Αρχική » Διάφορα » Καρκίνος + Βιτ. C + Αντιβιοτικά = σπουδαίο αποτέλεσμα

Καρκίνος + Βιτ. C + Αντιβιοτικά = σπουδαίο αποτέλεσμα

C in F

Ο καρκίνος είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους δολοφόνους και ο αριθμός των περιστατικών του, αναμένεται πως θα αυξηθεί.

Στατιστικά δεδομένα

Δεύτερη αιτία νόσησης και θανάτου παγκοσμίως. Αυτό για το έτος 2015 σήμανε περίπου 9 εκατομμύρια θανάτους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός νέων κρουσμάτων της νόσου, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 70% τα επόμενα 20 χρόνια.

Κατά την εκτίμηση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI) στις ΗΠΑ, περίπου το 40% των αμερικανών ανδρών και γυναικών της χώρας θα έχουν αναπτύξει κάποιο καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις θα καταγραφούν και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Υπάρχουν βέβαια σήμερα διαθέσιμες, αρκετές αντικαρκινικές θεραπείες. Εντούτοις οι περισσότερες από αυτές είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλούν σοβαρές παρενέργειες.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ξέρουμε ότι ο καρκίνος δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Σήμερα η ιατρική πιστεύει (*) ότι τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα είναι ο λόγος για τον οποίο ο καρκίνος ανθίσταται στην θεραπεία,  υποτροπιάζει αλλά και εγκαθίσταται σε άλλα σημεία ενός οργανισμού, πέραν εκείνου όπου πρωτοεμφανίστηκε (μεταστάσεις).

To έτος 2015 μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη είδε το φως της δημοσιότητας όπου διάφορες φυσικές ουσίες όπως η silibinin προερχόμενη από το γαϊδουράγκαθο,   ο φενυλεστέρας του καφεϊκού οξέος (προερχόμενος από το μέλι των μελισσών) και το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), δοκιμάστηκαν συγκριτικά, μαζί με αλλά κλινικά και πειραματικά φάρμακα κατά του καρκίνου.

Ειδικότερα το ενδιαφέρον των ερευνητών επικεντρώθηκε στην δράση τους πάνω στα αποκαλούμενα βλαστικά καρκινικά κύτταρα (Cancer Stem Cells – CSC).

(*) Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι ορισμένα καρκινικά κύτταρα δρουν με παρόμοιο τρόπο με τα βλαστοκύτταρα,  σχηματίζοντας καρκινικούς όγκους και συντηρώντας την ύπαρξη τους.  Σήμερα πιστεύουμε ότι τα CSC είναι ο κύριος μοχλός πίσω από την ανάπτυξη, εξάπλωση και επανεμφάνιση όγκων ενώ παίζουν ρόλο στην αντοχή του καρκίνου στη θεραπεία.

Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης έδειξαν μεταξύ άλλων ότι η βιταμίνη C αναγνωρίζει και σκοτώνει τα καρκινικά αυτά κύτταρα διότι τα καταδικάζει σε θάνατο από … ασιτία αφού μπλοκάρει την γλυκόλυση στα μιτοχόνδρια (*), στερώντας τους το καύσιμο που χρειάζονται για να πάρουν ενέργεια.

(*) τα μιτοχόνδρια είναι σχηματισμοί μέσα στα κύτταρα που αποτελούν τα ενεργειακά τους κέντρα. Εργοστάσια δηλαδή παραγωγής ενέργειας.

Το εύρημα από μόνο του είναι ενδιαφέρον αφού η βιταμίνη C είναι πάμφθηνη, φυσική, πανεύκολο να βρεθεί και χωρίς παρενέργειες. Όμως τα πράγματα δεν σταματούν εδώ και γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα.

Δυο χρόνια αργότερα, νέα πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η βιταμίνη C συνδυαζόμενη με αντιβιοτικά, (Doxycycline*) γίνεται 100 φορές πλέον αποτελεσματική από το πειραματικό φάρμακο 2-DG.

(*) αντιβιοτικό του τύπου των τετρακυκλινών

Η μελέτη έγινε στην Αγγλία (Biomedical Research Centre – University of Salford in the United Kingdom) και δημοσιεύτηκε στην Journal Oncotarget.

Από ότι έως τώρα γνωρίζουμε, τα αντιβιοτικά εμποδίζουν την ενεργοποίηση των μεταβολικών δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας από τα βλαστικά καρκινικά κύτταρα. Η βιταμίνη C  που όπως προείπαμε εμποδίζει την γλυκόλυση στα μιτοχόνδρια, στερεί πλήρως την ενέργεια και αυτό για το καρκινικό βλαστικό κύτταρο είναι θανάσιμο.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης