγλυκερίδια (τρώγοντας αυγά εμπλουτισμένα με ω3 λιπαρά)

Να σημειωθεί πως τα σωματίδια της κακής χοληστερίνης αυτών που έτρωγαν αυγά, άλλαξαν μέγεθος από μικρά σε μεγάλα. Αυτό έχει σημασία διότι έχει διαπιστωθεί πως μεγάλα σωματίδια της ‘’κακής’’ χοληστερίνης, έχουν μικρότερο κίνδυνο για εγκατάσταση καρδιακής νόσου.

  

Συμπέρασμα: έως και τρία ολόκληρα αυγά την ημέρα δεν αποτελούν κίνδυνο.

Στο Πάσχα που έρχεται λοιπόν, μην στερηθείτε.

Τσουγκρίστε τα αυγά σας με τους γύρω σας. Χαρείτε, γελάστε και φάτε τα χωρίς φόβο.

Και, αν δεν έχετε αντίρρηση, δοξάστε την ανάσταση του Κυρίου αναλογιζόμενοι τι αυτή σημαίνει και για εμάς.

Χρόνια σας πολλά.        

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης