Αρχική » Διάφορα » Το Μέλι για την επούλωση τραυμάτων, ελκών και εγκαυμάτων .

Το Μέλι για την επούλωση τραυμάτων, ελκών και εγκαυμάτων .

Στις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες η δημιουργία τραυμάτων ή εγκαυμάτων καθώς και εξελκώσεων που δεν κλείνουν εύκολα, είναι ένα σημαντικό και συνηθισμένο πρόβλημα.

Η αντιμετώπιση τους απασχολεί ερευνητικά την επιστήμη και η τρέχουσα ιατρική διαθέτει διάφορες παρεμβάσεις, τεχνολογίες και φάρμακα, που αποσκοπούν να βοηθήσουν στην επίτευξη σημαντικής επούλωσης αυτών των πληγών και εξάλειψη των λοιμώξεων τους.

Επομένως καθίσταται σαφές ότι εκτός από το κοινωνικό κόστος, υπάρχει και το οικονομικό, που δεν είναι καθόλου μικρό, καταλήγοντας να επηρεάζει σημαντικά τόσο τον ατομικό όσο και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι λοιπόν αναγκαία η εύρεση μιας λύσεως με θεραπευτική δράση στη διαδικασία επούλωσης, η οποία θα διαθέτει και την δυνατότητα να θανατώνει τα μικρόβια.

Σε παλαιότερη ανάρτηση (*) σας μίλησα για το μέλι και τον καρκίνο. Ανατρέχοντας στην διεθνή βιβλιογραφία προκειμένου να ενημερώνομαι και να σας ενημερώνω για τις εξελίξεις, συνάντησα ενδιαφέρουσες νεότερες εργασίες από εφαρμογές αυτού του φυσικού προϊόντος στη σύγχρονη ιατρική πρακτική.

Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού και οι επιδράσεις του στην επούλωση πληγών, έχουν διερευνηθεί διεξοδικά. Εργαστηριακές μελέτες και κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το μέλι είναι όντως ένας αποτελεσματικός αντιβακτηριακός παράγοντας και μάλιστα ευρέως φάσματος. Έτσι ερμηνεύεται και η ικανότητα επούλωσης των πληγών μέσω αποστείρωσης και απολύμανσης σε μολυσμένα τραύματα.

Διάφορες μελέτες σχετικά με τις θεραπευτικές επιδράσεις του μελιού που έγιναν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, εξέτασαν τους μηχανισμούς με τους οποίους ασκεί την δράση του.

Αν και τα στοιχεία είναι πολλά και ποικίλα διότι στις υπάρχουσες εργασίες χρησιμοποιούνται μέλια που συλλέγονται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και επομένως μπορεί να διαφέρουν ως προς τα συστατικά, οι μελέτες αφορούν πληγές δέρματος, εξελκώσεις και εγκαύματα αλλά και γαστρικά έλκη.

Σε αυτές εξετάζονται και συζητούνται μηχανισμοί δράσης.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι :

  1. υφίσταται διέγερση ανάπτυξης ιστού,
  2. ενισχυμένη επιθηλιοποίηση
  3. ελαχιστοποιημένος σχηματισμός ουλής.

Οι ευεργετικές αυτές επιδράσεις οφείλονται στην οξύτητα του μελιού, την περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, την οσμωτική επίδραση, τα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά περιεχόμενα, την διέγερση της ανοσίας και διάφορες αδιευκρίνιστες για την ώρα ενώσεις που περιέχει.

Είναι γνωστό ότι οι προσταγλανδίνες και το οξείδιο του αζώτου παίζουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή, τη μικροβιακή θανάτωση και τη διαδικασία επούλωσης. Το μέλι βρέθηκε να μειώνει τα επίπεδα της προσταγλανδίνης και να αυξάνει τα τελικά προϊόντα νιτρικού οξειδίου.

Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν ώστε να εξηγηθούν κάποιες βιολογικές και θεραπευτικές ιδιότητες του, ιδιαίτερα ως αντιβακτηριδιακού παράγοντα ή θεραπευτή πληγών.

Τα αποτελέσματα ενθαρρύνουν τη χρήση του μελιού στην κλινική πρακτική, ως φυσικού και πάνω από όλα ασφαλούς θεραπευτή πληγών.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης