Συνηθίζω να λέω ότι στο Σύμπαν (που είναι ένα κλειστό κύκλωμα) ενυπάρχουν τα πάντα. Περιλαμβανομένων των απαντήσεων σε μικρά, μεγάλα ή πελώρια ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο από καταβολής κόσμου.
Μην ανησυχείτε όμως, δεν προτίθεμαι εδώ να σας κουράσω με ιατροφιλοσοφίες. Θα αναφερθώ μόνο σε δυο πρόσφατες επιστημονικές εργασίες που σε αναγκάζουν να σκεφτείς τα όσα προείπα.
Στην πρώτη εργασία (*) που δημοσιεύτηκε πριν 10 ημέρες, γίνεται αναφορά στο θάμνο Carpolobia lutea που τον βρίσκουμε στη Νιγηρία.
Η δεύτερη, αφορά το οικείο σε εμάς τους Έλληνες, αγνό παρθένο ελαιόλαδο (**).
Και στις δυο περιπτώσεις, το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στην νόσο Alzheimer που είναι ένα πελώριο ιατρικό θέμα.
(*) Anti-acetylcholinesterase activity and antioxidant properties of extracts and fractions of Carpolobia lutea, Pharmaceutical Biology, doi: 10.1080/13880209.2017.1339283, published online 19 June 2017.
(**) Annals of Clinical and Translational Neurology – Ιατρική Σχολή Lewis Katz στο Temple University (LKSOM) στη Φιλαδέλφεια, PA.
Ας γίνουμε όμως περισσότερο αναλυτικοί.
Ένα φυτικό εκχύλισμα της Carpolobia lutea (στέλεχος, φύλλα, ρίζες), σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Nottingham, φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο φάρμακο της νόσου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pharmaceutical Biology.
Είναι γνωστό ότι σε ασθενείς με νόσο Alzheimer και άλλες ασθένειες όπως η νόσος του Parkinson και η μυασθένεια Gravis, η δραστηριότητα του νευροδιαβιβαστή ο οποίος ονομάζεται ακετυλοχολίνη, μειώνεται προοδευτικά και αυτό σημαίνει προβλήματα στην μνήμη και την προσοχή.
Αν και τα φάρμακα που ήδη διαθέτουμε και ονομάζονται αναστολείς του ενζύμου της ακετυλοχολινεστεράσης, μειώνουν την διάσπαση της ακετυλοχολίνης θα ήταν πολύ καλό αν νέα φάρμακα με την ίδια αλλά και πρόσθετες ιδιότητες θα ήταν στο μέλλον διαθέσιμα.
Η ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες καθίσταται επιτακτική αν λογαριάσουμε ότι οι νευρο – εκφυλιστικές ασθένειες που επί των ημερών μας αντιπροσωπεύουν τεράστια επιβάρυνση για την υγεία παγκοσμίως, στα επόμενα χρόνια περιμένουμε ότι θα αυξηθούν κατά πολύ.
Στην περίπτωση της Carpolobia lutea, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κέρδος, διότι είναι γνωστό, ότι το φυτό που χρησιμοποιείται από πολύ παλιά στην λαϊκή θεραπευτική, έχει και αντιφλεγμονώδη, αντι-αρθριτική, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικό στη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς ήδη υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι οι πάσχοντες έχουν ευρήματα φλεγμονής στον εγκέφαλο.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Nottingham έδειξε ότι το φυτό εκτός από εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της διάσπασης της ακετυλοχολίνης, παρουσιάζει και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα χρήσιμες στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.
Περνάμε τώρα στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Χαρακτηριστικό συστατικό της Μεσογειακής κουζίνας γενικότερα και της Ελληνικής ειδικότερα.
Η μελέτη που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer, βελτιώνοντας την γνωστική απόδοση και την εμφάνιση των νευρικών κυττάρων.
Το τελευταίο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι όπως γνωρίζουμε η νευροεκφυλιστική βλάβη είναι προοδευτική και με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να θεραπευτεί ή να αντιστραφεί.
Ο έλεγχος αφορούσε στα επίπεδα
α) εξασθένιση της μνήμης,
β) συσσώρευση των χαρακτηριστικών της νόσου πλακών αμυλοειδούς και
γ) τα νευροϊνιδιακά πλέγματα της πρωτεΐνης tau.
Οι πλάκες αμυλοειδούς είναι το αποτέλεσμα της πλεονάζουσας παραγωγής και της συσσώρευσης β-αμυλοειδούς, ενός θραύσματος της πρωτεΐνης που ονομάζεται πρόδρομη πρωτεΐνη αμυλοειδούς. Οι πλάκες αυτές συσσωρεύονται στους χώρους μεταξύ των νευρώνων των κυττάρων.
Τα νευροϊνιδιακά πλέγματα είναι προϊόντα συστραφείσης πρωτεΐνης που ονομάζεται tau. Στον υγιή εγκέφαλο, η πρωτεΐνη αυτή υποστηρίζει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και διαφόρων χρήσιμων μορίων που έχουν ανάγκη τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αν η πρωτεΐνη μπλέκεται μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, τότε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δεν φτάνουν στον προορισμό τους και τα κύτταρα πεθαίνουν.
Τι έδειξε η έρευνα
Όταν τα ποντίκια έγιναν 9 μηνών και 12 μηνών, εκείνα που είχαν τροφοδοτηθεί με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τα πήγαν πολύ καλλίτερα στον έλεγχο γνωστικών εξετάσεων.
Ο ιστολογικός έλεγχος στον εγκεφαλικό ιστό αυτών των ποντικών παρουσίασε εντυπωσιακές διαφορές τόσο στην εμφάνιση όσο και τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι ποντικοί καταναλωτές ελαιόλαδου αύξησαν δραματικά την κάθαρση του εγκεφάλου από τοξικά μεταβολικά ‘’απόβλητα’’ (αυτοφαγία), ενώ διατήρησαν πολύ καλύτερη την ακεραιότητα των συνάψεων, δηλαδή των μηχανισμών επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Το αποτέλεσμα υπήρξε η μείωση των αμυλοειδών πλακών και της φωσφορυλιωμένης πρωτεΐνης tau.
Οι ερευνητές στην επόμενη φάση σκοπεύουν να προσθέσουν το ελαιόλαδο σε μεταγενέστερο στάδιο , όταν τα συμπτώματα του Alzheimer θα έχουν ήδη εμφανιστεί. Αυτό στην περίπτωση των ποντικών, θα σήμαινε την ηλικία των 12 μηνών.
Το σκεπτικό είναι να μάθουμε αν το ελαιόλαδο που προστίθεται σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο στη διατροφή, μπορεί να σταματήσει ή να αναστρέψει την ασθένεια.
Ας θυμηθούμε τελειώνοντας αυτό που είπα στην αρχή.
Το σύμπαν είναι ένα κλειστό σύστημα στο οποίο η ζωή εμφανίστηκε πάμπολλα εκατομμύρια χρόνια πριν από τον άνθρωπο. Εμείς παρουσιαστήκαμε μόλις πρόσφατα.
Όμως η ζωή, είτε των ζώων είτε των φυτών, σε όλα τα χρόνια που πέρασαν, αντιμετώπιζε προκλήσεις, επιθέσεις και προβλήματα και πάσχιζε να βρει λύσεις. Και αφού έφθασε ως σήμερα, πιστεύω ότι τις εύρισκε.
Υπάρχουν λοιπόν οι απαντήσεις.
Θα τις ανακαλύψουμε σιγά – σιγά.
Και θα φτάσουμε σε όρια επιβίωσης πολύ μεγάλα. Έτσι όπως εκτιμά σήμερα η επιστήμη.
Όρια τέτοια που δύσκολα θα μπορούσαμε σήμερα να φανταστούμε.
Αλλά περί αυτού μια άλλη φορά.
δείτε και:
Καρκίνος + Βιτ. C + Αντιβιοτικά = σπουδαίο αποτέλεσμα
Το Μέλι για την επούλωση τραυμάτων, ελκών και εγκαυμάτων .
Το γαϊδουράγκαθο, οι ηπατικές βλάβες και τα επιστημονικά δεδομένα