Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες όπου μια σειρά από παράγοντες τις ευνοούν. Έτσι η πρόληψη τους βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία.

Τα υπάρχοντα έως σήμερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι δυνατή η μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου με σωστή διατροφή.

Τα τελευταία 50 χρόνια επιδημιολογικές στατιστικές εκτιμήσεις, πειραματικές εργασίες και κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν την ύπαρξη θετικής συσχέτισης μεταξύ του τρόπου ζωής και των διαιτητικών παραγόντων, καθώς αυτά σχετίζονται με τα λιπίδια του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου.

Η αξιολόγηση των δεδομένων της έρευνας οδήγησε τους επιστήμονες στο να δώσουν διατροφικές οδηγίες και να προτείνουν διαιτητικές αλλαγές που αποσκοπούν να επηρεάσουν ευνοϊκά τον οργανισμό του σύγχρονου ανθρώπου και να μειώσουν το ρίσκο από την αύξηση της χοληστερίνης.

Στις ΗΠΑ και αλλού, το Εθνικό Χοληστερινικό Πρόγραμμα προτείνει στροφή σε ακόρεστα λιπαρά, αύξηση στις καταναλισκόμενες ίνες καθώς και αύξηση στις φυτικές στερόλες – στανόλες.

Ειδικότερα προτείνεται αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της American Heart Association δίνουν έμφαση και υπογραμμίζουν τα λειτουργικά τρόφιμα ως πρωταρχική πρόληψη για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Προτείνονται οι πρωτεΐνες σόγιας, τα διάφορα είδη ξηρών καρπών (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια και άλλα) και ….το αλκοόλ (με έμφαση στην μικρή κατανάλωση και πρόσληψη ρεσβερατρόλης)

Φυσικά, παράγοντες όπως το κανονικό σωματικό βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος, η περιφέρεια μέσης θεωρούνται επίσης παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Έτσι για κάθε ενδιαφερόμενο η επιστημονική πρόταση είναι σαφής και έχει να κάνει με την μείωση βάρους, την φυσική άσκηση, την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών και διαιτητικών συνηθειών, την προτίμηση μεσογειακής διατροφής και λειτουργικών τροφίμων.

Ειδικότερα για τα λειτουργικά τρόφιμα που ήδη μας απασχολούν και θα συνεχίσουν και στα επόμενα χρόνια, είναι σαφές ότι ο καταναλωτής πρέπει να ενημερωθεί (τι είναι, τι κάνουν, πως επιλέγω κλπ), όπως επίσης να ενημερωθεί για την λειτουργική ιατρική η οποία όλο και περισσότερο θα κερδίζει έδαφος, εξατομικεύοντας τις θεραπευτικές μας παρεμβάσεις.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading